Povestea gunoiului de la Jupâneşti, cusută cu aţă portocalie
Scandalul de la Jupâneşti a făcut înconjurul judeţului, săptămâna trecută, când toată presa a relatat cum „ascundea” primarul Petre Guşiţă gunoiul strâns din comună, la marginea unei păduri, chiar pe un teren pe care-l administrează. S-au încordat autorităţile, la sesizarea unui „ecologist, cetăţean de bună credinţă”, şi l-au amendat pe primar. Apoi, cică au demarat o anchetă. Carevasăzică mai întâi îl bagi la puşcărie pe unul şi abia apoi cercetezi dacă-i vinovat. Cam asta a fost logica autorităţilor care au acţionat în cazul gunoiului de la Jupâneşti, una strâmbă şi cu puternice influenţe politice.
Şefa de la Garda de Mediu a rezolvat problema gunoiului: amendă primarului Guşită, „pe persoană fizică”
Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu a fost sesizat, săptămâna trecută, de către un cetăţean, că în comuna Jupâneşti a fost îngropată o cantitate mare de deşeuri menajere, colectate de la populaţie. Mai precis, „ecologistul” sesiza că de 11 ori au venit maşinile Serviciului Public de Gospodărie Comunală şi au aruncat gunoiul în satul Vidin.
Comisarii Gărzii de Mediu s-au deplasat la faţa locului şi au găsit „cantităţi mari de deseuri menajere, ambalate în saci menajeri de culoare neagră şi ulterior acoperite cu pamânt”, drept urmare i-au aplicat o amendă primarului, „pe persoană fizică”. Primarul Guşită spune că nu are cunoştiinţă despre provenienţa gunoiului şi nici cine l-ar fi putut arunca pe terenul său.
Prin comună însă, oamenii spun fără teamă că e vorba de un complot pus la cale de către adversarii politici ai primarului.
Nota de constatare întocmită ulterior chiar de către şefa Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu, Simona Cornea şi consilierul Elisabeta Scafeş, pare să confirme spusele sătenilor din Jupâneşti. În actul oficial al Gărzii de Mediu există o contradicţie evidentă, semn că autorul acestuia ori nu stăpâneşte proprietatea termenilor, ori a căutat nod în papură cu orice preţ. Dacă iniţial, comisarii Gărzii de Mediu spun că primarul, în calitate de administrator al terenului pe care s-a găsit gunoiul, nu le-a permis accesul pentru a face verificări la faţa locului, apoi aceştia recunosc faptul că Guşiţă a fost de acord cu controlul, ba mai mult, le-a pus la dispoziţie şi un utilaj al primăriei pentru decopertarea terenului.
La controlul gunoaielor de la Jupăneşti a participat, pe lângă şefa portocalie a Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Simona Cornea, şi cei doi membrii controversaţi ai Corpului de Control al Prefectului, Melania Furmă şi Ştefan Burcheci, anchetaţi penal pentru comiterea unor infracţiuni conexe celor de corupţie. Activitatea acestora, în cele două luni de când au fost aduşi la Corpul de Control de către prefectul Liviu Andrei este zero, conform site-ului Prefecturii Judeţului Gorj.
Politica gunoaielor
Probabil, vă întrebaţi de la început cine a fost personajul cu atâta spirit civic care a sesizat oranele cu privire la această crimă ecologică? Răspunsul e simplu: bravul consilier local PDL Cristian Sârbu. Eroul acestei poveşti rurale urât mirositoare a afirmat, în presa locală, că a văzut în repetate rânduri masinile Serviciului Public al Primăriei Jupâneşti aruncând gunoiul în satul Vidin, mai exact de 11 ori, conform sesizării pe care a făcut-o la Garda de Mediu. Întrebarea firească este de ce nu a reacţionat cetăţeneşte atunci, să le fi tras câte o fotografie cu telefonul mobil, cum a făcut cu gunoiul deja depozitat?
Revenind la nota de constatare întocmită de către Garda de Mediu, în finalul acesteia, apar semnăturile a doi cetăţeni, martori la descoperirea gunoiului, Dumitru Borcan şi Doru Cerban. Întâmplător, sau nu, şi cei doi cetăţeni au legături cu PDL. Fiica lui Borcan, Marinela, este consilier democrat liberal, iar în trecut chiar tatăl său a fost ales local şi candidat la funcţia de primar. Minodora Cerban, fiica lui Doru Cerban, a candidat şi ea, în iunie 2008, fără succes, pentru un post de consilier local pe listele PDL. Implicarea acestora în povestea gunoaielor, alături de colegul lor de pardid Cristian Sârbu, este evidentă atâta timp cât au fost direct interesaţi să apară cu declaraţii în media locală, de parcă ar fi fost singurii cetăţeni ai comunei şi mai ales la dezgroparea „mortului” de la Vidin. Mai mult, cei doi au acuzat că plătesc taxe de salubrizare impuse de consiliul local, 40 de lei de familie anual, însă au omis să spună că atât familia Cerban, cât şi cea consilierei Borcan, au refuzat primirea de europubele.
Până la clarificarea situaţiei, adică cine a aruncat gunoiul acolo şi cine avea interesul ca primarul să iese şifonat din această poveste, Guşiţă va avea de plătit o amendă destul de consistentă, asta aşa ca să se înveţe minte să nu mai arunce gunoiul întregii comune pe terenul său.
Claudiu Matei
claudiu.matei@scandaldegorj.ro
Recomandă acest articol:
03.05.2010. 07:59
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu