A reînceput urmărirea penală în dosarul ,,Pluta”! Rămân în picioare acuzațiile de delapidare și abuz în serviciu din Primăria Țicleni
O afacere cu iz penal din Primăria Țicleni s-a reîntors pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești, primul procuror Cătălin Bîjnea stabilind prin ordonanță, luna trecută, că polițiștii mai trebuie să investigheze felul în care, în 2016, autoritățile locale din Țicleni au tăiat și comercializat lemnul rezultat din 25 de pluți, tăiate de pe marginea unei străzi din localitate. Mai exact, Primăria Țicleni a cheltuit 21.000 de lei pentru marcarea și tăierea celor 25 de arbori, plătind astfel o firmă din Ploieși, ca în final să comercializeze lemnul astfel rezultat, fără licitație, la o persoană fizică pentru suma, atenție!!, de 2100 de lei, adică de zece ori mai puțin de cât s-a cheltuit. Cel care a făcut plângerea penală în acest dosar este fostul primar de Țicleni, Ion Ilie Ungureanu.
Fostul edil de Țicleni, Ion Ilie Ungureanu, a făcut o plângere penală în 2016, după ce a pierdut mandatul de primar, sesizând că de o stradă din Țicleni s-au tăiat, la cererea localnicilor, 25 de pluți. Este vorba despre strada Villeneuve D’Asq, cartierul Tunși, locuitorii cerând ca pluțile să fie îndepărtate deoarece prezentau pericol pentru siguranța bunurilor și a cetățenilor. Cererea locuitorilor s-a înregistrat la primărie iar consilierii locali au aprobată proiectul inițiat de primarul Costantin Radu care impunea cheltuieli pentru tăierea arborilor. Reclamantul sesiza însă că, în cauză s-ar fi comis abuz în serviciu și chiar delapidare deoarece pluțile au ajuns apoi să se vândă pe un preț de nimic, nu la cetățeni, ci la o persoană care se ocupa cu confecționarea de paleți. Prețul obținut pe lemn este extrem de mic și în dauna bugetului localității, mai sesiza Ungureanu.
,,Prin grija numitului Rădoacă Marcel Leonard, inspector de specialitate în cadrul primăriei, s-au efectuat formalitățile de atribuirea lucrării de tăiere a arborilor unei firme specializate, în speță SC ACLAD DESIGN SRL din Ploiești, care la data de 19 decembrie 2016, în acceași zi în care au fost evaluate ofertele, a semnat contractul de prestări servicii cu primăria, la un preț de 700 lei/arbore tăiat. După ce au fost tăiați arborii, ca urmare a propunerii inspectorului Rădoacă, care prin referatul din 4 ianuarie 2017 a propus valorificarea la prețul de 50 de lei mc lemn de lucru și 10 lei lemn de foc, primarul Radu Constantin, prin referatul nr.123 din 5 ianuarie 2017 a inițiat o hotărâre de CL pentru aprobarea vânzării cantității de lemn rezultate din tăierea celor 25 de pluți, la prețurile propuse de inspectorul Rădoacă”, se arată în ordonanța primului procuror al PJ Târgu Cărbunești care impune redeschiderea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de delapidare și abuz în serviciu în dosarul penal respectiv.
Când poliția doarme o trezește procurorul șef!
Polițiștii din Țicleni au verificat însă, în ultimii doi ani, speța destul de superficial și în afară de a lua declarații de martori și a stabili că dosarul merită clasat nu au făcut mare lucru. Se arată asta chiar în ordonanța primului procuror care stabilește că: ,,urmărirea penală nu este completă, întrucât organul de cercetare penală nu a lămurit motivele avute în vedere de reprezentanții primăriei pentru a valorifica materialul lemnos la un preț inferior prețului mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, de 115 lei, așa cum a fost stabilit prin Legea nr.4/2015 și dacă este cuantificată legal această subevaluare”.
Primul procuror Bîjnea sublinia, de altfel, în ordonanța dată pe 3 aprilie 2019 că ,,se impunea ca organul de cercetare penală să solicite Ocolului Silvic Cărbunești să comunice care era valoarea celor 25 de pluți tăiate și prețul pe metru cub, în funcție de categorie, esență și alte criterii stabilite de legislația silvică”. Polițiștii din Țicleni nu au făcut asta, motiv pentru care continuă acum urmărirea penală în dosar.
Resturi pluților, tăiate în 2016
Primul procuror mai menționează că ,,se impunea ca organul de cercetare penală să solicite relații de la primărie în legătură cu regimul celor 25 de arbori, dacă erau cuprinși în inventarul bunurilor unității administrativ teritoriale și valoarea acestora”. Se mai impunea, de asemenea, o expertiză silvică dar pe care ar fi trebuit să o facă nimeni altul decât finul actualului primar care este pădurar la ocolul silvic respectiv.
Pluțile rămase
Firul dosarului! Săracii orașului, doi angajați ai primăriei
Dar pentru a înțelege mai bine speța revenim la cererea cetățenilor care s-a înregistrat la primăria din Țicleni iar consilierii locali au aprobată proiectul inițiat de primarul Costantin Radu care impunea cheltuieli pentru tăierea arborilor. Într-un cuvânt, aleșii locali au luat de bun proiectul edilului local neștiind că în final cheltuielile de tăiere a arborilor vor fi mult mai mici decât banii obținuți din vânzarea masei lemnoase astfel rezultate.
După ceva vreme, însă, edilul PSD a inițiat alt proiect de hotărâre privind valorificarea masei lemnoase, consilierii votând asta pentru că primarul a spus în ședință că masa lemnoasă va fi vândută populației nevoiașe din orașul Țicleni, pe baza unei cereri. În final, doar trei cetățeni, doi din Țicleni și unul din Târgu-Cărbunești au avut acces la lemnul ieftin, surpriză, cei din Țicleni fiind chiar angajați ai primăriei.
S-a dovedit apoi, că primarul a indus în eroare consilierii locali, iar cea mai mare parte a mesei lemnoasă a fost vândută, în final, mai exact 47 de mc, unei persoane fizice din Târgu-Cărbunești care a motivat, în cererea adresată primarului și înaintată de acesta la Compartimentul Contabilitate, că va folosi masa lemnoasă pentru confecționat paleți.
Prejudiciu pentru primariul care a tăiat toți copacii de pe strada Petroliștilor
Prejudiciul creat UAT Țicleni este câteva zeci de mii de lei, asta și pentru că cubajul lemnului declarat oficial ar fi fost mai mic decât în realitate. În cauză ar fi implicat și un pădurar de la Ocolul Silvic Tg.Cărbunești care este finul actualului primar dar și angajați ai primăriei. Nici polițiștii din Țicleni nu sunt străini de ajutorarea celor implicați în dosar, dovadă că au propus clasarea dosarului în baza unei anchete superficiale prelungite doi ani. Procurorul de caz a luat de bună propunerea iar în februarie a clasat dosarul. Asta până la intervenția primului procuror.
Instanța va stabili în această lună dacă se continuă investigarea acestui dosar prin urmărire penală care, deși pare la prima vedere ,,subțire” este gros prin faptele comise cu ușurință de persoane plătite din bani publici.
Să ne reamintim însă că edilul Constantin Radu a tăiat toți pomii fructiferi aflați de-a lungul Străzii Petroliștilor, cea mai lungă din Europa, la primul mandat, în loc să-i toaleteze cu serviciul public din oraș, și a achiziționat apoi puieți în valoare 80.000 de lei. Puieții cumpărați din bani publici au plantați în locul celor tăiați.
Recomandă acest articol:
07.05.2019. 06:44
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu