Primarul penal Pienaru, şmenuri la licitaţiile cu bani publici
Locuitorii comunei Bumbeşti-Piţic au hotărât în iunie 2008 că cel mai potrivit primar pe care l-ar putea avea este candidatul PSD Ion Pienaru, motiv pentru care l-au şi desemnat să le conducă destinele vreme de patru ani. CV-ul celui care mai făcuse parte din conducerea administraţiei locale în perioada 2000-2004 din postura de viceprimar nu-l recomanda ca fiind cea mai potrivită alegere, însă votul liber exprimat al concetăţenilor săi l-a propulsat în funcţia de primar, lucru deloc benefic pentru comună.
Poliţist penal...
Caracterul arivist al lui Ion Pienaru a fost demonstrat oficial încă din vremea când era viceprimar şi, alături de primarul de atunci al comunei Bumbeşti-Piţic, Gheorghe Călugăru, a devenit protagonist al unui dosar penal după ce s-a dovedit că se face vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice, uz de fals şi delapidare. Acţiunile ilicite ale lui Pienaru erau însă meteahnă veche şi i-au produs numai neplăceri de-a lungul timpului. Poliţist de meserie, cariera acestuia s-a întrerupt brusc cu o excludere din poliţie, după doi ani de şefie la Postul de Poliţie Bumbeşti-Jiu, după implicarea sa în activitatea infracţională de la nivelul oraşului şi înlocuirea unor probe biologice în cazul unui accident produs cu maşina de serviciu. Problemele avute la Poliţia Sadu nu l-au învăţat minte şi a continuat să creeze necazuri pe oriunde a trecut, memorabil fiind momentul în care, ca şef al gardienilor publici la Bengeşti a „uitat” să le dea salariile subordonaţilor săi, fiind condamnat în 1996 pentru neglijenţă în serviciu.
Alegerile din 2000 i-au dat posibilitatea lui Ion Pienaru să activeze în localitatea de domiciliu, Bumbeşti-Piţic, în funcţia de viceprimar. Cum obiceiurile vechi nu se schimbă niciodată, în cârdăşie cu primarul Gheorghe Călugăru, au făcut-o de oaie jonglând cu treburile primăriei.
... viceprimar la fel de penal...
În perioada 2003-2004 Primăria Bumbeşti-Piţic a angajat, prin intermediul AJOFM, şomeri care prestau, contra unui salariu, activităţi folosindu-se şi de utilajele din proprietate. În 2004, 15 persoane angajate astfel au muncit, teoretic, în acest regim. Teoretic, pentru că doar o parte din cei 15 se prezentau zilnic la lucru, ceilalţi fiind pontaţi fictiv de către primar şi viceprimar. Pe lângă pontaj cei doi mai întocmeau plăsmuit şi recepţii şi rapoarte de lucru. În plus, Ion Pienaru a achiziţionat, în numele primăriei, 500 de litri de motorină care a fost distribuită unor tractorişti fără elaborarea niciunul document. Măgăriile făcute de cei doi s-au conturat într-un dosar penal stabilindu-se că din cele 10964 de ore pontate pentru cele 15 persoane angajate de primăriei 8731 erau fictive. Prejudiciile create de către cei doi s-au ridicat la câteva sute de milioane de lei vechi, bani pe care inculpaţii s-au angajat în instanţă că-i vor plăti. Pentru faptele comise au primit şi nişte amenzi, destul de nesemnificative însă ca şi cuantum.
În timp ce Ion Pienaru răspundea „prezent” prin sălile de judecată în calitate de inculpat a venit şi vremea alegerilor din 2008, iar fostul viceprimar s-a gândit că s-ar descurca cu mult mai bine din postura de primar, aşa că şi-a prezentat candidatura şi a şi reuşit să ocupe postul, deşi mai toată lumea îi cunoştea trecutul penal.
... şi primar idem
Nici nu s-a instalat bine în fruntea primăriei că s-a şi apucat să facă ceea ce ştia mai bine: fapte ilicite. Alocarea de către Guvern a sumei de cinci miliarde de lei vechi pentru executarea a 1126 ml de drum între DN 67 şi DC 26 i-a oferit noului primar posibilitatea să-şi arate „măiestria” în ale şmenurilor. A început prin a ţine ascuns faptul că se va organiza o licitaţie pentru adjudecarea acestei lucrări, anunţând acest lucru în ziua când aceasta s-a ţinut printr-un anunţ lipit pe geamul primăriei. În plus, proiectul n-a fost pe placul său, aşa că a dat ordin secretarului primăriei, Valentin Dumitru să modifice dimensiunile la care trebuia executat drumul, cantitatea de materiale, manoperele şi orele de funcţionare ale utilajelor. Când ordinul a fost îndeplinit proiectul a fost trecut prin consiliu local şi aprobat pe loc.
La licitaţie a fost chemată o singură firmă, agreată de către primar, SC Ancorad Oltenia S.A. Craiova, care a şi câştigat, aşa cum era de aşteptat. Reprezentanţii firmei şi Pienaru erau cunoştinţe vechi, societatea executând, în 2004, un drum comunal, pe fonduri Sapard, lucrare ce a ajuns, până la final, de la 27 de miliarde de lei vechi la peste 40 de miliarde. Dat fiind colaborarea atât de „fructuoasă” între societatea doljeană şi funcţionarul public gorjean, aceştia au repetat încă o dată figura şi au construit un drum după propriile norme. Lungimea acestuia este doar de 1000 ml, nu 1126, aşa cum se prevedea în proiectul pentru care guvernul alocase banii, nu există un şanţ dalat aşa cum se specifică în acte, nu există suprastructură, iar asfaltul nu are grosimea prevăzută de norme, iar sub el nu se află decât 10 cm de balast de râu fără să fie pusă piatră spartă şi sorturi. Pe lângă banii primiţi de la Guvern. Consiliul Judeţean Gorj a alocat şi el 1,8 miliarde de lei vechi destinaţi aceluiaşi drum, însă Ion Pienaru n-a considerat necesar să-i investească în lucrarea pentru care au fost destinaţi şi a executat alături de drumul cu pricina un altul cu lungimea de 350 ml pe la poarta preasupusului său angajat Valentin Dumitru, secretarul primăriei. Este inutil a se preciza că pentru această lucrare n-a existat vreun proiect, sau vreo licitaţie pentru încredinţarea lucrării.
Pentru ca balamucul să fie complet Ancorad a ciupit de aici de colo din materialele şi aşa puţine folosite şi a plombat şi drumul executat în 2004, deşi acest lucru ar fi trebuit să-l facă în termenul de garanţie al lucrării, dar având în vedere relaţiile cordiale cu primarul, doar nu era să muncească pe degeaba.
Omul fără frică
Deşi vechile sale probleme penale s-au terminat definitiv printr-o condamnare la Curtea de Apel Craiova, primarul Ion Pienaru nu se teme că i s-ar putea întâmpla ceva rău pentru că, după cum singur se laudă, are pile puternice. Conform propriilor spuse se bucură de susţinere nelimitată de la vârful Consiliului Judeţean, a prefectului Ion Florescu şi a unui amic din Curtea de Conturi. În privinţa lucrărilor care se execută la Bumbeşti-Piţic beneficiază de colaborarea dirigintelui de şantier ing. Ion Dina, care semnează fără probleme acte de recepţie fără să-şi bată capul dacă sunt reale sau nu şi de cea a reprezentatului Inspectoratului în Construcţii Gorj, Ion Merfu. Poate însă, totuşi, printre organele ce pot lua la bani mărunţi primăria Bumbeşti-Piţic şi afacerile ilicite ce se derulează aici mai sunt şi câteva imune la influenţa cu care se laudă Ion Pienaru şi astfel se vor face câteva controale care să readucă lucrurile pe făgaşul normal şi să atragă responsabilitatea celor vinovaţi.
Recomandă acest articol:
11.05.2009. 06:40
Comentarii
Daca este vinovat atunci sa plateasca!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu