Firmele politicienilor gorjeni s-au înfruptat din borcanul cu fonduri europene
Doar câteva dintre firmele din județul Gorj au reușit să ajungă la borcanul cu fonduri europene destinate întreprinderilor mici și mijlocii. Banii au fost gestionați de Autoritatea pentru Management din cadrul Ministerului Economiei. Interesant este că printre societățile care au reușit să se înfrupte din fondurile europene se regăsesc cele patronate de afaceriști care activează și în viața politică, numele acestora fiind, în ultimul timp, cap de afiș în mai multe anchete penale. Zeci de miliarde de lei din fondurile europene au intrat în conturile firmelor deținute de aceștia.
Firmele controlate de liderul liberalilor gorjeni, Dian Popescu, de fostul primar al orașului Turceni, Ion Iordache, și de Bebe Ionică, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, s-au alimentat din fondurile europene.
Firma controlată de Ion Iordache (PNL), fostul primar din Turceni, a reușit să obțină două proiecte finanțate din bani europeni. Societatea YDAIL CONSTRUCT are un proiect aprobat din vara anului trecut, în valoare de 10,7 miliarde de lei, pentru achiziţionarea de mijloace fixe pentru construcţia de drumuri. Proiectul se află în derulare, iar până acum, potrivit situației întocmite de Autoritatea de Management, nu s-a plătit niciun leu.
Societatea YDAIL CONSTRUCT a mai reușit să acceseze un proiect, în valoare de aproape opt miliarde de lei, pentru achiziționarea de mijloace fixe în construcţii civile şi industriale. Utilajele au fost achiziționate, iar proiectul s-a finalizat în anul 2011.
Proiectele de finanțare au fost aprobate în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", Axa Prioritară 1: Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a întreprinderilor.
Maserati SRL din Țicleni, firma președintelui PNL Gorj, Dian Popescu, și a fratelui acestuia, Gabriel Titus Popescu, ambii urmăriți penal, a beneficiat de fonduri în valoare de 10 miliarde lei vechi, din care peste 9,2 miliarde de lei au provenit din bugetul Fondului European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), pentru achiziționarea și punerea în funcțiune a unei stații de betoane mobile. Fondurile au fost alocate în toamna anului 2009, iar proiectul a fost finalizat în anul 2011.
Societate Romferex Import-Export, din comuna Bălești, aparținând omului de afaceri Ion Lungan, a câștigat un proiect în valoarea de peste 11 miliarde de lei pentru achiziționarea de utilaje. Proiectul este în derulare și până acum nu au fost făcute plăți. Societatea a câștigat mai multe licitaţii în minerit.
Mogulașul Bebe Ionică, pe lista beneficiarilor de fonduri europene
Societatea controlată de mogulul PSD Bebe Ionică, patronul cotidianului Gorjeanul și al studioului local Antena 1 Târgu Jiu, a beneficiat de echipamente informatice, în valoare de peste cinci miliarde de lei din fondurile europene. Proiectul a constat în implementarea unui sistem informatic pentru emiterea certificatelor calificate și a mărcilor temporale pentru facilitatea și securizarea operațiunilor și tranzacțiilor electronice. Banii au fost obținuți prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, Operaţiunea 2: Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comerţ electronic şi a altor soluţii on-line pentru afaceri. Bebe Ionică este în prezent secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor.
Proiectele firmelor din Gorj, sub lupa OLAF
Pentru că organismele europene au dubii cu privire la modul de aprobare a proiectelor și acordarea finanțării în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, s-a luat măsura verificării tuturor contractelor care au fost derulate. Astfel, în prezent, fondurile europene derulate prin acest program sunt blocate, până la finalizarea cercetărilor efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă.
Firmele care au primit bani europeni, sub anchete penale
Societatea Maserati, care a beneficiat de fonduri europene în sumă de peste zece miliarde de lei, este implicată într-o anchetă penală, privind construirea a două stadioane în comunele Scoarța și Peștișani. În cazul stadionului de la Scoarța, valoarea licitată a fost depășită cu mult, la fel ca și termenul de executare a lucrării. De asemenea, există indicii că lucrările nu corespund cu proiectul. În cazul stadionului de la Peștișani, arena trebuia să fie gata de mai mulți ani. Dian Popescu este pus sub acuzare pentru dare de mită, fals și uz de fals.
Societatea foostului primar de la Turceni, Ion Iordache, este, de asemenea, verificată de procurorii DIICOT, cu privire la un contract derulat cu fostul Complex Energetic Oltenia. Oamenii legii au informații că țevile folosite pentru efectuarea lucrării au fost recuperate de la un alt complex energetic.
Mircea Andrei
Recomandă acest articol:
06.11.2012. 00:08
Comentarii
UN TERCHEA BERCHEA CARE A FOST UN INGINERAS MEDIOCRU SI PE LA FORAJ CARBUNESTI A AJUNS MARE SCULA PE BASCULA PRIN FURTISAGURI SI GAINARI LA UN PARTID DE ,,*******ARAI SE VREA SENATOR SA SCAPE DE BULAU .JIGODITI,*******ANARI
Domnule Dian Popescu,atunci de ce vreti sa ajungeti in SENATUL ROMANIEI? Pentru IMUNITATE PARLAMENTARA? Care sunt motivele reale?
Domnule Dian Popescu ,in aceste situatie ce mai cautati in SENATUL ROMANIEI? Oare doriti IMINITATE PARLAMENTARA? Spuneti-ne si noua care sunt motivele reale !
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu