Angajații Prefecturii Gorj, paralizați de mascații veniți să ridice mita și calculatoarele din biroul directorului Tănăsescu! Fermierul denunțător, fiu de avocat
Dan Tănăsescu, directorul Direcției pentru Agricultură Gorj, este acuzat de luare de mită, după ce, joi, 13 decembrie, a încasat de la un fermier din comuna Bălești, o sumă de 2000 de lei, pentru ca funcționarul să-i dea drumul la plată a subvenției de minimis în valoare de 3000 de euro. Mascații l-au prins pe director cu banii pe care scria MITĂ și cu o altă sumă de bani în birou, spun surse judiciare. Din biroul directorul DADR Gorj s-au ridicat calculatoare și documente, o percheziție similară făcându-se, în același timp, și la domiciliului lui Tănăsescu din Târgu-Jiu. Reținut, directorul a dat declarații în fața procurorilor DNA de la Craiova, locul unde a fost chemat și denunțătorul.
Ancheta procurorilor DNA s-a extins și asupra restului de 25 de agricultori din județ care trebuiau să își încaseze ajutorul de minimis acordat de Ministerul Agriculturii, prin DADR Gorj. De altfel, directorul Tănăsescu i-a verificat personal pe toți, pentru a vedea dacă cantitatea de tomate impusă din program a fost sau nu realizată. Fiecare urma să primească 3000 de euro, bani la care le dădea drumul Tănăsescu. Dar, acum acesta este acuzat că ar fi pus condiții beneficiarilor, așteptând sub formă de mită o parte din bani, mai exact din 13.000 de lei, pe care aceștia urmau să-i primească și pe semnătura sa.
,,Au fost condiţii foarte bune, am mers personal în teren, am făcut verificările la fiecare în parte şi am văzut că în toate cazurile vor face producţia de două tone de tomate şi o vor valorifica“, a declarant, cu o lună în urmă presei locale, Dan Tănăsescu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Gorj.
Cotă parte din roșii
Pe acest trend favorabil, Tănăsescu a ajuns să pretindă, însă, de la cultivatorul din Bălești suma de 2000 de lei, pentru ca în schimbul banilor să îi dea drumul în cont la ajutorul de minimis. Directorul nu a luat în calcul că legumicultorul căruia i-ar fi pretins mită era fiului unui cunoscut avocat din Baroul Gorj. Tânărul a acceptat, dar l-a denunțat pe directorul DADR. Joi s-a pus la punct operațiunea în urma căreia, Tănăsescu a luat banii marcați, iar câteva minute mai târziu era luat pe sus de anchetatori. Biroul acestuia din incinta Prefecturii Gorj i-a fost percheziționat dar și apartamentul din Târgu-Jiu. Anchetatorii pare că nu au plecat cu mâinile goale din ambele locații găsind și alte sume de bani asupra cărora planează suspiciuni.
Printre salariații Prefecturii s-a creeat ceva panică, mai ales că prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, nu era în instituție.
Control judiciar 60 de zile și cauțiune 50.000 de lei
„La data de 13 decembrie 2018, inculpatul Tănăsescu Dan, în calitate de director executiv în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Gorj, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a primit de la o persoană suma de 2.000 de lei, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpat în scopul realizării demersurilor necesare obţinerii, de către acea persoană, a subvenţiei pentru programul „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, a anunțat DNA Craiova.
Surse judiciare susțin că la declarații Tănăsescu ar fi motivat că banii de la agricultorul din Bălești ar fi fost un împrumut returnat de denunțător către șeful DADR.
Potrivit DNA, Dan Tănăsescu va depune o cauţiune în valoare de 50.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea aceleiaşi unităţi de Parchet.
145.000 de lei economisiți în 2018
În declarația de avere din iunie 2018, deși deține doar un apartament și și-a vândut mașina în 2006, Tănăsescu avea declarați 54.000 de lei economisiți la CEC, alți 71.400 de lei la Raiffeisen puși în cont anul trecut dar și încă 145.000 de lei puși în cont chiar anul acesta. Ultima sumă apare declarată deși directorul nu a arătat că el ori soția sa ar fi înstrăinat vreo proprietate ori vreun bun important. Tănăsescu a încasat în decurs de un an mai puțin de 64.000 de lei, iar soția, cadru didactic, nici 48.000 de lei. Anchetatorii vor stabili însă exact proveninența acestor bani.
Nicu Troacă
Recomandă acest articol:
18.12.2018. 00:48
Comentarii
Au economisit si n au mancat nici n au baut nimic . Spagari ordinari. Asa se comporta toti ,, slujbasii ,, la Stat . Degeaba .
Din ce în ce mai mult s-a decredibilizat funcția publică!!! Dacă nu iau mita, se situează în diferite forme ale conflictului de interese, afișând în același timp o superioritate vădită cum ca nimeni nu intelege sau observă. Dacă, prin cine știe ce minune, sunt avertizați, se apară cu cerbicie, cum ca ar fi... nedreptățiți. Cei care ar trebui sa verifice se fac nu observa sau ca "nu-i treaba lor". În acest fel,imaginea funcționarilor publici este afectata, in corpore.
Păcat!!
Borfași de borfași!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu