Prima pagină ·
Editorial · Judeţul şmenurilor
Judeţul şmenurilor
Claudiu Matei
În România se fac bani din orice! Mai ales dacă acest „orice” este bun al statului şi deschide o poartă largă spre visteria bugetului public. Aşa se face că în Târgu-Cărbuneşti, un oraş nu mai mare decât un cartier al Târgu-Jiului, primăria a cheltuit peste un miliard de lei vechi pe câteva hârtii printre care şi un studiu de trafic. Era şi necesar un astfel de studiu într-un oraş în care e trafic dimineaţa când pleacă rata cu muncitorii la serviciu – din ce în ce mai puţini din cauza crizei - şi după amiază când se întoarce.
Este simplu însă de înţeles că primarul bufon al oraşului, Constantin Mazilu, nu s-a gândit niciun moment că face un bine oraşului când a contractat firma GPS pentru realizarea acestui studiu. Având în vedere inutilitatea acestei achiziţii putem presupune, presupunere cu nuanţă de certitudine, că scopul edilului a fost altul. Relaţiile de amiciţie dintre oamenii de afaceri şi primari, sau orice altă persoană cu putere de decizie din administraţia publică, sunt deja notorii, ca de altfel şi genul de business pe care îl fac de obicei. Banii comunităţii curg mereu către conturile firmelor preferate, ori pentru lucrări executate de mântuială sau neexecutate deloc, ori pentru achiziţiile inutile cum este şi cea de la Cărbuneşti. La finalul afacerii, sau depinde de deal, chiar la început, administratorul firmei se arată foarte darnic faţă de cel care i-a dat de lucru cu un procent mai mic sau mai mare din ceea ce a încasat, depinde acum şi de valoarea contractului. Şi uite aşa banii comunităţii se cheltuiesc pe diverse chestii total nefolositoare, sau mai puţin folositoare, în timp ce apa curge cu nămol la robinet pentru că nu există bani pentru o nouă staţie de epurare, gropile sunt în asfalt cât roata maşinii pentru că nu sunt bani de plombări sau un alt covor asfaltic.
Când în afacere apar şi doi administratori de firmă cu un lung CV infracţional, cum sunt Găină şi Pavel, motivaţia unui primar care lucrează cu astfel de oamenii este destul de clară. Ce primar fără un interes anume al contracta o firmă ai căror administratori sunt implicaţi într-o fraudă de 175.000 de euro din bani europeni? Doar unul ca Mazilu care a lucrat cu GPS de trei ori într-un an, sau ca primarii de la Ioneşti sau Schela care n-au găsit altă firmă cu care să lucreze decât pe asta.
Poate dacă organele de cercetare penală ar fi mai sârguincioase atunci când cercetează primari şi, măcar din când în când, un edil ar plăti cu vârf şi îndesat pentru faptele ilicite pe care le face, ar dispărea şi firmele care se îmbogăţesc pe spatele statului şi după ce au fraudat chiar şi fondurile europene.
Recomandă acest articol:
25.06.2009. 23:50
Comentarii
Romini
03.07.2009. 12:08
lumi
03.07.2009. 09:26
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu