Conspiraţia tăcerii (I)
Începând cu acest număr, timp de nouă săptămâni, adică pe toată perioada campaniei electorale, Scandal de Gorj se declară, oficial, împotriva delatorului Surupăceanu, considerat de PSD şi de susţinătorul său principal, veneticul Victor Ponta, candidatul ideal pentru un mandat de deputat.
Claudiu Matei
claudiu.matei @scandaldegorj.ro
În urmă cu opt ani, campania electorală a debutat cu arestarea jurnalistului Claudiu Matei, acţiune ilegală elaborată în secret de personajele care reprezentau PUTEREA, la acea vreme, în Gorj. Pionul principal, sau săgeata otrăvită, nimeni altul decât actualul candidat al PSD pentru un mandat de deputat, Mugurel Surupăceanu, puternic susţinut de către grupul complotist din care făceau parte fostul baron PSD, Nicolae Mischie, şi foştii capi ai poliţiei şi Parchetului, bişniţarul Ştefan Aranaciu, cămătarul Ion Giura şi struţo-procurorul Victor Nicolcescu, deranjaţi de desele apariţii în Scandal.
Despre implicarea acestora, cât şi altor anchetatori, poliţişti ori magistraţi, în aşa zisul dosar de şantaj, veţi putea citi amănunte senzaţionale, care nu au mai fost publicate nicicând în presă. Mărturii off the record ale unor personaje aflate în fruntea unor instituţii de drept care, au hotărât, la aceea vreme, soarta acelui dosar şi implicit pe cea a ziaristului, vor fi făcute publice în numerele viitoare, cu riscul încălcării deontologiei jurnalistice.
Diversiunea Miliţiei
9 octombrie 2000, dimineaţa – o persoană care nu a vrut să-şi decline identitatea l-a sunat pe Claudiu Matei spunând că este poliţist şi este dispus să ofere informaţii despre colegii săi corupţi şi a cerut ziaristului să fixeze o întâlnire la sediul redacţiei. Astfel de întâlniri cu aşa zişi justiţiari din Miliţie mai avuseseră loc aşa că nimeni nu s-a gândit că este o „legendă” pusă la cale de miliţieni. La ora fixată, 10.00, pe uşa redacţiei a intrat o întreagă şleahtă de gabori în fruntea căreia era col. Daniel Crăciun, şeful cercetărilor penale de la „Municipiu” şi miliţianul şmenar Şandru. De altfel, telefonul acestuia suna în draci, el fiind telefonistul de serviciu pentru şefii săi, nerăbdători să afle dacă “pericolul public” Matei a fost înhăţat. După o întreagă regie miliţienească, la sediul redacţiei, cu interogatorii şi fotografii mai ceva ca la locul unei crime, ziaristul a aflat care era scopul descinderii şlehtei de sticleţi – o reclamaţie penală a lui Mugurel Surupăceanu care se plânsese organelor că a fost şantajat.
Infracţiunea, în opinia organelor de cercetare, consta în ameninţările repetate la adresa lui Surupăceanu, cu publicarea unor articole în Scandal. Mai exact, că Surupăceanu a plătit tăcerea publicaţiei cu un scaun, două dulapuri şi cinci milioane de lei vechi, pentru care primise chitanţă. Culmea era că Surupăceanu făcuse obiectul mai multor articole care au apărut în Scandal, iar gaborii anchetatori, făcuţi miliţieni „la apelul bocancilor”, trimişi la înaintare, mai penali decât oricare infracţiune şi paraleli cu dreptul nu aveau de unde să ştie că, „delictul de şantaj nu are, în principiu, obiect material, deoarece libertatea psihică reprezintă o valoare morala, iar folosul realizat prin comiterea infracţiunii reprezintă o consecinţă şi nu un aspect al acţiunii de şantaj”, lucru pe care nu l-au aflat nici până azi când, probabil, nu au trecut nici măcar de „textul incriminator” la capitolul studii de drept.
Făcând parte din categoria celor care învârt de masă ca să înşurubeze un bec, celebrul comisar (!) Şandru a căutat scaunul şi dulapurile prin sertarele birourilor mai bine de o oră.
Cum operaţiunea s-a dovedit a fi extrem de grea pentru şleahta lui Crăciun, Matei a fost dus la sediul Poliţiei Municipale “pentru nişte declaraţii”.
Rânjetul triumfator
Declaraţiile de la sediul Poliţiei Municipale au avut loc în biroul comisarului Daniel Crăciun după ce acesta s-a asigurat, de la telefonul instituţiei că, copiii săi au ajuns acasă de la şcoală, au „păpat” şi se apucă de teme.
După câteva ore, timp în care delatorul Surupăceanu şi-a băut cafeaua, în biroul şefului de atunci al Poliţiei Tg-Jiu, Ion Giura, au început confruntările cu acesta şi gaşca sa de angajaţi. Care mai de care mai instruit şi cu „poezia” învăţată veniseră să povestească ce a păţit şeful lor la întâlnirile cu „infractorul” Matei.
După şapte ore de interogatorii şi confruntări şi după alte câteva de consultări cu miliţianul Giura, protectorul interlopilor şi cămătarilor ajuns întâmplător şef la „Municipală”, supusul acestuia, Crăciun a pus în aplicare mandatul de reţinere şi l-a dus pe ziarist în arestul IJP Gorj. La scurt timp, Surupăceanu a ieşit zâmbitor din sediul poliţiei însoţit fiind de fostul şef Giura, în prezent un moşneag pensionar, la fel de surâzător.
Va urma
Recomandă acest articol:
08.10.2008. 04:11
Comentarii
tine-o tot asa CLAUDIU cu articolele tale si nu apleca urechea la oricine.vorba lui LAPUSNEANU;;DACA VOI NU MA VRETI EU VA VREAU,si dupa gratii noi cei napastuiti i-am vrea.bravo
halal articol maestre... am un gust amar... ce presa avem in judet. ai infundat puscaria si cu toate astea tot mai faci pe nebunul.sa iti fie rusine.
Sunt curios daca cele relatate sunt reale. Daca da atunci da-i inainte .
Interesant articol. Mai bine spus....comico-tragic. Insa nimeni nu poate distruge puterea cuvantului, a presei. Nici chiar militia! Poate numai Dumnezeu!
Tot penal esti. Ai santajat si ai platit pentru asta prea putin. Nu te-ai invatat minte si ai aceleasi apucaturi (santaj)şi dupa puscarie ...
Este interesant stilul narativ. Povestea este captivanta și credibila. Cunosc doar o mica parte din personaje. Încearcă sa eviți cuvintele insultătoare și în acest fel,existând o aparenta de obiectivitate, totul va mai bine receptat. Succes.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu