NEDUMERIREA D-NEI ARJOCA ŞI NEINCREDEREA ALEGĂTORULUI! - Opinii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Opinii · NEDUMERIREA D-NEI ARJOCA ŞI NEINCREDEREA ALEGĂTORULUI!

NEDUMERIREA D-NEI ARJOCA ŞI NEINCREDEREA ALEGĂTORULUI!

prof. Vasile Gogonea
redactie @scandaldegorj.ro

Într-o discuţie deloc întâmplătoare şi ocazionată de preocuparea candidaţilor la parlamentare de a se afirma tot mai zgomotos în faţa electoratului gorjean, în minutele de relaxare ale unei pauze didactice, o distinsă doamnă profesor mi-a adresat întrebarea, dacă Victor Ponta este din Novaci sau din zona de sub munte, pentru că deplasându-se “la ţară”, cum se spune, la sfârşitul săptămânii, pe undeva prin zona Novaciului, unde d-na se născuse şi copilărise şi unde acum are o gospodărie frumoasă, a fost şocată de faptul că echipa de campanie a d-lui Ponta pune un accent deosebit pe legăturile nebănuite ale d-lui deputat cu “Ţara” lui Brâncuşi, a lui Tudor Vladimirescu şi a lui Arghezi, fără ca doamna să fi auzit până acum despre vreo minune săvârşită de către “Micul Titulescu” în favoarea locuitorilor de la poalele Parângului sau de vreo iniţiativă pentru promovarea imaginii social-democraţiei din judeţ! Dimpotrivă, spunea venerabila doamnă, eu am auzit despre faptul că a pledat ca un destoinic avocat în apărarea unui megaescroc de anvergură, pe numele său, Ovidiu Tender, pare-mi-se, aşa că, aş vrea să ştiu, chiar e gorjean? Da, doamnă, am răspuns eu cu destulă ezitare în cuvinte, acum e parlamentar gorjean cu acte în regulă, cu casă nouă la Baia de Fier, dar domnia sa a descălecat cu patru ani în urmă dintr-o mahala bucureşteană şi a fost “promovat” de către mentorul său, Adrian Năstase, după ce fusese lider al tineretului social-democrat, pentru a fi “plantat”în fruntea listei pesediştilor gorjeni, ca o contralovitură a politicienilor de la centru de a-l scoate pe linie moartă pe “marele corupt” Nicolae Mischie, cunoscutul şi blamatul “baron” al Gorjului, care şifonase, vezi, Doamne, imaginea social-democraţilor, cei din urmă având nevoie ca de aer, de o persoană imaculată şi “neîntinată”ca prima zăpadă care îşi aşterne covorul pe culmile Parângului! Gurile rele mai spun că în felul acesta, Ponta ar fi fost răsplătit şi pentru modul strălucit în care “Titulescu-junior” luptase cu vitejie împotriva marii corupţii, în calitate de şef al corpului de control al fostului Guvern condus de Adrian Năsatse, iar pentru devotamentul său faţă de politica oarecum tenebroasă a fostului premier, fusese recompensat de către partid, chiar de către şeful partidului, cu onoranta funcţie de deputat în judeţul lui Dincă Schileru! Cert este că întotdeauna la rubrica intitulată “Cu ce te pot ajuta, alegătorule gorjean”?, conjudeţenii noştri nu contenesc să-i pună d-lui Ponta fel de fel de întrebări, care mai de care, iar nedumerirea oamenilor vine abia după ce au încercat să-şi rezolve problemele pe cont propriu, iar, fără a primi prea multe explicaţii de bun simţ, ei se aşteaptă ca în ziua alegerilor să primească un răspuns tardiv şi prea puţin mulţumitor pentru problemele care îi frământă zi de zi!

Desigur, iubiţi cititori, subiectul pe care vreau să-l abordez astăzi este un subiect de actualitate, pentru că priveşte alegerile parlamentare care se apropie, iar pentru că, de regulă, noi, gorjenii, nu prea avem obiceiul de a analiza trecutul pentru a corija în viitor lipsurile de odinioară, vreau să atrag atenţia asupra unui pericol care se poate repeta, şi anume, voturile date sub impactul emoţiei propagandei electorale, care se datorează, în primul rând, nu atât complexităţii buletinelor de vot, pentru că această derută electorală se datorează candidaţilor uninominali, semnelor electorale asemănătoare cu ale partidelor puternice, depăşind acele vremuri în care alegătorul s-a rătăcit căutând partidul preferat în stufosul buletin de vot. Chiar dacă ar exista voci critice la acest mod de rezolvare a problemei, susţin că este singura posibilitate ca viaţa politică românească să fie curăţată de putreziciuni. Lăsând la o parte “scorurile” prezentate, trecând peste faptul că electoratului i se induce ideea că nu există decât unii candidaţi cu şanse, ceea ce mi se pare ciudat este faptul că multe sondaje nu fac vorbire de un lucru concret, ce nu poate fi ignorat şi care este, după părerea mea, mult mai important: interesul pentru actuala campanie sau, mai bine spus, lipsa de interes, indiferenţa alegătorilor, care va fi tradusă prin prezenţa redusă la vot. În atari condiţii, la o analiză atentă, nu poţi să nu te întrebi, dacă nu cumva şi campania de “dezvăluiri”, nu are vreo legătură cu invazia de sondaje, iar în condiţiile unei prezenţe reduse la urne, lupta pentru fiecare vot devine şi mai acerbă.

Mai mult, văzînd că, prin acţiunile lor, au trezit nedumerirea şi indignarea alegătorilor, care ar putea vota, cred că dacă sunteţi interesaţi cât de cât de viaţa politică, nu se poate să nu fi observat cum în ultimele zile suntem invadaţi de sondaje, când nu este anormal, am putea spune, deoarece campania electorală a intrat în cea de-a doua jumătate a desfăşurării sale.

Procedeul mi se pare nefiresc şi demn de blamat, deoarece manipularea prin intermediul sondajelor, combinându-se perfect cu atacurile murdare, nu ar avea menirea de a interesa electoratul, mai ales că legenda omului providenţial s-a dezumflat la fel de repede pe cât s-a umflat cu ani în urmă. Treptat, electoratul se convinge că de multe ori este vorba doar de spectacol ieftin, că celui care se dădea sau se mai insinuează drept Mesia, îi pasă doar de propria persoană, că promisiunile făcute “cu mâna pe inimă” sunt numai vorbe aruncate în vânt. De asemenea, să reţinem că nici un concurent electoral nu şi-a declarat mijloacele financiare utilizate în campania electorală şi nu au fost întreprinse măsurile de rigoare în vederea publicării hotărârilor CEC în Monitorul oficial. Ansamblul faptelor relevate prin presă, pun la îndoială uneori integritatea procesului electoral, iar, în mod special, mulţi dintre noi suntem îngrijoraţi de existenţa unor impedimente administrative în măsură să determine o rată scăzută de participare la alegeri a unor categorii de alegători şi de degradarea raporturilor dintre concurenţii electorali, fapt care ar putea afecta stabilitatea politică în actuala situaţie de criză economică accentuată.

Poate veţi întreba, stimaţi cititori, care este motivul pentru care am ales o asemenea temă în articolul de faţă, dar tot eu vă voi răspunde prin aceea că distinsa doamnă profesor şi-a încheiat observaţia pertinentă şi îndreptăţită, orice s-ar spune, cu sublinierea faptului că mulţi dintre gorjenii cu care domnia sa a discutat, sunt oarecum derutaţi, nedumeriţi profund şi chiar neîncrezători în oportunitatea unui asemenea politician pentru locuitorii Gorjului, mai ales că în ultima vreme, Victor Ponta se întrece pe sine în a-şi depăşi propriile recorduri la cursele automobilistice organizate la Rânca! Iar, la toate acestea, să mai adăugăm şi faptul că în urmă cu câteva zile, chiar fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a organizat un miting electoral(unde credeţi?) tocmai la Baia de Fier, adică în localitatea care l-a adoptat ca pe un consătean de marcă pe “Micul Titulescu”(îmi place nespus de mult sintagma), cu atât mai mult cu cât săracii gorjeni, cu deosebire cei tineri, din păcate, cunosc prea puţin despre marele diplomat român din perioada interbelică, Nicolae Titulescu!

De multe ori, totul pare o comedie de moravuri politice, ca într-o “scrisoare pierdută”, ilustrând dorinţa de parvenire a burgheziei în timpul campaniei electorale pentru alegerea de deputaţi, când acţiunea se petrece în capitala unui judeţ de munte la sfârşitul secolului al XlX-lea. Poate de aceea, comical de caracter conturează personaje ridicole prin trăsături negative, defecte morale, stârnind râsul cu scop moralizator, deoarece nimic nu îndreaptă mai bine defectele umane decât râsul. Caragiale creează tipologii de personaje dominate de trăsături morale negative, aducându-ne tipul parvenitului şi al demagogului întruchipat de Nae Caţavencu, tipul prostului, reliefat de către Farfuridi şi Brânzovenescu, iar Agamemnon Dandanache acumulează trăsăturile negative ale tuturor celorlalte personaje: parvenitismul, demagogia, prostia, incultura, perfidia, ramolismentul, pentru a ne trezi la realitatea că ne aflăm la începutul secolului al XXI-lea, iar nedumerirea Doamnei Arjoca seamănă cu o farsă electorală cu incantaţii tragi-comice, care acutizează şi adânceşte neîncrederea alegătorului gorjean!Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  17.11.2008. 12:52

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: