Naşul Bercea şi finul Angheloiu - tandemul inventatorilor
Neli Matei
Listele inventatorilor din minerit conţin nume sonore ale unor oameni care au deţinut, la un moment dat, posturi cheie în sistem şi care, pe atunci, nu s-au evidenţiat cu nimic în munca prestată. Cu toate astea în prezent primesc an de an sute de mii de lei pentru nişte invenţii pe care, chipurile, le-au pus în slujba mineritului ajutând la eficientizarea acestuia. Este însă un mister, nu greu de dezlegat, cum toţi cei care şi-au făcut vile pe spatele mineritului, cu dosare penale pentru diferite ilegalităţi comise folosindu-se de funcţiile pe care le-au ocupat, sunt şi cei mai deştepti, iar deşteptăciunea lor este extrem de costisitoare pentru stat.
Candidatul îmbogăţit din minerit
Nicolae Bercea, fost director al SNLO Târgu-Jiu, a ieşit o perioadă din lumina reflectoarelor pentru a reveni în prezent moral şi grijuliu faţă de soarta gorjenilor, aşa cum îi stă bine oricărui candidat la Parlament. Intrat proaspăt în politică, de partea PNL, Bercea susţine că are câteva motive care l-au determinat să facă acest pas printre care şi faptul că nu vrea să fie „condamnat de posteritate că a lăsat grupurile de interese din Gorj să falimenteze mineritul şi complexurile energetice”.
Mineritul şi complexurile energetice despre care vorbeşte Bercea sunt aceleaşi din care s-a îmbogăţit chiar el şi din partea cărora încă mai primeşte bani, fără număr, pentru proprietate intelectuală. Ca orice fost director al SNLO, Nicolae Bercea figurează pe lista inventatorilor din minerit şi energie, iar când instituţiile pe al căror stat de plată se află omit să cotizeze îşi recuperează banii în insţanţă demonstrând că, până la urmă, totul se reduce la bani.
EM Jilţ a plătit lui Nicolae Bercea, în ultimii cinci ani, 2,2 miliarde de lei vechi pentru „soluţia tehnică de reducere a lungimii de transport a sterilului rezultat din treptele inferioare ale Carierei Jilţ Nord” şi „soluţia tehnică privind reducerea vitezelor de transport pentru corelarea capacităţilor de transport haldare, cu capacităţile de excavare”. Din această sumă, fostul director al SNLO a primit aproape două miliarde în instanţă. Tot în faţa completului de judecată, Nicolae Bercea a recuperat şi de la CE Rovinari ceva bani. Pentru un „dispozitiv electronic de pornire a motoarelor asincrone cu rotorul bobinat” , a primit, în 2006, peste 1,9 miliarde de lei vechi, iar pentru „soluţie tehnică de creştere a fiabilităţii paturilor de role prin echiparea lor cu suporţi de impact” aproape 1,2 miliarde de lei ROL. Bercea are certificat de autor din 2001, ceea ce înseamnă că anual, în instanţă sau nu, el primeşte bani de la CE Rovinari.
Pe lângă banii care-i umplu conturile în fiecare an, candidatul PNL a mai rămas cu ceva de pe urma mineritului: o vilă construită de controversatul om de afaceri Clement Mocanu, vilă pentru care a avut, la un moment dat, şi probleme penale fiind acuzat că şi-a construit reşedinţă de miliarde contra unor favoruri făcute afaceristului.
Contabilul inventator
La EM Jilţ până şi contabilii se pricepeau la minerit, cea mai bună dovadă fiind fostul contabil şef al exploatării Ion Dădălău, care se poate mândri că genialitatea sa a ajutat la „reducerea vitezelor de transport pentru corelarea capacităţilor de transport haldare, cu capacităţile de excavare”. Fiind coleg de proiect, printre alţii, cu Petre Băleanu Ceauşescu, cu care împarte şi un dosar penal, şi cu Ionel Manţog, Dădălău a primit 152 de milioane de lei ROL, o parte din bani fiind obligat să şi-i recupereze în instanţă.
Ion Dădălău, alături de Ceauşescu sunt singurii indivizi arestaţi vreodată în scandalul strămutaţilor de lux, dar şi ei n-au stat la răcoare decât o lună de zile, avocaţii lui Dădălău chinuindu-se la un moment dat chiar să demonstreze, cu acte medicale, că al lor client nu suportă regimul de detenţie.
Tudor Angheloiu este un alt nume ce apare pe statele de plată ale EM Jilţ, dar şi ale CE Rovinari, făcând parte din nenumăraţii inventatori cu care sistemele minier şi de energie se pot «mândri». Fratele lui Radu Angheloiu, actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, fost membru în Consiliul de Administraţie a CE Rovinari şi finul lui Bercea, Tudor Angheloiu apare ca şi coautor al „soluţiei tehnice privind reducerea vitezelor de transport pentru corelarea capacităţilor de transport haldare, cu capacităţile de excavare” şi a câştigat de la EM Jilţ doar 193 de milioane de lei vechi, pe stat de plată şi aproape două miliarde de lei vechi prin hotărâre judecătorească. De procese s-a ţinut şi la CE Rovinari, unde este coautor alături de naşul Bercea al „soluţiei tehnice de creştere a fiabilităţii paturilor de role prin echiparea lor cu suporţi de impact”. De pe urma acestei soluţii a primit în 2006, prin hotărâre judecătorească, peste 1,2 miliarde de lei vechi.
Lista inventatorilor de la EM Jilţ mai conţine nume ca: Ionel Manţog, Dănuţ Pistriţu, Emil Huidu, Ion Vulpe, Gheorghe Copaci, Constantin Dădălău, Marcian Şandru şi alţii. Inventivitatea lor a costat exploatarea, în doar cinci ani de zile, 31 de miliarde de lei vechi.
Recomandă acest articol:
13.10.2008. 22:08
Comentarii
vai de capu tau prietene . ;)
Ce de rahat ... unii cu inventii se imbogatesc din pozitii de conducere pentru ca e limpede ca nu ar fi lasat sa se faca aceste inventii decat daca le treceau pe numele lor ... si ei isi luau cascavalul... iar cei care faceau aceste inventii munceau in anonimat ... Vai de capul lor!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu