Candidatul portocaliu Ruşeţ îşi ascunde veniturile
Liderii de sindicat, în mineritul gorjean, au apărut după revoluţia din 1989 ca ciupercile după ploaie şi o perioadă după aceea chiar au încercat să reprezinte interesele salariaţilor până când au învăţat că dacă manipulează masele în interesul unora sau altora pot câştiga mult mai mult decât dintr-un amărât de salariu de la sindicat. Acum, cei care odată nu se deosebeau din mulţimea de mineri pe care o repezentau, au strâns averi impresionante şi pot schimba chiar rezultatul unor alegeri prin influenţa pe care o au asupra celor care cred în ei. De acest lucru sunt conştiente şi partidele politice care aduc în rândurile lor lideri de sindicat care, chiar dacă n-au calităţi de politician şi poate nici alte calităţi, aduc voturi şi primesc în schimb, de-o da Domnul, un loc de parlamentar.
Mihai Popescu
mihai.popescu @scandaldegorj.ro
Reprezentant AGA... fără remuneraţie
Ion Ruşet a uitat, probabil, de mult, anii în care nu făcea jocurile nimănui şi încerca să obţină pentru ortacii pe care-i reprezenta tot ceea ce era mai bun. A fost tare de mult şi nici n-a ţinut atât încât să devină dependent de amintirile din acea vreme.
Chiar înainte de alegerile din cadrul Federaţiei Naţionale Mine-Energie (FNME), de acum doi ani, Ruşeţ îşi anunţase candidatura pentru funcţia de preşedinte şi deja se prefigura un scandal de proporţii cu Marin Condescu, eternul deţinător al postului, mai ales că, sindicalistul de la Jilţ promitea dezvăluiri despre şmenurile acestuia. Lucrurile s-au calmat cu doar câteva zile înaintea alegerilor când, lui Ruşeţ i-a fost închisă gura cu promisiunea că va ocupa funcţia de prim vicepreşedinte şi astfel, Condescu şi-a asigurat, din nou, liniştea.
Între timp, devenid o necesitate pentru partidele politice să se asocieze cu liderii de sindicat, din patru în patru ani, la început pe ascuns, iar mai nou, făţiş, ajungând chiar să fie reprezentanţii acestora la alegeri, Ruşeţ a prins şi el un astfel de culoar şi a fost desemnat candidatul PD-L pentru un fotoliu de senator tot cu ajutorul sforarului Condescu.
Bazată pe puterea celor mulţi care muncesc în minerit, relaţia dintre partidele politice şi liderii de sindicat naşte beneficii de ambele părţi. Liderul beneficiază de diverse funcţii, pentru că nimic nu mai este necontrolat politic, iar partidul de o masă de oameni pe care o poate controla prin intermediul aşa zisului lider.
Declaraţiile de avere şi interese ale candidatului Ion Ruşeţ, arată că, acesta s-a orientat bine atunci când s-a hotărât să-i reprezinte pe cei din minerit. Deşi, acest sector se duce din ce mai tare de râpă, Ruşeţ prosperă, tot de pe spatele ortacilor bineînţeles. La firma de turism a sindicatelor miniere, Turism Sind Min SRL, candidatul PD-L este reprezentant în AGA. Societatea îşi împarte sediul, de pe strada Ion Câmpineanu, nr.20, din Bucureşti, cu FNME la care Ruşeţ este prim vicepreşedinte şi Marin Condescu preşedinte. Sediul în care Ion Ruşeţ desfăşoară două activităţi distincte a fost renovat, pe banii minerilor, de către Clement Mocanu, escrocul afacerist îmbogăţit în Gorj, printre alţii, şi cu ajutorul lui Condescu.
Turism Sind Min, societate cu trei angajaţi, a avut în 2007 o cifră de afaceri de 699.000 lei şi un profit de 162.000 lei, bani din care şi Ruşeţ a avut partea lui ca reprezentant în AGA. Cât a încasat nu se ştie pentru că n-a considerat necesar să precizeze valoarea beneficiilor în declaraţia de interese, probabil pentru a nu frustra vreun amărât care i-ar citi-o.
Împrumutător de profesie
Ion Ruşeţ prestează diverse activităţi şi pe plaiuri gorjene dovedind că are şi abilităţi de manager sportiv fiind preşedinte al ASC Minerul Mătăsari unde CE Turceni e acţionar cu 82% şi USME Jilţ cu 18%. La venirea la cârma asociaţiei, pe atunci Sport Club Minerul, Ruşeţ a desfiinţat secţia de box şi a recurs la un tertip, nu tocmai ortodox, că să-l salveze de la desfiinţare. În urmă cu trei ani clubul avea datorii de aproximativ 10 miliarde de lei vechi şi intrase în lichidare judiciară. Ca să rezolve problema Ruşeţ a înfiinţat asociaţia lăsând în părăsire clubul şi astfel a scăpat de datorii. Ca şi preşedinte şi aici are parte de o leafă care nici ea nu este specificată în declaraţia de interese.
Ruşeţ e secretos şi în privinţa indemnizaţiei pe care o primeşte de la SC Sind Jilţ SRL, unde este reprezentant AGA. Firma sindicatelor, despre care, spun unele surse, ar fi direcţionat sume consistente pentru campania electorală a acestuia, a înregistrat pierderi, anul trecut deşi, a avut o cifră de afaceri de 5.600.000 de lei.
Nici de la FNME, unde este prim vicepreşedinte, Ruşeţ nu şi-a declarat veniturile, rezumându-se doar să amintească salariul pe care-l primeşte la USME Jilţ-Turceni unde, ca şi preşedinte, încasează 94.679 de lei, anual. Candidatul portocaliu nu face nicio referire nici la salariul de inspector social pe care-l încasează lunar de la CE Turceni.
Chiar fără a-şi specifica veniturile din toate funcţiile deţinute, declaraţia de avere dovedeşte că lui Ion Ruşeţ îi merge bine: deţine patru terenuri, două autoturisme Skoda, unul din 2007 şi altul din 2008. Pe lângă acestea, pretendentul la un fotoliu de senator are şi câteva active financiare - un depozit bancar de 5353 de euro, un fond de asigurare de 11.793 de lei şi unul de pensie de 6568 lei. Şi asta nu e tot! Sindicalistul şi-a permis să împrumute diverse persoane cu sume considerabile. O femeie a împrumutat de la Ruşeţ 15.000 de lei şi doi bărbaţi 30.000 de lei, respectiv 8000 de euro.
Recomandă acest articol:
17.11.2008. 12:46
Comentarii
Este un om bun da painea la oameni in mana alti ce fak
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu