Eroarea judiciară, în cazul UREX Rovinari, costă statul român 1,4 milioane de lei
Achiziţionarea SC Urex SA Rovinari de către omul de afaceri braşovean Alexandru Crişan a adus năpasta nu numai asupra angajaţilor uzinei care au simţit pe pielea lor cum e să ai un patron pentru care cuvântul de ordine e devalizarea, dar şi asupra a trei membri din fosta conducerea a uzinei care au fost aruncaţi în puşcărie pentru ca afaceristul să-şi poate face şmenurile în linişte. După ani lungi de procese nevinovăţia acestora a fost stabilită în instanţă, iar statul român a plătit multe miliarde de lei vechi drept despăgubiri morale şi materiale ca şi când nu se plătise suficient de pe urma afacerii „Crişan” care a lăsat în urma sa o uzină falimentară cu datorii imense care niciodată nu şi-a revenit complet după şocul financiar suferit în acea perioada.
Crişan patron, Săftescu la zdup
Eric Săftescu a fost director al Urex Rovinari până în anul 1999 când Alexandru Crişan,
om de afaceri cu o moralitate îndoielnică şi renume de ţepar naţional, a simţit miros de bani dinspre uzina rovinăreană şi şi-a exprimat intenţia de a o achiziţiona. Dorinţa i-a fost îndeplinită fără niciun fel de probleme, iar presa vremii scria că la achiziţionarea mastodontului industrial cu un preţ de nimic, 2,9 miliarde de lei vechi, a pus urmărul şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj de atunci, Nicolae Mischie, iar Fondul Proprietăţii de Stat a fost mai mult decât amabil cu „investitorul”. Pentru a da un iz de legalitate afacerii, FPS a organizat o licitaţie la care angajaţii Urex, care aflaseră despre reputaţia lui Crişan şi nu voiau să ajungă pe mâna lui, l-au desemnat pe Eric Săftescu să-i reprezinte pentru a deveni proprietarii locului de unde-şi câştigau pâinea numai că Alexandru Crişan, expert în tertipuri murdare când era vorba de afaceri a fost cu un pas înaintea lor. Pe numele fostului, de acum, director Eric Săftescu şi a încă două persoane a fost întocmit un dosar penal cu acuzaţii grave şi, chiar în ziua licitaţiei, cel care trebuia să reprezinte muritorii de rând pentru a cumpăra uzina, a fost chemat la audieri la Poliţia Economică Gorj chiar de către Traian Toma, şeful acesteia. Toma era un executant al ordinelor lui Crişan dovadă fiind faptul că după pensionare, care a intervenit la scurt timp după achiziţionarea de către afaceristul braşovean a firmei Urex Rovinari, a fost angajat la uzină drept consilier personal al patronului.
Eric Săftescu, Dumitru Fagu şi Valeriu Taşcău, toţi foşti şefi înaintea venirii lui Alexandru Crişan, nu numai că au fost trecuţi pe linie moartă dar s-au ales şi cu câte un dosar penal în care erau acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, iar de pe 16 martie până pe 24 aprilie 2000 au făcut cunoştinţă şi cu beciurile poliţiei.
Eroarea judiciară reparată după 11 ani
Au urmat ani lungi de procese timp în care mai multe bunuri ale celor trei au fost supuse sechestrului asigurator însă, în 2006, o decizie a Tribunalului Gorj, rămasă definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, îi absolvea pe Săftescu, Fagu şi Taşcău de orice vină şi dispunea achitarea acestora. Între timp Alexandru Crişan devalizase Urex Rovinari, uzina ajunsese în faliment cu datorii de peste 600 de miliarde de lei vechi şi pierderi de 220 de miliarde.
Săftescu şi ceilalţi doi foşti directori au acţionat statul român în judecată pentru a primi daune morale şi materiale pentru perioada în care au stat în arest. Valeriu Taşcău a primit despăgubiri în valoare de 50.000 de lei, reprezentând daune morale şi 351.000 de lei daune materiale iar Dumitru Fagu 50.000 de lei daune morale şi peste 200.000 de lei daune materiale.
Statul român trebuie să-i plătească şi lui Eric Săftescu 50.000 de lei daune morale şi peste 700.000 de lei daune materiale. În cazul său, Ministerul de Finanţe, cel care trebuie să achite despăbugirile, a făcut recurs care se va judeca la sfârşitul lunii septembrie la Curtea de Apel Craiova.
În cazul tuturo,r perioada în care au fost arestaţi a fost considerată de către instanţă ca şi vechime în muncă, având în vedere că au fost achitaţi de acuzaţiile care li se aduceau.
Dumitru Fagu, director economic al Urex înainte de a fi arestat, spune că tot ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 11 ani a fost: „un abuz din partea procurorilor adică a lui Dimon de la Craiova care din păcate a murit că altfel l-aş da în judecată ca persoană. De la Gorj a fost implicat poliţistul Toma. Decizia care mi s-a dat a fost una de reparare parţială. Eu am mai făcut şi alte cereri în care ceream să mi se plătească CAS-ul, sănătatea, impozitele, etc., dar mi-au fost refuzate, doar asta a fost acceptată”.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
18.07.2011. 20:11
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu