Sindicatele miniere şi firmele la care acestea deţin acţiuni, în pragul falimentului
Conturile Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) sunt goale, Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO) nu a depus situaţiile financiare pentru anul trecut la Direcţia Finanţelor Publice, iar cele mai importante societăţi comerciale la care sindicatele componente ale acestora deţin părţi sociale sunt deja în procedură de insolvenţă.
Scandalul declanşat între reprezenţanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie şi administraţia Complexului energetic Oltenia pe tema colectării cotizaţiilor membrilor de sindicat, tranşat temporar de instanţa de judecată în favoarea sindicaliştilor, are ca scop falimentarea uniunii sindicale.
Demersurile în acest sens vin pe fondul cheltuielilor uriaşe făcute de FNME, anul trecut, şi în contextul în care conturile acesteia, la 31 decembrie erau goale. Potrivit situaţiilor financiare depuse la Direcţia Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, FNME a avut, în 2012, venituri de 723.000 de lei şi cheltuieli de 807.000 de lei. În aceste condiţii, la finele anului federaţia sindicală condusă de Marin Condescu a înregistrat un deficit de 84.000 de lei.
Mai interesante par cifrele în cazul Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia care, în 2011 a încasat numai din cotizaţiile membrilor sindicatelor afiliate peste 2,5 milioane de lei şi a avut cheltuieli de 2,4 milioane, înregistrând un excedent de aproape 100.000 de lei. Curios este faptul că nici USMO şi nici alte sindicate componente nu au depus situaţiile financiare pentru anul trecut însă, potrivit unor surse, situaţia nu a mai fost la fel de favorabilă ca în anii anteriori.
Trei firme sindicale, în insolvenţă
Societăţile comerciale la care sindicatele miniere deţineau părţi sociale s-au confruntat şi ele cu probleme financiare astfel că, în luna iulie, Olservmin SRL şi SindJilţ SRL Mătăsari au depus cereri pentru deschiderea procedurii insolvenţei, iar în august le-a urmat şi Carserv SRL Motru. Instanţa de judecată a dispus sigilarea tuturor bunurilor din patrimoniul acestora urmând ca până la finalul acestei luni, respectiv până la jumătatea lunii viitoare, administratorii judiciari să întocmească rapoarte asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la insolvenţă şi să menţioneze persoanelor cărora le-ar fi imputabilă.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
17.09.2013. 00:14
Comentarii
a fost perfect,cand puneau sindicatele directori,aveam salarii intregi,nu duceam grija zilei de maine,Acum de can pune calinoiu ,,manageri..ce avem???nici macar cota de carbune,avem zile fara plata si o gramada de someri/Traiasca ponta si calinoiu
Au încasat în perioada de activitate bani frumoși de la SNLO , au dat salarii de mizerie și acum sunt în faliment.Ce înseamnă acest lucru? Au băgat mâna până la cot .Nimeni nu vede averile pe care și le-au făcut pe seama mineritului.Unii și-au băgat și divorțul de soții pentru a rămâne cu averoile acumu,late.Suntem o țară de tot rahatul, dacă nu putem să le luăm înapoi averile acumulate pe căi necinstite.Halal dreptate a legii în România.Să răspundă penal cei care au falimentat aceste societăți, nu au plătit dîările la stat , dar la angajați ei le-au oprit( stopaj la sursă).
Claudiule , altădată parcă erai mai critic cu pușlamalele de la sindicate.Să nu - mi spui că ai pus și tu botul la sponsorizările lui Etăgan și Condescu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu