Procurorul anticorupţie Bertha, între Dumnezeu şi greşelile din carieră
* Procurorul şef al DNA îşi caută mântuirea în procesiuni religioase şi vizite la mănăstire
* Cât Bertha face pe credinciosul smerit, trei persoane trimise în judecată de el pentru infracţiuni grave au fost achitate de instanţă
La începutul acestui an, Biroul Teritorial Târgu Jiu al DNA a ajuns sub conducerea procurorului Cristian Bertha, delegat în funcţia de procuror şef, pentru o perioadă de şase luni. Cu toate că acesta nu are certitudinea funcţiei pentru un mandat întreg, trecutul său profesional nu-l indică totuşi ca cel mai potrivit pentru a conduce DNA Târgu Jiu, nici măcar pentru cele şase luni, chiar dacă are o vechime ca magistrat de peste 13 ani. Graţie actualului procuror şef, biroul gorjean al DNA a înregistrat, în ultimii doi ani, două eşecuri majore în lupta cu eradicarea corupţiei de orice fel.
În timp ce biroul pe care-l conduce nu se poate lăuda cu o activitate fructuoasă, semn că poate conducerea este deficitară, procurorul şef Cristian Bertha s-a întors cu faţa spre Dumnezeu, pentru a-l ajuta să treacă cu bine peste blestemele celor cărora le-a făcut probleme penale degeaba şi, de ce nu, să-l aibă în vedere pentru definitivarea pe post şi, mai târziu, poate pentru o nouă avansare. Aşa se face că atunci când nu se reculege la vreo mânăstire, Bertha participă la procesiunile religioase, organizate în municipiu.
Procuror şef, faţă în faţă cu Dumnezeu
Activitatea sa ca simplu procuror timp de mai mulţi ani şi acum ca procuror şef al DNA Târgu Jiu conţine cu siguranţă şi momente pe care Cristian Bertha poate le regretă şi speră să obţinută iertarea divină, motiv pentru care el poate fi văzut destul de des în apropierea lăcaşelor de cult sau la acţiuni care au legătură cu religia. În timpul ultimei procesiuni organizate în Târgu Jiu, în cinstea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Bertha şi-a făcut apariţia, însoţit de Victor Nicolcescu, procuror şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj până în 2000 şi fost procuror şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Cei doi s-au bucurat de o plimbare relaxată şi probabil că Bertha a cerut şi ceva sfaturi de la experimentatul Nicolcescu, despre cum să facă să resusciteze activitatea destul de amorţită a biroului pe care-l conduce. În perioada sărbătorilor pascale, şeful DNA Târgu Jiu a mers să se roage la Mănăstirea Tismana, lucru care l-ar putea ajuta să-i fie şters din catastiful păcatelor, faptul că timp de câteva luni bune a făcut viaţa un calvar, pentru cel puţin trei persoane, care, după ce au fost acuzate de el, cu surle şi trâmbiţe, pentru fapte de corupţie, au fost achitate de magistraţi.
Acuzaţi de Bertha, achitaţi de Înalta Curte
Cristian Adrian Bertha şi-a început cariera în magistratură ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, în luna mai 1998 şi a activat aici până în vara lui 2004, când a devenit angajat al DNA Târgu Jiu unde, a rămas un simplu executant, până la începutul acestui an, când a devenit procuror şef. Cu toate că până acum n-a avut vreo funcţie de conducere, numele său a fost deseori vehiculat, datorită dosarelor pe care le-a instrumentat de-a lungul vremii, dosare în care a mai dat şi chix ca în cazul care îi priveşte pe avocaţii Cosmin Nănescu şi Florin Nebunu, dar şi în cel al patronului Macofil, Ion Pătruţ.
În anul 2009, o ştire de senzaţie făcea înconjurul presei locale, anunţând că DNA Târgu Jiu a trimis în judecată doi avocaţi, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă. Conform rechizitoriului întocmit de procurorul Bertha, avocatul Cosmin Nănescu ar fi pretins 1.000 de euro, de la o persoană care avea pe rol un proces civil, pentru anularea unui titlu de proprietate, banii pe care voia să-i folosească pentru a cumpăra îngăduinţa judecătorilor care se ocupau de caz. În demersurile sale, Nănescu ar fi fost ajutat de către colegul său de breaslă, Nebunu. Cazul celor doi a ajuns spre judecare la Curtea de Apel Craiova, unde nu a stat prea mult, fiind strămutat la Curtea de Apel Timişoara, unde magistraţii au decis că Nănescu şi Nebunu nu sunt vinovaţi de comiterea infracţiunilor de care au fost acuzaţi, aşa că aceştia au fost achitaţi. Biroul Teritorial al DNA Timişoara a atacat cu recurs hotărârea judecătorilor, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a respins, la finele lunii trecute, ca nefondat şi a stabilit definitiv că cei doi avocaţi nu sunt vinovaţi.
Din acest caz se pot trage două concluzii: fie că procurorul Bertha s-a precipitat să-i trimită pe Nebunu şi Nănescu în judecată, fără a blinda dosarul cu probe care să-i incrimineze, fie s-a grăbit să creeze probleme penale unor oameni care n-au comis infracţiunile de care au fost acuzaţi. Oricare dintre aceste concluzii ar fi valabilă, cert este că procurorul Cristian Bertha nu şi-a îndeplinit fără cusur sarcinile de serviciu.
Pătruţ, ţintă a procurorului Bertha şi a unui amic afacerist
Ion Pătruţ, asociat şi administrator al SC Macofil SA, a fost şi el „client” al procurorului Cristian Bertha, fiind acuzat de complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; uz de fals, formă continuată şi spirjinire a unui grup infracţional organizat. Deşi acuzaţiile care i se aduceau sunau destul de înfiorător, fiind vorba de faptul că Pătruţ ar fi cumpărat, de la deja celebrul Constantin Bucloiu şi amicii acestuia, utilaje pe care aceştia le achiziţionaseră în leasing şi le înstrăinaseră, fără a-şi mai achita obligaţiile contractuale.
Pentru sancţionarea patronului de la Macofil, procurorul Bertha a cerut, în instanţă, ca magistraţii să-i acorde pedeapsa maximă pentru infracţiunile pe care le-ar fi comis, fapt care nu s-a întâmplat, deoarece judecătorii Tribunalului Gorj l-au găsit nevinovat pe Pătruţ şi au dispus achitarea lui. În prezent, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova, iar şansele ca procurorul anticorupţie să aibă, măcar de data asta dreptate, sunt destul de mici.
De fapt, în cercurile de afaceri gorjene se vehiculează că necazurile lui Ion Pătruţ au pornit de la un confrate de breaslă, concurent, care a ochit fabrica de cărămidă, pe care o conduce şi pe care afaceristul şi-o doreşte cu orice preţ, chiar şi cel al libertăţii actualului patron. Fiind amic cu procurorul despre care se spune că-i plac mult vacanţele în străinătate, problema era ca şi rezolvată, numai că magistraţii tribunalului le-au spulberat amândurora visul.
Neli Matei
Mircea Andrei
Recomandă acest articol:
22.05.2012. 00:22
Comentarii
d-na neli vedeti unde isi face veacu procurorul anticoruptie, cu ce oameni si in ce localuri ca sa va dati seama cat este de corect si de ce nu se solutioneaza unele dosare cu nume grele. halal justitie avem!!!! ne meritam soarta a noi acceptamm facultati de fabricat doctori slabi, avocati coruptibili si profesori analfabeti
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu