Un gorjean demască ilegalităţile din Ministerul Culturii
Dara Pumneanu
dara.pumneanu@scandaldegorj.ro
Gorjeanul Marius Marian Şolea, alături de artistul Florin Chilian şi scriitorul George Mihalcea au sesizat DNA, în legătură cu numeroase ilegalităţi, petrecute în Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC).
Aceştia au fost chemaţi, la începutul acestei săptămâni, la DNA, pentru a da declaraţii cu privire la aspectele ce ţin de “procedură” în dosarul activităţilor derulate de Ministerul Culturii şi Cultelor. Ei au demascat “mânăriile” făcute de ministrul Adrian Iorgulescu, cel care a împărţit sume impresionante unor apropiaţi, prin programul de achiziţie publică derulat anual de Ministerul Culturii, pentru promovarea imaginii României în Uniunea Europeană. «S-a invocat negocierea cu sursă unică, deşi nu există dovezi, studiu de piaţă, conform cărora acele produse nu puteau fi achiziţionate şi de la alţi furnizori care operează pe piaţa românească. În realitate, filiera care se ocupă cu acest „Program” a decis ce şi de la cine să se achiziţioneze, înainte de a fi demarată procedura legală…», se arată în sesizarea înaintată procurorilor antricorupţie.
În urmă cu doi ani, MCC a făcut o achiziţie publică, pentru distribuirea a 22 de miliarde de lei vechi, provenind dintr-un fond special, aflat la dispoziţia primului ministru şi destinate promovării imaginii ţării. Ministrul Adrian Iorgulescu este acuzat că nu a făcut niciun anunţ public legat de apariţiile editoriale respective şi a distribuit sumele puse în joc, în mod preferenţial. Unul dintre cei care a câştigat o sumă frumuşică este Mihai Cosma, fiul presedintelui UCMR, căruia i-a fost achiziţionată o carte, în 7.925 de exemplare, prin firma Star Media Music. Două instituţii subordonate ministerului, respectiv Centrul Naţional al Cinematografiei şi CNI Coresi au primit 696,96 de milioane de lei vechi, respectiv, 598 milioane de lei vechi. Alte 3,352 miliarde lei vechi au ajuns la «Noi» Media Print.
Muzicianul Florin Chilian a acţionat, la rândul său, pe ministerul Adrian Iorgulescu, după ce una din piesele sale a fost folosită, fără a i se cere acceptul, într-o campanie a ministerului.
Negocieri înaintea aprobării fondurilor
Comisia ministerială este acuzată că nu a purtat nicio negociere, iar produsele nu au fost recepţionate. Procesul verbal de negociere cu Centru Naţional al Cinematografiei este înregistrat în 9 noiembrie 2007, înainte de constituirea comisiei. Cele 22 de miliarde de lei au fost transferate pe 3 noiembrie 2005, ceea ce denotă că, la momentul la care a avut loc “negocierea”, fondurile nu existau. Aceste aspecte au fost sesizate de către Florin Chilian, consilierul Marius Marian Şolea din cadrul MCC şi scriitorul George Mihalcea, încă din noiembrie 2007, nimeni din cadrul ministerului nefiind întrebat, până acum, de aceste acţiuni.
Recomandă acest articol:
21.01.2008. 01:27
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu