Pierderi de zeci de mii de lei la firmele de interes local. Primarii incompatibili au îngropat societăţile de apă şi salubritate din judeţ
Unii din cei 20 de primari declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate, la finele anului trecut, pentru că au reprezentat comunele pe care le păstoresc în organismele de conducere ale societăţilor de interes local au gestionat în mod defectuos firmele comunităţilor în aşa fel încât majoritatea acestora înregistrează pierderi semnificative .
Câţiva dintre edili au fost depistaţi că deţineau intreprinderi individuale ori aveau calitatea de asociaţi în unele SRL-uri, însă nici aici nu au excelat ca businessmani.
Ciocea a dus firma de furnizarea a apei din Bustuchin aproape de faliment
Deşi se laudă de câte ori au ocazia cu o activitate fără cusur în slujba cetăţenilor, mulţi din cei 20 de primari incompatibili au dus la pierzanie societăţile de gospodărire comunală înfinţate de consiliile locale. Din postura de membri în Adunările Generale ale Acţionarilor edilii comunelor ar fi trebuit să ia decizii în aşa fel încât să eficientizeze activitatea firmelor comunităţilor locale, însă majoritatea acestor înregistrează deficit, potrivit ultimelor date financiare publicate de Direcţia Finanţelor Publice Gorj.
Cea mai mare pierdere, 65.000 de lei a generat-o SC Bustedil Prest SRL, societate a Consiliului Local Bustuchin, care are ca obiect de activitate captarea, tratarea şi distribuirea apei. Ion Ciocea, primarul comunei, a fost reprezentat în AGA în perioada iulie 2012-octombrie 2013, aflându-se în incompatibilitate în tot acest timp.
Ciocea, unul dintre cei mai vocali primari PSD, este unul dintre edilii care se laudă cu investiţiile şi cu proiectele pe care le derulează în comună, numai că datele financiare ale societăţii Bustedil Prest evidenţiază că cel puţin pentru firma comunităţii locale nu a prea existat interes din partea primarului şi nici din spre managerul impus de către consilierii locali. Problema este că Ciocea nu a precizat în declaraţiile sale de interese calitatea pe care o deţinea în Bustedil Prest şi nici despre cea de reprezentant în AGA la Salubris Gilort SRL.
Bălu are alte preocupări decât să rentabilizeze societatea comunităţii
O altă firmă de interes local cu pierderi semnificative este Gospolocafar SRL, înfiinţată de Consiliul Local Fărcăşeşti şi în care primarul Dănuţ Bălu a deţinut calitatea de membru în AGA din octombrie 2011 până când a fost descoperit ca fiind incompatibil de către inspectorii ANI. Dănuţ Bălu a gestionat atât de bine interesele comunităţii încât Gospolocafar a avut un deficit de 42.000 de lei. Primarul de la Fărcăşeşti are alte preocupări decât cele care privesc societatea de colectare deşeuri, spre exemplu de alimentare în mod constant şi ilicit cu bani de la bugetul local al comunei a unor firme din Rovinari. Deşi a fost în AGA la Gospolocafar încă din perioada când era viceprimar, Bălu nu a făcut vorbire depre acest lucru în nici o declaraţie de interese din ultimii ani. Acestea nu sunt singurele pierderi de la bugetul local în mandatul „Bălu”, chiar viceprimarul cu atribuţii de primar, a obţinut în 2011 despăgubiri civile de la consiliul local în valoare de peste 34.000 de lei, bani pe care i-a plasat în cinci conturi. Cât despre veniturile sale din funcţia în care a fost ales, acestea sunt confidenţiale.
Primarul Bîldea – în AGA la două societăţii cu pierderi
Un alt primar incompatibil care a îngropat firmele de interes local este Romulus Bîldea de la Teleşti. Edilul a făcut parte din AGA la ambele firme ale comunităţii, SC Teleaqa SRL şi SC CTC Desalubris SRL, la prima încă din decembrie 2009, iar la cea de-a doua din iulie 2010. Atât de mult şi-a dat interesul în legătură cu activitatea firmelor încât ambele înregistrează pierderi: cea care distribuie apa în comună 5.000 de lei, iar cea care colectează gunoiul 13.000 de lei. Bîldea a fost mai preocupat de propriile afaceri, derulate pe două intreprinderi individuale care au fost înregistrate pe numele său şi al soţiei şi care deţin câteva baruri şi magazine în comună. Intreprinderea primarului a fost dizolvată în 2012, dar până atunci acesta nu a menţionat-o în declaraţiile de interese şi nici veniturile pe care le-a obţinut nu au apărut în declaraţiile de avere din anii anteriori.
Există şi primari care nici măcar nu s-au obosit să depună situaţiile financiare la firmele de gospodărire comunală pe care le-au înfiinţat. Ion Andronescu, primarul comunei Dănciuleşti, Emil Cătănoiu, edilul de la Căpreni şi Ioana Buşe, primăriţa de la Stoina, au făcut parte din AGA a SC Nicapsal Salubris SRL, societatea înfiinţată în 2012, dar care nu figurează că ar fi avut vreo activitate, potrivit informaţiilor de la această oră postate de Ministerul Finanţelor.
Cel mai grav este că aceste firme au fost înfiinţate cu banii comunităţilor locale iar în cazul în care vor falimenta nimeni nu va fi tras la răspundere, iar câteva zeci de persoane de la nivelul fiecărei comune vor rămâne fără loc de muncă, exemple similare cu alte societăţi de gospodărire comunală din Gorj fiind destule.
Adrian Iovan
Recomandă acest articol:
08.04.2014. 05:41
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu