Restructurări penale la Jandarmeria Gorj
Fostii şefi ai Jandarmeriei Gorj sunt cercetaţi penal, pentru restructurările făcute preferenţial şi după ureche. Conducerea este acuzată că a concediat, în 2011, mai mulţi angajaţi de la unitatea din Bumbeşti Jiu, care şi-a restrâns activitatea, măsluind o testare, organizată noaptea. Un act de concediere, semnat de fostul colonel Eugen Ţambrea, a atras după sine ancheta Parchetului Militar Timişoara.
Fostul şef al Jandarmeriei Gorj, Eugen Ţambrea, schimbat din funcţie după ce „Scandal de Gorj” a descoperit că acesta ocupa scaunul de inspector şef, deşi picase testul psihologic, este acuzat de abuz în serviciu. Colonelul menţinut în funcţie şi chiar reconfirmat în interimat, după ce a fost declarat respins la testul fără de care nu se poate conduce o instituţie militarizată, a fost acuzat că a concediat mai mulţi angajaţi, în 2011, după cum i-au dictat „muşchii”. Printre cei pe care i-a trimis acasă, după restrângerea activităţii unităţii de la Bumbeşti Jiu s-a numărat şi o femei,e care se afla în concediu medical, la data concedierii.
Testare ... la „lumina” nopţii
Ca să dea o notă de legalitate concedierilor, conducerea organizează un test de „evaluare a competenţelor profesionale”. Aşa zisa testare a fost organizată noaptea. Dovadă stă actul semnat de unul dintre angajaţii trimişi acasă, act datat 15.06. 2011, ora 22.00 (!)
„În data de 15.06.2011, am fost anunţaţi să ne prezentăm la sediul IJJ Gorj, pentru prelucrări de ordine. Ajunşi acolo, în sala de şedinţe, colonelul Ţambrea ne-a comunicat că, în faţa unei comisii constituite pe loc, formată din patru membri, urmează să susţinem concurs pentru rămânerea pe loc, începând cu ora 18.00, dând ordin ca nimeni să nu părăsească unitatea. Asta se întâmpla după orele de program. Am susţinut examenul la orele 21.30, după ce am aşteptat 5 ore şi jumătate în sediul unităţii. La orele 22.00 mi s-a înmânat preavizul de încetare a contractullui de muncă”, se arată în sesizările trimise Parchetului şi Tribunalului Militar Timişoara.
Unul dintre angajaţi, a cărui identitate o vom proteja, a fost concediat ilegal, în timp ce se afla în concediu medical. Conducerea emite o decizie şi adeverinţe, prin care certifică faptul că raporturile de muncă ale angajatei au încetat la data de 14.07.2011, data respectivă fiind chiar în intervalul în care persoana vizată beneficia de îngrijiri medicale. Angajata a fost internată şi a beneficiat de concediu medical, în intervalul 11- 20 iulie 2011 .
Adresă cu două răspunsuri contradictorii
Pe 4 august 2011, colonelul Ţambrea şi consilierul jjuridic Nicolae Grosu semnează o înştiinţare, pe care o trimit angajatei, care conţine date contradictorii. Femeia este anunţată că nu au putut-o da afară, pentru că era ilegal să o concedieze în timpul concediului medical, dar în acelaşi timp este înştiinţată că are nu mai are un concract de muncă în vigoare, cu unitatea.
Când şi-au dat seama de gafă, semnatarii deciziei penale de concediiere au încercat să dreagă busuiocul. Au trimis o adresă femeii pe care o concediaseră cu o lună înainte, prin care o anunţau că este angată, în continuare: „Deşi decizia de concediere v-a fost comunicată prin poştă la data de 14.07.2011, ea nu poate produce efecte juridice, întrucât nu sunt îndeplinnite cerinţele prevederilor art. 4, din acesta, în consecinţă dumneavooastră sunteţi angajata unităţii nostre”, se arată în adresa trimisă la o lună după concediere. În acelaşi document, într-un paragraf mai jos, conducerea îi aducea la cunoştinţă şi faptul că nu mai este angajată: „La data de 03.08.2011, la nivelul compartiomentului de specialitate nu există niciun document din care să rezulte care este poziţia în care vă aflaţi: contractul individual de muncă cu IJJ Gorj este suspendat”.
Actele şefilor, în instanţă
Angajata rămasă fără loc de muncă şi-a dat seama de ilegalitatea şefilor, în momentul în care a rămas şi fără indemnizaţia de şomaj. Şefii IJJ Gorj i-au eliberat acte atât pentru şomaj, cât şi pentru spital, ulterior, conducerea revenind cu adrese, pentru retragerea indemnizaţiei.
Femeia, rămmasă şi fără loc de muncă şi fără indemnizaţie de şomaj, a formulat acţiuni în instanţă, dar a sesizat şi Parchetul Militar. Tribunalul Militar Timişoara a dispus trimiterea cauzei, procurorului, „în vederea începerii urmăririi penale, pentru infracţiunea de abuz în serviciu”.
Rămâne de văzut cum va mai fi avansat colonelul Ţambrea, pe care „şutul” dat de la şefia Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj, l-a propulsat într-un post călduţ, la o altă unitate, după ce jurnaliştii „Scandal de Gorj” au scos la iveală faptul că mandatul acestuia a fost prelungit, în ciuda faptului că picase testul psihologic.
Dara Pumneanu
Recomandă acest articol:
31.07.2012. 04:44
Comentarii
PENALI PESTE TOT.....IN MAI
IJJ GORJ SI IPJ GORJ ACEASI PROSTIE-RESTRUCTURARE CAND OAMENI SUNT IN CONCEDIU MEDICAL.
LA IPJ GORJ S-A TRIMIS ACASA UN AGENT CARE S-A AFLAT IN CM ,
ADICA SCOS DIN POLITIE -DOAR PENTRU AI PLATI CARAGEA O POLITA UNUI DOMN DIN TOPESTI.
ASA s-a facut restructurarea la IPJ GORJ.
S-A AUZIM DE BINE-
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu