Prima pagină ·
Ancheta · Obştea Crasna pune mai presus interesele unor afacerişti decât pe cele ale cetăţenilor comunei
Recomandă acest articol:
Obştea Crasna pune mai presus interesele unor afacerişti decât pe cele ale cetăţenilor comunei
Viaţa locuitorilor unui cătun din comuna Crasna tinde să devină un infern după ce consiliul de administraţie al unei obşti din zonă le-a vândut liniştea unor afacerişti bucureşteni care deschid aici o carieră de piatră. Calvarul oamenilor a început deja pentru că afaceriştii s-au apucat de treabă fără să aibă încă autorizările necesare. Ca o ironie a situaţiei locul în care va funcţiona viitoarea carieră face parte din programul „Natura 2000”, program ce promovează protejarea naturii.
Consiliul de Administraţie al Obştii Crasna a hotărât în luna iunie a acestui an, fără să-şi consulte membrii, să concesioneze unei firme bucureştene un teren în suprafaţă de 20 de hectare aflat în cătunul Crasna-Vale-Fabrică, urmând ca în acest loc să fie deschisă o carieră de piatră. Pentru reprezentanţii consiliului nu a contat că viitoarea exploatare se va afla la doar 500-600 de metri de ultima casă, iar dislocarea rocilor se va face cu ajutorul explozibililor punând astfel în pericol siguranţa gospodăriilor aflate mult prea aproape.
Nu numai casele aflate în imediata vecinătate a carierei vor fi afectate, dar şi celelalte aflate pe drumul comunal care ajunge la exploatare din cauza maşinilor de mare tonaj care vor circula asiduu pe acesta pentru a transporta material şi a aduce utilaje grele.
Tămbălăul a început deja imediat după perfectarea afacerii cu cei din consiliul de administraţie al Obştei Crasna. Fără a mai aştepta autorizările de care are nevoie pentru a funcţiona în zonă, firma concesionară a început defrişările pentru a face loc carierei, iar localnicii se gândesc cu groază că, dacă autorităţile judeţene nu se implică, nu va trece mult timp până când casele li se vor dărâma din cauza traficului intens şi a detonărilor care vor avea loc foarte aproape de casele lor.
Dezastrul nu se opreşte însă aici, pentru că afacerea bucureştenilor va afecta trei izvoare captate care alimentează cu apă potabilă satele comunei Crasna şi, mai mult decât atât, zona în care urmează a se exploata face parte din cadrul programului european „Natura 2000”, program al cărui scop este de a proteja biodiversitatea Europei şi de a promova activităţi economice benefice pentru biodiversitate.
„Natura 2000” este instrumentul principal al Uniunii Europene pentru conservarea naturii şi constituie o reţea de zone desemnate de pe teritoriul uniunii, unde specii vulnerabile de plante, animale şi habitate importante trebuie protejate.
Pentru a preîntâmpina dezastrul care aşteaptă atât natura, cât şi oamenii locului, membrii Obştii Crasna au făcut nenumărate sesizări la: Primăria Crasna, Agenţia de Protecţia Mediului Gorj, Consiliului Judeţean şi Prefectură şi aşteaptă ca cineva abilitat să se implice pentru pentru a stopa afacerea firmei bucureştene cât încă nu este prea târziu.
Neli Matei
neli.matei@scandaldegorj.ro
Recomandă acest articol:
10.07.2009. 00:12
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu