Sondaje ţinute “la secret”, pentru că scot prost candidaţii
Reprezentanţii partidelor politice ţin “sub preş” rezultatele sondajelor de opinie, care arată câţi dintre alegători i-ar vota, la alegerile din 9 decembrie. Motivul: candidaţii stau prost, iar cele mai multe dintre colegii nu s-ar închide. Publicarea rezultatelor sondării poate influenţa electoratul încă nedecis, iar din această cauză, cei care testează săptămânal cum stau în intenţia de vot preferă să le ţină ascunse.
Fiecare dintre alianţele politice care şi-au desemnat candidaţi pentru alegerile parlamentare efectuează, periodic, sondaje de opinie. De la începutul campaniei, aceste sondări s-au făcut săptămânal. Surse din interiorul formaţiilor politice au confirmat că ultimele cifre au cam dat peste cap planurile făcute de partide, înainte de debutul luptei. Calculele, care asigurau scoruri confortabile majorităţii candidaţilor USL, daţi ca şi câştigători ai tuturor colegiilor, în urmă cu aproximativ o lună, dau acum eroare.
Conform ultimelor cifre date de sondajele aflate pe surse, niciunul dintre colegiile pentru Senat nu se “închide”, adică niciun competitor nu ar fi obţinut 50%+1 din numărul de voturi, pentru a fi validat, dacă ar fi avut loc alegeri la sfârşitul săptămânii trecute. Nicu ADR-ul nu stă mai bine. Dacă liderii formaţiunii erau siguri că vor impune măcar parlamentarii aflaţi în funcţie, procentele testării electoratului au demonstrat că niciunul dintre cei doi, senatorul Ion Ruşeţ şi deputatul Severus Militaru, nu ar putea obţine numărul necesar de voturi.
Lupta aprigă, ce se duce în colegiile 1 şi 5, unde se bat Ion Cupă (ARD) şi Gheorghe Iana (USL), respectiv Dan Vîlceanu (ARD) şi Mihai Weber (USL), are aceeaşi potenţială finalitate nulă, contracandidaţii intrând în etapa de redistribuire a voturilor. Procentajul cel mai apropiat de pragul care stabileşte închiderea colegiului este în zona 1, ultimele două săptămâni fiind decisive în acest sens.
Diferenta de 30% intre Ponta si DD
Colegiul fără emoţii este cel pe care candidează Victor Ponta. Premierul, candidat din partea USL are 54% în intenţia de vot, următorul competitor, Dan Diaconescu, de la PP-DD, aflându-se la o diferenţă de 30 de procente, cel de-al treilea clasat fiind candidatul ARD, Nicolae Daviţoiu, care are sub 20%.
Un procent neaşteptat are Niculina Mocioi, de la PP-DD, pe colegiul 5 de deputaţi, care a urcat la peste 20%. Principalul contracandidat, Vasile Popeangă (USL), stă însă comod sub umbrela alianţei din care face parte, cu aproximativ 60 de procente.
Pe colegiul 4 de deputati, PDL-istul Severus Militaru si PSD-ista Camelia Kraibani au sub 40 de procente, departe de a inchide colegiul.
D.P.
Recomandă acest articol:
27.11.2012. 01:11
Comentarii
Ponta 57 si dd 27. ????? Sunteti cretini
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu