Escrocul Botea - dat în urmãrire generalã - Investigatii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Investigatii · Escrocul Botea - dat în urmãrire generalã

Escrocul Botea - dat în urmãrire generalã

Lăsat în libertate de magistraţii Boncu, Focşan şi Gherghe

Escrocul Botea - dat în urmãrire generalãControversatul bancher Ion Emil Botea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru o înşelăciune de aproape trei miliarde de lei.

Fostul preşedinte al Băncii Populare Române a escrocat cel puţin 17 persoane, cu sume cuprinse între 3.500 şi 7.300 de euro, care plătiseră pentru achziţionarea unor terenuri în “Cartierul de lux Sohodol” din Târgu Jiu.

Escrocul Botea a fost scos de sub urmărire penală de două de către procurorii gorjeni, iar mai târziu, când a ajuns în judecată, Tribunalul Gorj a schimbat sentinţa judecătoriei din închisoare cu executare, în închisoare cu suspendare.

Deşi ultima sentinţă, rămasă definitivă la Craiova, cu aproape un an de zile în urmă, îl trimitea după gratii pe Botea, acesta nu se află încă în nicio închisoare din România.

A vândut un teren care nu-i aparţinea

Firma bucureşteană Interactiv TV SRL a achiziţionat la data de 29 decembrie 2004, de la SC SCIFCAI SA Tg-Jiu, un teren de 20.000 mp, în strada George Coşbuc, nr. 1, preţul tranzacţiei fiind de 7,5 miliarde de lei.

Acţionarii SC Interactiv l-au împuternicit pentru această afacere pe Emil Botea care, prin intermediul fratelui său, Daniel Florin, inspector la Administraţia Finanţelor Publice Rovinari, l-a cunoscut pe Dumitru Popescu, directorul SCIFCAI, şi au încheiat business-ul.

O lună mai târziu însă, Scifcai a înştiinţat societatea bucureşteană că prima tranşă nu a fost achitată iar contractul de vânzare-cumpărare va fi reziliat.

Botea nu achitase decât un miliard din prima tranşă de 3,7 miliarde necesare pentru a putea intra în posesia uneia din cele trei parcele de teren, cu toate acestea el a vândut întreaga suprafaţă la diverse persoane şi a încasat efectiv de la 17 dintre acestea peste 80.000 de euro.

Conducerea societăţii târgujiene a sesizat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj despre faptul că Botea a procedat în avans la vânzarea suprafeţelor la alţi cumpărători, fără a fi proprietarul acestora şi îl acuza de comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Protejat de magistraţi

Două luni şi jumătate le-a trebuit poliţiştilor să întocmească un material, pe care l-au trimis Parchetului, în care propunerea era de neînceperea urmăririi penale în cauza privindu-l pe Emil Botea.

La jumătatea luni iunie 2005, Parchetul Judeţean s-a conformat, iar actualul prim procuror Gheorghe Focşan, prin rezoluţia nr. 237/P/2005 confirmă propunerea organelor de poliţie de neînceperea urmăririi penale.

Rezoluţia Parchetului relevă faptul că Botea şi conducerea SCIFCAI încheiaseră un precontract încă din octombrie 2004, iar afaceristul bucureştean putea vinde terenurile, numai că Focşan s-a făcut că nu vede, condiţia impusă fiind aceea ca societatea bucureşteană să achite contravaloarea acestora până la finele lui ianuarie, lucru care nu s-a întâmplat, iar NUP-ul a fost evident injust.

Botea s-a bucurat de aceeaşi clemenţă şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu după ce persoanele păgubite au depus plângere penală împotriva sa pentru aceeaşi infracţiune, înşelăciune. În decembrie 2005, Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, prin actualul prim procuror Laura Gherghe, a dat rezoluţia nr.1458 prin care confirmă propunerea organelor de poliţie de neîncepere a urmăririi penale faţă de Botea, motivaţia fiind aceea că: “Nu a rezultat că făptuitorul a exercitat acţiuni de inducere în eroare asupra persoanelor vătămate, terenul aflându-se în proprietatea Interactiv. De altfel, în cererile încheiate între persoanele vătămate şi făptuitor nu este prevăzut un termen cert de predare a parcelelor…”. Să nu fi ştiut procurorul Gherghe, la acea vreme, că nu poţi fi proprietarul unui teren şi, deci, nu-l poţi vinde dacă acesta nu are niciun document cadastral ?! Rezoluţia lui Gherghe a fost infirmată de procurorul Baican şi dosarul a ajuns în judecată după mai bine de un an de zile.

Arestat doar scriptic

Ajuns în faţa instanţei de judecată, Emil Botea primeşte, la finele lui 2006, o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare la Judecătoria Tg-Jiu, care-l obligă de asemenea şi la restituirea banilor persoanelor păgubite. Numai că, în apel, la Tribunalul Gorj, cei înşelaţi şi-au văzut din nou speranţele, de a-şi recupera banii şi de a-l vedea pe şarlatan la pârnaie, năruite – judecătorul Teofil Boncu a desfiinţat sentinţa judecătoriei şi a dispus suspendarea executării pedepsei. Cu alte cuvinte, Botea putea zburda în libertate că oricum până la restituirea banilor către păgubiţi mai era cale lungă...civilă. Curtea de Apel Craiova a fost cea care a îndreptat “eroarea” lui Boncu şi, în noiembrie anul trecut, a casat decizia tribunalului şi a menţinut sentinţa judecătoriei, aceea de executare a celor 3 ani în închisoare.

Soluţia este definitivă de aproape 9 luni de zile însă, nimeni nu s-a obosit să-l arunce pe Botea la “zdup”. Conform evidenţelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor Ion Emil Botea nu este încă încarcerat în nicio închisoare din ţară. Despre recuperarea banilor de către cei înşelaţi nici nu poate fi vorba, singurul care şi-a recuperat prejudiciul, înainte ca dosarul să ajungă în instanţă, a fost ofiţerul SRI Liviu Paschia Criveţi care-i plătise lui Botea 3519 euro avans pentru 306 mp.

În timp ce se judeca, Botea îşi vedea liniştit de afaceri, firma sa a concesionat de la Primăria Novaci nouă suprafeţe de teren de câte 250 mp, pentru o perioadă de 74 de ani, pe care a ridicat tot atâtea case de vacanţă. De zece luni acesta a fost dat în urmărire generală, întrucât se sustrage executării pedepsei.Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  25.08.2008. 10:28

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: