Foştii directori ai pădurarilor gorjeni judecaţi pentru fapte de corupţie
Neli Matei
Doi foşti directori ai Direcţiei Silvice Târgu-Jiu au fost trimişi în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu, după ce au devenit ilegal proprietarii apartamentelor de serviciu, chiar înainte de a-şi pierde funcţiile. Constantin Bobic şi Gheorghe Tănase, fost director general, respectiv director economic, până în 2005, n-au plecat cu mâna goală din funcţiile pe care le-au ocupat luând „ca amintire” două apartamente pe care le-au subevaluat la achiziţionare, cumpărându-le la preţul unei garsoniere modeste.
Şi-au tras apartament la preţ de garsonieră
Povestea celor două apartamente începe în 2001, când Direcţia Silvică Târgu-Jiu a solicitat Regiei Naţionale a Pădurilor să-i permită achiziţionarea a două spaţii locative care urmau să fie foloite ca locuinţe de intervenţie, adică doar în cazuri de urgenţă. Direcţia a cumpărat apartamentele, situate pe Bulevardul Republicii, de la fostul Amorim SA la un preţ de 50.000 de lei.
Imediat după procurare apartamentele au devenit o tentaţie pentru Constantin Bobic şi Gheorghe Tănase care, sub pretextul că nu au domiciliu în Târgu-Jiu, au început să le folosească ca şi locuinţe de serviciu. Astfel, timp de mai bine de doi ani, aceştia au locuit pe Bulevardul Republicii, fără a plăti niciun leu pentru chirie şi utilităţi, deşi legea îi obliga. Cheltuielile la întreţinere şi energie electrică, care însumau peste 39.000 de lei au fost achitate de către Regia Naţională a Pădurilor care le-a şi atras atenţia celor doi directori că apartamentele nu sunt folosite în scopul în care au fost cumpărate şi le-a pus în vedere acestora să schimbe situaţia. În 2004, directorul general şi directorul economic au rezolvat problema într-un mod favorabil lor: au solicitat şefilor de la Bucureşti transformarea statutului apartamentelor în cel de locuinţe de serviciu şi vinderea acestora către locatari, adică lor.
Directorul Tănase şi-a semnat contractul
Toate pregătirile au fost făcute în mare grabă pentru că schimbarea din funcţie bătea la uşă, iar Bobic şi Tănase nu voiau să plece cu mâna goală. În calitate de director general Constantin Bobic a semnat contractul de vânzare-cumpărare al unuia dintre apartamente, cumpărător fiind nimeni altul decât Constantin Bobic. Ca şi director economic Tănase a semnat şi el, atât pe contractul şefului său, cât şi pe contractul prin care el devenea proprietar de apartament. Ambii au plătit câte 358 de milioane de lei vechi, cam cât pentru o garsonieră confort doi de la periferia oraşului, deşi locuinţele se află într-o zonă mult mai bună şi, în plus, fuseseră modernizate pe banii instituţiei.
La începutul lui 2005 Constantin Bobic a fost demis, iar noua conducere a Direcţiei Silvice Târgu-Jiu l-a acţionat în judecată atât pe el, cât şi pe Tănase pentru un motiv destul de slab: nerespectarea contractului în privinţa apartamentelor. A venit însă rândul procurorilor DNA să analizeze afacerea celor doi foşti directori, pe care i-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu.
Procesul a început la începutul acestui an şi s-au desfăşurat la Judecătoria Târgu-Jiu doar câteva termene. Deşi i s-a solicitat, Regia Autonomă a Pădurilor nu a înştiinţat instanţa dacă se constituie sau nu parte civilă. Între timp, la cererea inculpaţilor, procesul a fost strămutat, din aprilie, la Drobeta Turnu Severin, unde cei doi sunt judecaţi conform Legii 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Recomandă acest articol:
15.09.2008. 20:14
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu