Firmele căpuşă ale Oltchim au făcut miliarde şi din contracte cu unităţile energetice din Gorj
Firmele care au gravitat ani de zile în jurul fostului director al Oltchim, Constantin Roibu, şi care au ruinat în final combinatul chimic au derulat contracte şi cu unităţile energetice din Gorj. Presa centrală a prezentat un grup de zece societăţi comerciale, controlate de rude şi apropiaţi ai fostului director Roibu, care a căpuşat sistematic combinatul de la Râmnicu Vîlcea. La cifra de afaceri de milioane de euro a cel puţin două dintre acestea au contribuit şi fostele complexuri energetice, dar şi compania minieră din Gorj, cu opt contracte, a căror valoare depăşeşte suma de 335.000 de lei.
Firma fiului directorului Oltchim, a aprovizionat cu vopsele fostul CET şi SNLO
Societatea comercială Chempro Chemicals este una dintre firmele care au desfăşurat de-a lungul anilor contracte de sute de milioane de lei cu Oltchim. Firma este controlată de Alexandru Călin Roibu, fiul fostului director al combinatului, Constantin Roibu. Societatea lui Roibu jr. îi avea printre acţionari pe Nicolae Enache, un interpus, personaj care apare în mai multe firme din grupul care a căpuşat Oltchim şi Chempro SL, o companie spaniolă.
În cursul anului trecut, Chempro Chemicals a derulat două contracte pentru furnizare de vopsele, lacuri şi diluanţi, cu fostul Complex Energetic Turceni, în valoare de 68.000 de lei. La începutul acestui an, firma lui Roibu jr. s-a orientat şi către fosta SNL Oltenia, unde a livrat, în baza unui contract, tot lacuri şi vopsele, contra sumei de 29.000 de lei. Chiar şi după înfiinţarea noii companii energetice, Complexul Energetic Oltenia, firma vâlceană a păstrat relaţiile comerciale şi în cursul lunii iulie a mai derulat un contract similar, cu Sucursala Electrocentrale Turceni, pentru suma de 10.500 de lei.
O altă firmă din grupul Roibu...
... Protectchim SRL, controlată de Nicolae Enache, fost inginer la Oltchim, care deţine 58,5% din acţiuni şi prestează pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea lucrări de izolaţii cisterne, rezervoare, lucrări reparaţii şi lucrări construcţii-montaj industriale, a derulat afaceri cu fostele structuri energetice aflate în componenţa actualului CEO. Este vorba de un contract încheiat cu fostul CE Turceni pentru întreţinerea şi repararea cisternelor, în iulie 2009 şi suplimentat la începutul anului următor, a cărui valoare totală a ajuns la 120.500 de lei. Şi această firmă continuă afacerile în Gorj după înfiinţarea CEO, în urmă cu trei luni parafând două contracte cu SE Rovinari, pentru furnizarea de tronsoane şi coturi cauciucate, respectiv pentru refacerea protectiei anticorozive a unei cisterne, servicii plătite cu peste 108.000 lei.
Oltchim deţinea până nu de mult 30% din acţiunile Protectchim, divizia de construcţii care s-a desprins în 2003 din combinatul chimic şi de atunci a adunat profituri care s-au ridicat la peste 4,3 milioane de euro din contracte preferenţiale cu compania de stat. Presa vâlceană scria că, deşi este una dintre cele mai profitabile companii la care Oltchim deţine acţiuni, conducerea a încercat în mai multe rânduri să-şi lichideze şi ultima participaţie în Protectchim, pentru a-şi acoperi pierderile din activitatea de bază.
Numai în anul 2008, Oltchim a realizat achiziţii de la Protectchim de peste 27 milioane de lei în contul contractelor derulate, respectiv o treime din afacerile totale ale companiei. Constantin Roibu este preşedinte al Protectchim şi a încasat în ultimii ani mai multe zeci de mii de euro, de pe urma acestei funcţii.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
09.10.2012. 07:49
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu