Procurorii anticorupţie, pe urmele banilor europeni cu care trebuia modernizată Policlinica
Reabilitarea Policlinicii Târgu-Jiu, proiect în valoare de aproape 20 de milioane de lei, a ajuns pe mâna DNA, spun surse medicale, procurorii solicitând Curţii de Conturi rapoartele verificărilor făcute în acest caz. Între timp, societatea care se ocupa de lucrări a falimentat, existând informaţii că beneficiarul a plătit lucrări şi înainte ca acestea să fie efectuate.
Termenul de finalizare a fost depăşit de mult iar primii care au de suferit în toată această poveste sunt pacienţii care nu pot beneficia de modernizările anunţate cu surle şi trâmbiţe în urmă cu trei ani, dar cel mai grav este că în aceste condiţii este foarte posibil ca banii europeni să fie pierduţi, iar speranţele ca reabilitarea policlinicii să fie finalizată sunt extrem de reduse.
Licitaţie câştigată la prima strigare
Proiectul „Reabilitare, modernizare şi echipare Ambulatoriu Spital Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu”, a demarat la începutul lunii februarie 2011, nu înainte de a se vorbi în mod public despre câte lucruri minunate vor beneficia cei care au nevoie de îngrijiri medicale. Clădirea urma să fie reabilitată, cabinetele medicale dotate cu mobilier dar mai ales cu echipamente performante gen echo doppler vascular cu sondă pentru vase cerebrale, electromielograf şi alte aparate care ar putut salva viaţa multor gorjeni cu probleme medicale.
Întreaga investiţie se ridica la o valoare de 19,5 milioane de lei din care 13,2 veneau de la Uniunea Europeană, 5,8 milioane de lei de la Guvernul României şi 445.000 de lei erau daţi de către Consiliul Judeţean Gorj, instituţia care a şi organizat licitaţia pentru implementarea proiectului.
Licitaţia a fost câştigată de către unicul participant, Conexvil SA Râmnicu Vâlcea, iar lucrările au demarat în trombă chiar în februarie 2011 şi ar fi trebuit finalizate 24 de luni mai târziu, adică în aceeaşi lună a anului 2013.
Dar nici de data asta n-a fost să fie, aşa cum se întâmplă de obicei în cazul lucrărilor care implică bani foarte mulţi, mai ales din cauza faptului că societăţile care se ocupă de astfel de proiecte sunt în general lipsite de resursele financiare necesare susţinerii unui proiect de o asemenea anvergură.
Societatea ce trebuia să finalizeze proiectul, insolventă
Termenul de finalizare al marelui plan a tot fost amânat şi notat de fiecare dată cu sârguinţă pe panoul din faţa spitalului, cel care anunţa ce anume se întâmplă în instituţie, termenul de începere şi finalizare şi câţi bani costă totul. La un moment dat, în august 2013, pentru că s-a tergiversat la infinit, panoul a fost dat uitării şi, din păcate, şi lucrările. Conform unor surse, în ambulatoriu nu s-a făcut mare lucru decât la Secţia de Pediatrie a policlinicii şi cam atât.
SC Conexvil, societatea câştigătoare a licitaţiei a intrat în insolvenţă la cerere, în octombrie anul trecut, după ce a acumulat datorii de peste 14 milioane de lei şi pierderi, în anul financiar precedent, de peste patru milioane de lei.
Societatea avea probleme financiare încă din 2011, anul în care a câştigat proiectul la policlinică, când a avut trei incidente bancare emiţând trei cecuri fără acoperire, acest lucru devenid o practică până în octombrie 2013, timp în care băncile au raportat 265 de bilete la ordin pentru care Conexvil SA nu avea disponibil în bancă în sumă de 37,7 milioane de lei.
DNA-ul e interesat de proiectul de la policlinică
Informaţiile, despre cum au decurs lucurile între consiliul judeţean şi firma ce nu se mai putea ocupa de proiect, sunt contradictorii. Surse din domeniul medical susţin că societatea a primit bani, cu toate că n-a executat lucrările pentru care a fost plătită, fapt negat de către acţionarul majoritar al Conexvil, Petre Bădârcea. El spune că n-a fost plătit nici măcar pentru cele executate, aşa că nici pomeneală să i se fi achitat altele pe care nu le-a făcut. Cert este că, din toamna anului trecut, contractul dintre consiliul şi Conexvil a fost reziliat.
Conform surselor citate, Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit interesată de proiectul de modernizare şi reabilitatre a ambulatoriului de la spital, mai ales că şi la urechile procurorilor au ajuns informaţii despre plăţi efectuate pe lucrări neexecutate, dar şi pentru dotări ce nu există în realitate. Deocamdata DNA-ul a solicitat Curţii de Conturi să-i furnizeze constatările pe care le-a făcut la faţa locului în cadrul mai multor verificări efectuate la instituţiile publice ce derulează proiecte plătite din fonduri europene. Petre Bădârcea susţine că n-a fost chemat la DNA până acum, dar acest lucru nu este exclus, mai ales dacă procurorii vor ajunge la concluzia că au existat nereguli în afacerea de aproape 20 de milioane de lei.
Deocamdată raportul de control al Curţii de Conturi nu este public până ce procurorii DNA nu vor valorifica informaţiile din constatările inspectorilor, iar în condiţiile în care se confirmă nereguli majore în derularea acestui proiect există posibilitatea pierderii finanţării de la Uniunea Europeană.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
25.03.2014. 04:30
Comentarii
conexvilu e cel mai tare na-re ce -i face jegosii de la dna
pupa in cur dna-ul pe conexvil ba
Felicitari . Din nou un articol bine documentat .
ASTEPT DNA-UL ! MA VREAU LANGA ,, LAE SI IONEL ,, ! M-AM SATURAT DE ATATEA NAZBATII PE CARE LE-AM FACUT SI LE FAC SI NIMENI NU MA DERANJAZA ! HAI DNA ...
Titlu corect : DNA, "RADIOGRAFIE" LA POLICLINICA LU CALINOIU
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu