Vântul bate vorbele și promisiunile primite de Boza că va rămâne pe funcție! CE Oltenia contestă, abia acum, raportul de control al ministrului Energiei
Bate puternic vântul schimbării dinspre Ministerul Energiei spre Complexul Energetic Oltenia, după ce societatea a reușit să treacă peste iarna care se anunțase geroasă. O demonstrează, fără echivoc, dorința bruscă a conducerii companiei, în fruntea căreia se află Sorinel Boza, de a rămâne pe o funcție efemeră pentru care promisiunile primite de la Ministerul Energiei s-au dovedit doar vorbe-n vânt. Astfel că, la cinci luni după primirea raportului Corpului de Control al Ministerului Energiei, în care se sublinia că societatea de stat a fost prejudiciată cu peste 40 de milioane de euro, prin nechiziționarea la timp a certificatelor de CO2, șefii CEO decid să coteste, în instanță, documentul care a fost plimbat prin mai multe birouri din instituția condusă de Anton Anton, ca să treacă gerul.
Sorinel Boza nu mai poate direcționa vântul ce bate puternic dinspre Ministerul Energiei dar, își ajustează pânzele! Cam așa se poate traduce gestul făcut de compania de stat din Gorj de a contracara, abia acum, în instanță(la cinci luni după ce Corpul de Control al ministrului Anton Anton dădea un verdict grav pentru managementul actualei echipe de conducere a companiei), documentul care, o dată pus în mișcare, ar dinamita atât Directoratul cât și Consiliul de Supraveghere al CEO.
Tema că raportul de control va lua drumul firesc spre organele de cercetare penală a dus la decizia, recentă, a conducerii CEO de a cere, abia acum, în instanță anularea actului în cauză și a ,,tuturor actelor subsecvente acestuia”. Vorbim de raportul de control nr. 270.210/CCM/17.09.2018 remis de Corpul de Control al Ministrului Energiei, după cum se arată într-un referat făcut de Direcția Legislație și Guvernanță Corporativă al CE Oltenia, prin care se cerea oficialilor companiei achitarea unei taxe de timbru pentru procesul aflat pe rolul Curții de Apel Craiova.
Mai exact, conform referatului de mai sus, în dosarul nr. 211/54/2019 aflat pe rolul Curții de Apel Craiova se cere, atât anularea actului pentru care compania plătește o taxă de timbru de 50 de lei, cât și suspendarea raportului de control, solicitare care costă CEO încă 20 de lei, taxă de timbru.
Procesul aflat pe rolul instanței craiovene, la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, are ca prim termen data de 25 februarie 2019.
Luni, instanța de contencios va stabili dacă compania din Gorj, care nu a fost în stare să plătească taxa de timbru la deschiderea procesului, este în măsură sau nu să conteste acest raport de control care, conform documentului ar fi trebuit să se afle, de la finalul lunii septembrie, pe masa procurorilor de la Parchetul Înaltei Curți.
Dosar la hibernat aveeeem!
Din considerentul: nu facem schimbări majore pe timpul iernii, ca să afectăm bunul mers al companiei producătoare de energie electrică, raportul Corpului de Control nu a fost îndreptat spre organele abilitate, lucru confirmat chiar de acestea, în adresa 1467/VIII-3/2018, prin care reprezentanții acestei unități de parchet răspundeau în baza Legii 544 că nu au știință de acest raport. Mai exact, pe data de 23 noiembrie 2018, la mai bine de o lună de când raportul de control semnat de ministrul Energiei a fost trimis CEO, acesta nu fusese trimis Parchetului de pe lângă Înalte Curte de Casație și Justiție, lucru confirmat de procuror șef al Biroului de Informare și Relații Publice a PÎCCJ, Alexandru Ionescu astfel: ,,Cu referire la cererea adresată instituţiei noastre, înregistrată la Biroul de informare şi relaţii publice sub numărul de mai sus, vă comunicăm faptul că pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu au fost înregistrate nicio lucrare și niciun dosar penal având obiectul la care faceți referire”.
Asta, deși în raportul din septembrie, ce se vrea anulat pe 25 februarie de CEO, se scria clar că va fi sesizat obligatoriu Parchetul Înaltei Curți, de către Corpul de Control al ministrului Energiei pentru faptele sesizate în document.
Remintim că, în prezent, Corpul de Control al premierului Dăncilă desfășoară încă la Complexul Energetic Oltenia, o amplă verificare privind cărbunele din depozitele companiei, ocazie cu care au fost luate la purecat și actele de management ale companiei.
Sorina Papa
Recomandă acest articol:
19.02.2019. 05:08
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu