Lucrări de mântuială, pe spinarea târgujienilor Centrul Tîrgu Jiului, mutilat de lucrări penale
Poliţia cercetează modul în care s-a efectuat modernizaresa centrului municipiului Târgu Jiu, după ce s-a descoperit că planul avizat de minister a fost încălcat. Arhitectul care a conceput planul de amenajare peisagistică a înlocuit granitul, material de construcţii avizat de Ministerul Culturii, cu un beton de cinci ori mai ieftin. Schimbarea ilegală a fost făcută cu acordul municipalităţii conduse de Florin Cârciumaru, care a îndesat bani grei în conturile firmei arhitectului Dumitru Florescu.Cele 130 de miliarde de lei vechi, îngropaţi în cimentarea centrului, au fost luate din bancă, prin credit,pentru care târgujienii trebuie să achite rate pe următorii 20 de ani.
Autorii modernizării ce a sluţit centrul vechi al municipiului Târgu Jiu, au fentat Ministerul Culturii, băgând sub nasurile reprezentanţilor instituţiei care trebuia să-şi dea acordul, un plan ce prevedea pavarea cu piatră cubică a zonei din imediata vecinătate a Ansamblului Calea Eroilor. Arhitectul Dumitru Florescu, şeful de proiect, cu acordul municipalităţii, ce-i pompa bani în cont pentru controversatul proiect, a înlocuit granitul, cu beton. La un an şi jumătate de la demararea lucrărilor, printr-un schimb de epistole, care aveau menirea de a simula implicarea autorităţilor abilitate ale statului, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi societatea lui Florescu, Perfect SA, se înştiinţează reciproc.
Lucrările de amenajare peisagistică a centrului municipiului Târgu Jiu, care au înghiţit 130 de miliarde de lei vechi, sunt făcute ilegal. Proiectantul, un arhitect scos din istoria comunistă şi şters de praf de primarul Florin Cârciumaru, şi-a pus parafa pe un plan de modernizare, pe care a obţinut avizul Ministerului Culturii, schimbând apoi materialul de contrucţie aprobat. Peste noapte, granitul, pus la calcul în proiectul pe care consilierii locali l-au aprobat la plată, s-a transformat în beton, fără acordul ministerului.
Proiectul pentru lucrările de modernizare a centrului municipiului Târgu Jiu a fost întocmit în 2006, de firma controversatului arhitect Dumitru Florescu, arhitect şef în perioada comunistă. În septembrie 2007, propunerea de proiect, denumită pompos: „Modernizarea urbanistică şi peisagistică, pietonală şi arhitecturală a municipiului Târgu Jiu”, este avizată de o comisie formată din şapte arhitecţi şi doi ingineri, doi dintre membri abţinându-se de la votarea ei. În martie 2008, demarează lucrările, ultimele elemente autentice sunt demolate, centrul este văduvit de verdeaţă şi mutilat de tone de ciment.
În spatele muncitorilor firmei de colectare a gunoiului, „Polaris M Holding”, care execută lucrările, suprafeţele de ciment se măcinau la scurt timp de la montare. După un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, Direcţia pentru Cultură sesizează Inspecţia de Stat în Construcţii, cu privire la încălcarea prevederilor din proiect, care stabilesc materialul de construcţie, respectiv înlocuirea granitului, cu beton (vezi faximil 1).
Târgu Jiul, cobai pentru firma producătoare de beton amprentat
Inspectorii în construcţii trimit o adresă către SC Atelier Proiectare Perfect SA, în noiembrie 2009. Arhitectul Dumitru Florescu trimite răspuns la epistolă, pe care o denumeşte „dispoziţie de şantier” şi pe care o foloseşte ca argumentare pentru înlocuirea materialului de construcţie. Într-o gramatică deficitară, şeful de proiect invocă în motivaţia folosită faptul că granitul (avizat de minister şi aprobat în calculele estimative ale Primăriei Târgu Jiu) este de cinci ori mai scump decât betonul ales ulterior, cu de la sine putere (vezi faximil 2).
În aceeaşi epistolă, folosită ca adresă oficială pentru a răspunde adresei Inspectoratului în Construcţii, arhitectul Florescu recunoaşte că centrul municipiului Târgu Jiu este folosit ca şi cobai, betonul amprentat fiind utilizat în premieră, într-un oraş din ţară, la o lucrare de anvergură. „Acest sistem de pardoseală va fii (va fi – n.r.) folosit în România, oficial, pentru prima dată în centrul municipiului Târgu Jiu”, se arată în adresa – dispoziţie de şantier, semnată şi parafată de arhitectul Dumitru Florescu.
Inconştienţa şefului de proiect avea şi un precedent în istoria lucrărilor de reamenajare peisagistică, din Târgu Jiu.
Materialul folosit la pavarea parcurilor brâncuşiene, importat din Arizona, numit „stabilizer”, a fost folosit şi el în premieră, la pavarea aleilor din cele două parcuri în care sunt amplasate operele sculptorului Constantin Brâncuşi. Liantul s-a dovedit o alegere proastă, el transformându-se în noroi, la fiecare ploaie, ori după fiecare dezgheţ. Comisia de Agrement Tehnic în Construcţii a refuzat atunci să elibereze un certificat de agrementare tehnică pentru produsul pe care proiectantul l-a propus în realizarea pavimentelor. Deşi legislaţia în materie cerea ca materialul folosit să fi obţinut agrementele tehnice, care să-i certifice calitatea, compoziţia firmei americane a fost testată, în premieră, la Târgu Jiu.
Procurorii au descoperit că materialul folosit de firma constructor, la realizarea aleilor parcurilor târgujiene, deşi nu era omologat tehnic, a fost impus de înalţi funcţionari din cadrul Ministerului Culturii. Firul anchetei a dus până la fostul şef al culturii, Răzvan Theodorescu, care s-a ales cu un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu.
Recepţie amânată. Betonul nu rezistă!
Betonul amprentat, pe care şeful de proiect, arhitectul Dumitru Florescu, l-a ales pentru a înlocui piatra cubică, prinsă în planul avizat de minister, a dat chix, ca şi stabilizerul de pe aleile parcului brâncuşian. Cimentul, colorat cu pulberi, care mai de care mai stridente şi lăcuit periodic, s-a măcinat la doar câteva luni de la montarea lui. Muncitorii societăţii de ridicare a gunoiului, care execută lucrarea, l-au tot „cârpit”, zona centrală arătând ca o cenuşăreaşă. Lucrările ar fi trebuit să se finalizeze în primăvară, termenul de execuţie stipulat în constract fiind de 36 de luni. Primăria Târgu Jiu, beneficiarul proiectului, a amânat cu jumătate de an recepţionarea lucrării, din cauza deficienţelor. Betonul abia montat s-a măcinat de mai multe ori, iar lacul, cu care salariaţii firmei constructor au încercat să cosmetizeze lucrarea de slabă calitate, s-a exfoliat şi el.
Afacerea „Betonul” înglodează primăria în datorii pe 20 ani
Pentru lucrarea de modernizare a centrului municipiului Târgu Jiu, edilii au fost foarte darnici. Au alocat 130 de miliarde de lei vechi, mai exact 12.920.187 RON, suma din care, până acum, au beneficiat firmele de contrucţii şi societatea arhitectului Florescu. Primarul Florin Cârciumaru a acceptat ca municipalitatea să se împrumute în bancă, pentru proiectul „elaborat” de cel care este foarte grijuliu cu gulerele edilului, de pe care culege fiecare scamă. Că doar parte din creditul accesat de primărie a intrat în conturile firmei lui. Pentru rambursarea sumei împrumutate de gospodarii urbei, târgujienii trebuie să plătească 20 de ani rate.
NOTĂ Îi recomandăm domnului arhitect şef manualele de gramatica limbii române, cls. I – IV, pentru rezolvarea problemelor pe care i le ridică genul adjectivului pronominal, formarea viitorului verbelor şi situaţiile în care un substantiv se scrie cu majusculă sau cu literă mică, precum şi folosirea conjuncţiilor conclusive.
• DARA Pumneanu
Recomandă acest articol:
10.11.2011. 22:20
Comentarii
SCAvi instant a pierdut irevocabil la Curtea de Apel Craiova dosar 2848 /94/2011 decizia 3437/09/11/2011 zece miliarde lei vechi bravooooooooooooo
lui Carciumaru ii este frica de puscarie ca dracului de tamaie,decat sa dea cu subsemnatul pe la politie sau parchet mai bine i-si taie o mana,asa ca sigur "oameni" de incredere din primarie il tin la mantinela cu vreo afacere facuta si cu care il au la mana.Sa verifice cineva de unde are ionescu bani pentru casa,sau mai bine zis blocul,de pe centura sau de unde au avut bani Mitutoiu si Zaharia sa-si faca acele mici "bordeie" din Debarcader.Daca vreo data va intra garda cea adevarata in Primaria Tg Jiu mai trebuie sa facem un penetenciar.
Ionescule, ai baut gaz ?Pai vrei sa il amprenteze pentru ,,,betonul amprentat ?
Daca ar fi interesati domnii ziaristi ar intreba cum a putut primaria sa dea contractul pentru iluminatul public fara licitatie catre prietenul directorului tehnic Ionescu, pentru 11 miliarde. Sa fim seriosi au cumparat tot: ziare, politisti, procurori, curte de conturi, finante, TOT
Ce conferință de presă, că se isterizează iar ca la Realitatea TV. Domnul primar cand este intrebat de Brancusi si promovzarea operelor sale parca e lovit de fulger, tuna si ia foc. Ziaristii gorjeni trebuie sa continuei sa prezinte oamenilor afacerile derulate de Circiumaru
Daca e nevinovat si curat, primaru organizeaza o conferinta de presa cu toti ziaristii interesati, le prezinta documentele, avizele de la minister, proiectul initial, hotararile de consiliu, contractul incheiat cu Polaris, contractul de imprumut, receptiile, facturile si atunci vede lumea ca nu are nimic de ascuns.
insulita ca a facuto cadou lui calin si i face el pe banii nostrii tot,alei apa parcare etc si el in loc de...proiect a facut....un cort de ******* sa si umple traista de la nunti.asta da aqua magic!!
sanda si ionescu trag haturile. nea florin....doarme
@ardeleanul: pai nu ai vazut domne ca nu s-a respectat avizul? Citeste si matale articolul din scandal de gorj si o sa vezi ca s-a ignorat cu buna stiinta opinia Ministerului. Carciumaru stie de toate astea dar acum incearca sa ascunda mizeria sub pres.
E simplu, procurorii cer documentele cu centrul: avize, proiecte, facturi, receptii si vad daca s-au respectat sau nu, important e sa vrei si sa poti. Poti solicita un punct de vedere al Ministerului Culturii pentru a stabili daca s-au respectat avizele, daca s-a folosit materialul care trebuia, granit sau beton.
Nu trebuia sa-i spuna nimeni, nu a vazut in fiecare zi de plimbare cu agenda pe centru? Primarul e cel vinovat, dar ca si Ceausescu ii place sa fie mintit (ca e frumos, ca e curajos, ca e de neinvins). Sa nu spuna domn primar ca nu stie cine e in spatele firmei de la Constanta, care a luat tot in Targu Jiu: salubritate, groapa de gunoi, modernizare centru, etc.
Va spun ca o persoana ce a facut afaceri cu primaria, ca sa castigi licitatii la primaria Targu Jiu nu ii dai sapga lui Carciumaru ci lui Ionescu, Chiriac si lui Narcisa Cailean. Astia conduc primaria, mergeti sa le vedeti casele sunt de 3 ori mai mari decat a lui Carciumaru si aia facuta cand era la Grimex. El incearca sa faca drumuri, parcuri, sa puna becuri, dar nu ramane decat ce lasa hotii.
nu sunteti seriosi. Avem un primar ok nu ca in alte orase. La noi se face treaba.
Seamana izbitor de mult cu cazul Apostu de la Cluj: Polaris-salubritate, Polaris-centru, Polaris-groapa de gunoi, Polaris si numai Polaris. Diferenta este ca la noi procurori si politistii se roaga de domn primar sa-i lase in functii, nu au curajul si capacitatea sa faca perchezitii si arestari. De fapt cine sa faca anchete, Caragea, Ionescu cu terenu, Volintiru, la toti le-a facut domn Florin case, drumuri, le-a dat de mancat, de baut, poate si o vorba buna la capitala. De, suntem olteni si merge si asa
Eu sunt de parere ca trebuie sa raspunsa cei responsabili direct de lucrari, inginerul Ionescu, cei care fac licitatiile, cei care receptioneaza lucrarile. Care e vina lui Carciumaru ca are niste incompetenti langa el, hotul de Ionescu, schiopul de Roman, papagalul de Tudor, excrocul de Sanda si toti ceilalti pupincuristi.
@DNA Cluj: pentru ca Circiumaru nu e Aprostu si a dat unde a trebuit cand a trebuit. I-a manjit pe toti cu cate ceva, ca de nu vedea vreun sef al comisarului ca cercetarile nu sunt tocmai in regula, motivul fiind lesne de inteles.
Si primaru de la Cluj lua banii tot prin intermediul lu nevastasa, la noi de ce sunt legale afacerile astea!?
pe retrocedari sa insistati si kolo e dezastru. au sacrificat doi ametiti dar sirul e lung.bine zis sa vina clujul!!!!
Intrati pe site-ul primariei sa vedeti de ce nu se fac cercetarile la politie cum trebuie. In martie si aprilie Primaria da doua hotarari prin care se aproba ca un teren de 1700 mp situat in strada Barajelor sa-i fie vandut lui Ionescu Simona, sotia comisarului Ionescu de la IPJ Gorj, la pretul de 3 euro. Asa chilipir vreau si eu!
pai cum sa nu dea circiumaru ca nu da din buzunar. ba [poate ii intra ceva in buzunare. din doua una, ori ia cota parte ori e prea prost si nu/si da seama de pacatul facut cu centru
e un mare pacat sa umpli cu beton spatiul si asa ingust in care mai era ceva natura si istorie
dna ul doarme. au luat....si gata.sa vina clujul
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu