Interlopii din energie
Claudiu Matei
claudiu.matei @ scandaldegorj.ro
Poate vi se pare exagerată afirmaţia că interlopii şi-au muta interesele din zona urbană în mediul energetic. Lucrurile sunt bine aranjate în minerit şi energie şi anumite grupări, care se formează urgent în jurul persoanelor care deţin puterea la un moment dat, storc milioane de euro pentru îngrengătura de tip mafiot din care provin. Mă voi referi strict la două personaje deşi, sunt convins, minerii şi energeticienii simpli ştiu mult mai multe decît mine.În momentul când Dumitru Cristea a ajuns la cârma Complexului Energetic Turceni, cu girul politic al unora extrem de vocali acum şi care se dau eminenţe cenuşii în materie de minerit şi energie, şi-a creat sub el o gaşcă de directori de paie pe care-i coordona mai ceva decât „Naşul” lui Coppola.
De altfel, cred că dacă vreun regizor mai doreşte să facă filme cu mafioţi, România e ţara din care trebuie să se inspire pentru că acţiunile celebrului Don Corleone sunt deja depăşite. Revenind, cum vă imaginaţi că a pus la cale Cristea „tunul” de 8,3 miliarde de lei vehchi? Concret, potrivit documentelor de la dosar, a acţionat la înţelegere cu partenerul său, de la care a luat şpagă un autoturism de aproape un miliard şi a orchestrat toate acţiunile în aşa fel încât, într-un timp cât mai scurt, să găurească bugetul companiei energetice.
Cristea i-a coordonat pe cei doi directori Vasile Viorel şi Silvică Boiangiu pentru ca aceştia să întocmescă documentele necesare parafării afacerii. Cei care au mirosit şmenul şi s-au opus oarecum şirului de ilegalităţi au fost eliminaţi. În final, după ce banii au plecat din contul unităţii energetice, au fost „spălaţi” între două firme, printr-o tranzacţie fictivă, ca mai apoi, o parte dintre aceştia să ajungă în contul unui partid politic, iar o altă parte să finanţeze campania electorală a personajului care a fost susţinut de formaţiunea politică respectivă pentru un mandat de deputat. Când dosarul penal instrumentat de procurori a ajuns în instanţă, grupul infracţional a încercat să ia legătura cu judecătorii pentru a scăpa de puşcărie.
Nu e parcursul specific al acţiunilor de tip mafiot, respectat în cel mai mic amănunt? La vârful sucursalei de la Turceni a fost înscăunat un personaj care are legături „pe faţă” cu interlopii. Întreg CV-ul noului director îl găsiţi desfăsurat pe două pagini din ziar. Nu-i contest capacităţile sale profesionale însă, umbrele din trecutul său ar fi trebuit să ridice unele semne de întrebare celor care au decis să-l numească director, mai ales într-o companie prestigioasă, aşa cum se vrea CE Oltenia. Mă opresc deocamdată aici deşi ştiu multe alte încrengături de tipul celei descrise mai sus, care au, sau au avut, un „capo di tutti capi, dintre directorii care s-au perindat la conducerea complexelor energetice din Gorj.
Au existat, desigur, şi excepţii, adică personaje bine pregătite profesional, cu prestanţă, excelenţi comunicatori cu delegaţiile străine sau cu băncile internaţionale, dar au fost eliminaţi tocmai din cauză că nu au aderat la grupurile de tip mafiot statornice în entităţile cu potenţial financiar enorm, aşa cum sunt unităţile energetice şi miniere.
Recomandă acest articol:
05.03.2013. 06:54
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu