Averea chiaburului penal Contoloru, sub sechestrul DNA
Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe o parte din averea lui Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj. Direcţia Naţională Anticorupţie – Biroul teritorial Târgu Jiu l-a trimis în judecată, în urmă cu două săptămâni, pe Contoloru, alături de alte patru persoane, într-un dosar în care fostul bancher este acuzat de comiterea mai multor infracţiuni şi crearea unui prejudiciu în dauna BCR S.A de peste 200 de miliarde de lei vechi.
Lotul BCR a fost trimis în judecată, într-un nou dosar
Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj, este acuzat de procurorii anticorupţie de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în forma calificată şi continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Prejudiciul stabilit de DNA este de aproape 5 milioane de euro, procurorii stabilind, odată cu sesizarea instanţei, şi instituirea sechestrului asigurator pe bunurile fostului director.
Magistraţii ar putea recupera prejudiciul adus de Contoloru BCR din vânzarea unei mici părţi din averea fabuloasă a acestuia.
Contoloru este beneficiarul uneia dintre cele mai fabuloase retrocedări făcute vreodată la Iaşi. Moştenitor al familiei boierului Bădărău, Contoloru a intrat deja în posesia unei părţi din cele 46 de hectare revendicate în dealul Copou. Terenul valora, în urmă cu doi ani, pe piaţa imobiliară din Iaşi, peste 20 de milioane de euro.
Contoloru este deja proprietar al conacului boierului Mugurel Danielescu, fosta Staţiune Pomicolă din cartierul Bârseşti, lângă Tg-Jiu, şi al unei livezi de 17 hectare.
Acuzaţiile
Alături de Contoloru, procurorii anticorupţie i-au mai trimis în judecată şi pe Sorin Popescu, fost director şi fost preşedinte al comitetului director al B.C.R. Sucursala Novaci, Marilena Giurcă, fost şef Birou contabilitate şi membru în comitetul director al B.C.R Sucursala Novaci, Ion Chiriac, fost ofiţer de credite şi membru al comitetului director al B.C.R – Sucursala Novaci, şi Ion Marin, reprezentant al firmelor care au făcut parte din morişca creditelor, S.C. RARORA S.R.L., S.C. RALBOB S.R.L., S.C. BOBŞTEF S.R.L., S.C. TPSUT S.A. şi S.C. FORAJ SONDE TG-CĂRBUNEŞTI S.A, acesta din urmă fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada ianuarie 2002 - aprilie 2003, în calitate de director al B.C.R. – Sucursala Judeţeană Gorj, cu ştiinţă, inculpatul Contoloru Dumitru a coordonat şi supravegheat activitatea B.C.R. – Sucursala Novaci de creditare nelegală a societăţilor comerciale constituite în grupul „Marin Luminiţa” sau aflate în legătură cu grupul şi anume S.C. LUŞU S.R.L., S.C. JANESY TRANS S.R.L., S.C. SV DEALER S.R.L., S.C. NAITTOM S.R.L., S.C. PITCOM S.R.L., S.C. PALIFLORAL COM S.R.L., S.C. CONSUL 63 S.R.L., S.C.MED GRUP S.R.L. şi S.C. AILADAB COM S.R.L.. De asemenea, inculpatul a aprobat în comitetul director acordarea unor credite încheiate cu S.C. LUŞU S.R.L. ori a acceptat acordarea celorlalte credite fără să înainteze documentaţiile spre aprobare comitetului director al Sucursalei Judeţene Gorj, a repartizat Sucursalei Novaci plafoane suplimentare de credite pentru firmele din grupul „Marin Luminiţa”, deşi solicitările către Centrala B.C.R. priveau alţi clienţi ai Sucursalei Novaci sau ai celorlalte unităţi bancare. Pentru a ascunde actele nelegale, inculpatul nu a desemnat o persoană din conducerea Sucursalei Gorj care să coordoneze şi să răspundă de întreaga activitate a Sucursalei Novaci, a împiedicat efectuarea de verificări la această subunitate de către funcţionari din cadrul Sucursalei Judeţene Gorj cu atribuţii de îndrumare, coordonare şi control, a eliminat din situaţiile transmise către Centrala B.C.R mai multe firme din grup care au beneficiat de credite de la Sucursala Novaci, nu a luat măsuri pentru introducerea în circuit bancar spre decontare a biletelor la ordin emise de S.C.RALBOB S.R.L. şi scontate la Sucursala Judeţeană Gorj.
Împreună cu inculpatul Popescu Sorin şi cu sprijinul inculpatei Giurcă Marilena, inculpatul Contoloru Dumitru, a coordonat efectuarea multiplelor transferuri de sume de bani între societăţile constituite în grupul „Marin Luminiţa” sau aflate în legătură cu acest grup, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni (abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată) în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora. În plus, inculpaţii Contoloru Dumitru, Popescu Sorin şi Marin Ion, în asociere cu alte persoane trimise în judecată în alte dosare legate de fraudarea sucursalei BCR Novaci şi cu sprijinul unor funcţionari bancari din sucursală şi administratori de societăţi comerciale, au organizat şi derulat un mecanism de creditări încrucişate în condiţii nelegale, prin folosirea de documente false şi transferuri de importante sume de bani fără justificare economică, având drept scop obţinerea de resurse financiare pentru firmele din grupul „Marin Luminiţa”.
În perioada sus menţionată, inculpatul Popescu Sorin, în calitate de director şi preşedinte al comitetului director al B.C.R. Sucursala Novaci cu ştiinţă şi cu sprijinul inculpaţilor Giurcă Marilena, contabil şef şi Chiriac Ion, ofiţer de credite, ambii membri în comitetul director, a aprobat şi acordat în condiţii nelegale credite societăţilor comerciale constituite în grupul „Marin Luminiţa” sau aflate în legătură cu acest grup. În plus, inculpatul Popescu Sorin a dispus să nu fie încasate comisioane de gestiune şi taxa de scont, iar în cazul unor credite de scont acordate de B.C.R. Sucursala Novaci şi B.C.R. Sucursala Judeţeană Gorj, nu a introdus în circuit bancar spre decontare bilete la ordin emise de firmele din grup (S.C. RARORA S.R.L, S.C. RALBOB S.R.L., S.C. FORAJ SONDE TG-CĂRBUNEŞTI S.A. şi S.C. ALSARA S.R.L.) ori a înlocuit biletele la ordin cu altele având scadenţe ulterioare, a refăcut contractele iniţiale modificând scadenţele biletelor la ordin sau a încheiat acte adiţionale prin care a menţinut/reeşalonat nelegal aceste credite de scont. De asemenea, inculpatul Popescu Sorin împreună cu inculpaţii Giurcă Marilena şi Chiriac Ion a întocmit/semnat documente conţinând date nereale referitoare la starea financiară, situaţia creditelor acordate firmelor din grup şi expunerea băncii faţă de aceşti debitori, capacitatea de plată a societăţilor emitente ale biletelor la ordin scontate.
În activitatea de creditare nelegală a firmelor menţionate mai sus, funcţionarii bancari au fost sprijiniţi de inculpatul Marin Ion, reprezentant legal al unui grup de cinci firme, în sensul că acesta a întocmit, a semnat şi a şi a prezentat toate documentele necesare solicitate de funcţionarii bancari ori a determinat persoane din subordinea sa să întocmească/semneze astfel de documente (contracte comerciale, facturi fiscale, file cec, bilete la ordin, ordine de plată) ; a atras alte firme (administrate de persoane cu care se află în relaţii de prietenie ori care erau angajate la societăţile sale) în vederea solicitării de credite şi transferarea lor către societăţile din grup; a asigurat sumele necesare pentru majorarea capitalului social al acestor firme în scopul măririi limitei de creditare. Documentele care au stat la baza acordării, garantării ori justificării utilizării creditelor erau fictive, neatestând împrejurări reale. De asemenea, inculpatul a dobândit sume importante de bani transferate de firmele atrase în grup şi a folosit aceste sume cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni.
Ca urmare a activităţilor infracţionale descrise mai sus, a fost produs în dauna BCR S.A. un prejudiciu total de 20.021.070,74 lei (aproximativ 5 milioane euro) nerecuperat, reprezentând suma totală a creditelor nerambursate. Contoloru a fost arestat timp de un an şi patru luni într-un alt dosar legat de fraudarea BCR.
Adrian Iovan
adrian.iovan@scandaldegorj.ro
Recomandă acest articol:
26.04.2010. 07:49
Comentarii
Dar dna doarme sa mearga la primaria novaci sa vada cum a impartit padurile nedu dochinel si fostul primar pantilimon todea
sa se duca la puscarie si a batut joc de oamenii de rand . e un hot .
Voi habar n-aveti ce prejudiciu a facut omul asta judetului Gorj. Pai in anii '90 nu puteai ca om de afaceri onest sa iei un imprumut de la Banca Comerciala, totul trecea prin "sita" lui Contoloru. Tineti-l in puscarie, acolo-i e locul. Trebuia sa fie un reformator pentru generatia post decembrista si s-a dovedit a fi doar profitor.
Nu exista prejudiciu, Contoloru a reusit prin profesionalism sa recupereze de la Rarora ceea ce s-ar fi putut constitui in prejudiciu, datorita creditului dat de BCR NOVACI si nu de cei de la TG-JIU!
E pacat ca un profesionist ca el a trebuit sa plateasca abuzurile altora! Iar mosia, este mostenire lasata de o ruda din partea sotiei, fiind impartita cu alti mostenitori!
Cat despre retrocedarile preferentiale, intrebati pe Banţa ce (MISA) luat cand era prefect...!
actualizati foto,intre timp si a schimbat acoperisul a construit un nou gard ,rustic,la strada probabil stia ca i se va institui sechestrul asigurator,pacat de sutele de nuci taiati de pe terenul vandut repr volswagen.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu