Serviciile speciale monitorizează dosarul Pavel – Dian Popescu
Dosarul, în care sunt urmăriţi penal primarul comunei Peştişani, Florin Pavel şi preşedintele PNL Gorj, Dian Popescu, este foarte atent monitorizat de câteva instituţii ale statului. Interesul manifestat pentru acest caz a fost evident, încă din momentul reţinerii primarului Pavel, ofiţeri ai unor servicii speciale fiind prezenţi pe tot parcursul judecării măsurii, monitorizarea acestora extinzându-se şi în zilele săptămânii trecute, când s-a judecat arestarea liderului liberal de la Gorj.
De altfel, imediat după ce Florin Pavel a fost arestat pentru 29 de zile, de Curtea de Apel Craiova, pe surse, s-au scurs unele informaţii că ar urma şi alte reţineri spectaculoase. Chiar în ziua în care a fost încătuşat politicianul Dian Popescu, într-un cotidian local, se făceau unele speculaţii pe acestă temă, de către un jurnalist care a dat declaraţii în respectivul dosar. Operaţiunea serviciilor speciale de monitorizare a dosarului, în care sunt urmăriţi penal edilul de la Peştişani, Florin Pavel, liderul liberal Dian Popescu, alături de câţiva oameni de afaceri, nu vizează în mod special măsurile restrictive dispuse de către magistraţi, ci mai ales persoane şi acţiuni care ar putea duce la împiedicarea înfăptuirii justiţiei.
Doi ofiţeri ai unor servicii speciale au supravegheat încă din data de 21 iunie dosarul în care era cercetat, la acea dată, doar primarul Pavel, având sub observaţie toate persoanele care au avut, şi încă mai au, legătură cu acest caz. Monitorizarea acestora a continuat şi în zilele de la jumătatea săptămânii trecute, când s-a judecat arestarea politicianului Dian Popescu.
Unele surse neoficiale spun că există posibilitatea ca acest caz să fie monitorizat de specialişti de la Bucureşti, din cauza speculaţiilor care s-au făcut de-a lungul timpului, pe seama legăturilor dintre liderul liberal de la Gorj şi serviciile speciale, sau a relaţiilor de prietenie ale primarului Pavel cu un ofiţer important din SRI.
Cronica unor arestări anunţate
La câteva zile după ce Florin Pavel a fost reales primar al comunei Peştişani, au început să apară unele speculaţii despre arestarea sa. Acestea au fost confirmate, la data de 20 iunie, când procurorul de caz a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, edilul fiind cercetat pentru comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, luare de mită şi neglijenţă în serviciu. O zi mai târziu, Tribunalul Gorj a hotărât că Pavel poate fi cercetat în stare de libertate. Pe 26 iunie, magistraţii Curţii de Apel Craiova au admis recursul procurorilor gorjeni şi au stabilit ca primarul să fie arestat preventiv pentru 29 de zile.
După exact o săptămână, pe 2 iulie, în arestul IPJ a ajuns şi politicianul Dian Popescu, cel care a derulat o afacere cu Primăria Peştişani, suspectată de procurori că în derularea ei s-ar fi comis mai multe infracţiuni.
Exact în ziua reţinerii acestuia, în presa locală, un jurnalist, partener în afacerea cu bani publici şi parte privilegiată în dosar, specula că „Mai nou, năsucul lui Dian Popescu a mai fost scurtat şi de anchetele procurorilor, zornăitul cătuşelor făcându-l să nu se simtă prea confortabil. Popescu este, la rândul său, unul dintre protagoniştii dosarului lui Habitu, cel mai complex dosar care a existat după 1989 în Gorj, un dosar care se va lăsa cu zeci de victime, care mai de care mai valoroase, mai piloase, mai importante. Vor cădea şi oameni mai mărunţi, pentru că se ştie că aceştia sunt băgaţi în multe cazuri la înaintare, dar, oricum, lui Dian Popescu nu-i este bine şi cariera sa politică se apropie de un final nesperat de acesta.”
Tribunalul Gorj l-a lăsat în libertate pe politician după cele 24 de ore, în care a fost reţinut şi, coincidenţă sau nu, în noaptea verdictului vedea tiparul, într-un cotidian local, un articol în care se făcea referire la faptul că procurorul din acest caz ar fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii o sesizare prin care-şi exprima nemulţumirea faţă de modul în care au fost soluţionate de judecătorii Tribunalului Gorj câteva cereri de arestare, formulate în 3 cauze, pe care le avea în instrumentare. Urmare a acestei situaţii, procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Codruţa Kövesi, a sesizat la data de 06 iulie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea efectuării de verificări, cu privire la procurorul Gheorghe Emil Moţa, deoarece „comentarea hotărârilor judecătoreşti de maniera rezultată din datele cauzei impune verificări de către Inspecţia Judiciară sub aspect disciplinar, deoarece afectează aparenţa de imparţialitate şi dreptul la un proces echitabil”, se arată în comunicatul Ministerului Public.
Dacă toate acestea pot fi catalogate, sau nu, ca fiind presiuni exercitate asupra justiţiei, ori compromiterea intereselor justiţiei vor stabili organele în drept.
Până atunci, magistraţii de la Curtea de Apel Craiova trebuie să stabilească dacă Dian Popescu şi fratele acestuia pot fi cercetaţi în stare de libertate, după ce Parchetul Gorj a declarat recurs.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
10.07.2012. 07:22
Comentarii
PAVEL A FURAT SI VA PLATI CU CATIVA ANI DE PUSCARIE DAR SUNT MULTI DIN PESTISANI CARE CRED CA SCAPA DE PUSCARIE EVAZIUNE DE MILIOANE DE EURO LA EXPLOATARILE FORESTIERE.DE CE NU SE SESIZEAZA DNA SA BAGE CONTROL DIN ALT JUDET
URMEAZA BUTE LA AREST DUPA CE II CONFISCA CASA SI MASINA ARE DATORII .POENARU LA AREST SI MULTI OAMENI DE AFACERI DIN PESTISANI CARE SUNT NEGRI DE SUPARARE
dreptate in sfirsit bravo DOMNULE PROCUROR MOTA
DOMNILOR DE LA DNA
PE CAND INCEPETI SI LA *ARTEGO*
AM SA VA POSTEZI FOTOGRAFIILE MASONULUI DAVID CU PALATELE LUI.
SUNT ASA DE "CURATE "AFACERILE .................???!!!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu