Averea chiaburului penal Contoloru, sub sechestrul DNA - Investigatii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Investigatii · Averea chiaburului penal Contoloru, sub sechestrul DNA

Averea chiaburului penal Contoloru, sub sechestrul DNA

Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe o parte din averea lui Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj. Direcţia Naţională Anticorupţie – Biroul teritorial Târgu Jiu l-a trimis în judecată, în urmă cu două săptămâni, pe Contoloru, alături de alte patru persoane, într-un dosar în care fostul bancher este acuzat de comiterea mai multor infracţiuni şi crearea unui prejudiciu în dauna BCR S.A de peste 200 de miliarde de lei vechi.

Lotul BCR a fost trimis în judecată, într-un nou dosar
Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj, este acuzat de procurorii anticorupţie de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în forma calificată şi continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Prejudiciul stabilit de DNA este de aproape 5 milioane de euro, procurorii stabilind, odată cu sesizarea instanţei, şi instituirea sechestrului asigurator pe bunurile fostului director.
Magistraţii ar putea recupera prejudiciul adus de Contoloru BCR din vânzarea unei mici părţi din averea fabuloasă a acestuia.
Contoloru este beneficiarul uneia dintre cele mai fabuloase retrocedări făcute vreodată la Iaşi. Moştenitor al familiei boierului Bădărău, Contoloru a intrat deja în posesia unei părţi din cele 46 de hectare revendicate în dealul Copou. Terenul valora, în urmă cu doi ani, pe piaţa imobiliară din Iaşi, peste 20 de milioane de euro.
Contoloru este deja proprietar al conacului boierului Mugurel Danielescu, fosta Staţiune Pomicolă din cartierul Bârseşti, lângă Tg-Jiu, şi al unei livezi de 17 hectare.

Acuzaţiile
Alături de Contoloru, procurorii anticorupţie i-au mai trimis în judecată şi pe Sorin Popescu, fost director şi fost preşedinte al comitetului director al B.C.R. Sucursala Novaci, Marilena Giurcă, fost şef Birou contabilitate şi membru în comitetul director al B.C.R Sucursala Novaci, Ion Chiriac, fost ofiţer de credite şi membru al comitetului director al B.C.R – Sucursala Novaci, şi Ion Marin, reprezentant al firmelor care au făcut parte din morişca creditelor, S.C. RARORA S.R.L., S.C. RALBOB S.R.L., S.C. BOBŞTEF S.R.L., S.C. TPSUT S.A. şi S.C. FORAJ SONDE TG-CĂRBUNEŞTI S.A, acesta din urmă fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada ianuarie 2002 - aprilie 2003, în calitate de director al B.C.R. – Sucursala Judeţeană Gorj, cu ştiinţă, inculpatul Contoloru Dumitru a coordonat şi supravegheat activitatea B.C.R. – Sucursala Novaci de creditare nelegală a societăţilor comerciale constituite în grupul „Marin Luminiţa” sau aflate în legătură cu grupul şi anume S.C. LUŞU S.R.L., S.C. JANESY TRANS S.R.L., S.C. SV DEALER S.R.L., S.C. NAITTOM S.R.L., S.C. PITCOM S.R.L., S.C. PALIFLORAL COM S.R.L., S.C. CONSUL 63 S.R.L., S.C.MED GRUP S.R.L. şi S.C. AILADAB COM S.R.L.. De asemenea, inculpatul a aprobat în comitetul director acordarea unor credite încheiate cu S.C. LUŞU S.R.L. ori a acceptat acordarea celorlalte credite fără să înainteze documentaţiile spre aprobare comitetului director al Sucursalei Judeţene Gorj, a repartizat Sucursalei Novaci plafoane suplimentare de credite pentru firmele din grupul „Marin Luminiţa”, deşi solicitările către Centrala B.C.R. priveau alţi clienţi ai Sucursalei Novaci sau ai celorlalte unităţi bancare. Pentru a ascunde actele nelegale, inculpatul nu a desemnat o persoană din conducerea Sucursalei Gorj care să coordoneze şi să răspundă de întreaga activitate a Sucursalei Novaci, a împiedicat efectuarea de verificări la această subunitate de către funcţionari din cadrul Sucursalei Judeţene Gorj cu atribuţii de îndrumare, coordonare şi control, a eliminat din situaţiile transmise către Centrala B.C.R mai multe firme din grup care au beneficiat de credite de la Sucursala Novaci, nu a luat măsuri pentru introducerea în circuit bancar spre decontare a biletelor la ordin emise de S.C.RALBOB S.R.L. şi scontate la Sucursala Judeţeană Gorj.
Împreună cu inculpatul Popescu Sorin şi cu sprijinul inculpatei Giurcă Marilena, inculpatul Contoloru Dumitru, a coordonat efectuarea multiplelor transferuri de sume de bani între societăţile constituite în grupul „Marin Luminiţa” sau aflate în legătură cu acest grup, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni (abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată) în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora. În plus, inculpaţii Contoloru Dumitru, Popescu Sorin şi Marin Ion, în asociere cu alte persoane trimise în judecată în alte dosare legate de fraudarea sucursalei BCR Novaci şi cu sprijinul unor funcţionari bancari din sucursală şi administratori de societăţi comerciale, au organizat şi derulat un mecanism de creditări încrucişate în condiţii nelegale, prin folosirea de documente false şi transferuri de importante sume de bani fără justificare economică, având drept scop obţinerea de resurse financiare pentru firmele din grupul „Marin Luminiţa”.
În perioada sus menţionată, inculpatul Popescu Sorin, în calitate de director şi preşedinte al comitetului director al B.C.R. Sucursala Novaci cu ştiinţă şi cu sprijinul inculpaţilor Giurcă Marilena, contabil şef şi Chiriac Ion, ofiţer de credite, ambii membri în comitetul director, a aprobat şi acordat în condiţii nelegale credite societăţilor comerciale constituite în grupul „Marin Luminiţa” sau aflate în legătură cu acest grup. În plus, inculpatul Popescu Sorin a dispus să nu fie încasate comisioane de gestiune şi taxa de scont, iar în cazul unor credite de scont acordate de B.C.R. Sucursala Novaci şi B.C.R. Sucursala Judeţeană Gorj, nu a introdus în circuit bancar spre decontare bilete la ordin emise de firmele din grup (S.C. RARORA S.R.L, S.C. RALBOB S.R.L., S.C. FORAJ SONDE TG-CĂRBUNEŞTI S.A. şi S.C. ALSARA S.R.L.) ori a înlocuit biletele la ordin cu altele având scadenţe ulterioare, a refăcut contractele iniţiale modificând scadenţele biletelor la ordin sau a încheiat acte adiţionale prin care a menţinut/reeşalonat nelegal aceste credite de scont. De asemenea, inculpatul Popescu Sorin împreună cu inculpaţii Giurcă Marilena şi Chiriac Ion a întocmit/semnat documente conţinând date nereale referitoare la starea financiară, situaţia creditelor acordate firmelor din grup şi expunerea băncii faţă de aceşti debitori, capacitatea de plată a societăţilor emitente ale biletelor la ordin scontate.
În activitatea de creditare nelegală a firmelor menţionate mai sus, funcţionarii bancari au fost sprijiniţi de inculpatul Marin Ion, reprezentant legal al unui grup de cinci firme, în sensul că acesta a întocmit, a semnat şi a şi a prezentat toate documentele necesare solicitate de funcţionarii bancari ori a determinat persoane din subordinea sa să întocmească/semneze astfel de documente (contracte comerciale, facturi fiscale, file cec, bilete la ordin, ordine de plată) ; a atras alte firme (administrate de persoane cu care se află în relaţii de prietenie ori care erau angajate la societăţile sale) în vederea solicitării de credite şi transferarea lor către societăţile din grup; a asigurat sumele necesare pentru majorarea capitalului social al acestor firme în scopul măririi limitei de creditare. Documentele care au stat la baza acordării, garantării ori justificării utilizării creditelor erau fictive, neatestând împrejurări reale. De asemenea, inculpatul a dobândit sume importante de bani transferate de firmele atrase în grup şi a folosit aceste sume cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni.
Ca urmare a activităţilor infracţionale descrise mai sus, a fost produs în dauna BCR S.A. un prejudiciu total de 20.021.070,74 lei (aproximativ 5 milioane euro) nerecuperat, reprezentând suma totală a creditelor nerambursate. Contoloru a fost arestat timp de un an şi patru luni într-un alt dosar legat de fraudarea BCR.

Adrian Iovan
adrian.iovan@scandaldegorj.roRecomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  26.04.2010. 07:49

Comentarii

valentin
29.08.2012. 20:48

Dar dna doarme sa mearga la primaria novaci sa vada cum a impartit padurile nedu dochinel si fostul primar pantilimon todea

marius
22.11.2010. 16:01

sa se duca la puscarie si a batut joc de oamenii de rand . e un hot .

MP
08.05.2010. 20:36

Voi habar n-aveti ce prejudiciu a facut omul asta judetului Gorj. Pai in anii '90 nu puteai ca om de afaceri onest sa iei un imprumut de la Banca Comerciala, totul trecea prin "sita" lui Contoloru. Tineti-l in puscarie, acolo-i e locul. Trebuia sa fie un reformator pentru generatia post decembrista si s-a dovedit a fi doar profitor.

loredana
28.04.2010. 22:51

Nu exista prejudiciu, Contoloru a reusit prin profesionalism sa recupereze de la Rarora ceea ce s-ar fi putut constitui in prejudiciu, datorita creditului dat de BCR NOVACI si nu de cei de la TG-JIU!
E pacat ca un profesionist ca el a trebuit sa plateasca abuzurile altora! Iar mosia, este mostenire lasata de o ruda din partea sotiei, fiind impartita cu alti mostenitori!
Cat despre retrocedarile preferentiale, intrebati pe Banţa ce (MISA) luat cand era prefect...!

dian
26.04.2010. 21:01

actualizati foto,intre timp si a schimbat acoperisul a construit un nou gard ,rustic,la strada probabil stia ca i se va institui sechestrul asigurator,pacat de sutele de nuci taiati de pe terenul vandut repr volswagen.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: