Angajaţi ai Poştei Gorj daţi afară pentru matrapazlâcuri cu bilete de odihnă
Patru salariaţi ai Poştei Gorj se judecă cu Compania Naţională Poşta Română după ce, în urmă cu câteva luni, au fost daţi afară de la locurile de muncă, urmare a implicării lor în operaţiunile ilegale cu bilete de odihnă şi tratament, decontate de companie. În scandalul izbucnit la fosta Direcţie Regională de Poştă Dolj sunt implicaţi deja mai mulţi foşti directori şi lideri de sindicat din Oltenia. Oficialii Poştei Române au anunţat însă că împotriva celor implicaţi în matrapazlâcurile cu biletele de odihnă se vor face şi plângeri penale.
Camelia Vişan, fosta dirigintă a Poştei Târgu-Cărbuneşti, Luca Sorin, responsabilul Oficiului de Poştă din Tismana, Olimpia Iana, responsabila Oficiului de Poştă din Ţicleni, şi directorul operaţional al Oficiului Judeţean de Poştă Gorj, Maria Dinoiu, sunt cei patru angajaţi care au rămas fără locuri de muncă după scandalul biletelor de odihnă depistat la Craiova.
Cei patru, deşi sunt bănuieli că şi un alt salariat Gheorghe Alin Mihăilescu şi-ar fi pierdut serviciul tot din acelaşi motiv, au atacat în instanţă deciziile de concediere, aşteptând acum ca judecatorii să decidă să revină la fostele locuri de muncă. Majoritatea sunt reprezentaţi de avocata Cristina Mihaiu, dosarele lor fiind înregistrate pe rolul Tribunalului Gorj în luna aprilie a acestui an, primele termene urmând să aibă loc tocmai săptămâna aceasta. Foştii salariaţi speră astfel să revină la fostele locuri de muncă deşi sunt acuzaţi că au adus, alături de alte 10 persoane, un prejudiciu Companiei Naţionale de Poştă, în valoare de câteva sute de mii de lei.
Raport hotărâtor
Deciziile de concediere pentru cei patru s-au întocmit pe baza unui raport al Serviciului de Control Managerial al operatorului de poştă şi asta încă de la jumătatea anului trecut. Raportul privea tocmai operaţiunile ilegale cu bilete de odihnă şi tratament, decontate de companie, pe 90 de zile, derulate de liderii de sindicat şi directorii fostei Direcţii Regionale Poştale (DRP) Craiova. Cercetările urmau să fie însă extinse pentru perioada 2009-2012 şi la nivelul tuturor fostelor direcţii regionale.
Excursii în ţară şi străinătate
Ilegalitatea cu biletele în cauză era foarte bine pusă la punct şi funcţiona de ani de zile. Cei care au creat reţeaua se bazau pe un simplu considerent, acela că, conform contractului colectiv de muncă, salariaţii cu venituri scăzute din Poşta Română beneficiază de decontarea parţiala a costului biletelor de odihnă şi tratament, care poate atinge cel mult 110 lei/zi/persoana pentru maxim 12 zile de concediu.
În urma anchetei s-a depistat că s-au făcut cereri false chiar şi pentru familii formate din câte 8 membri, pentru care s-au încasat 10.560 de lei.
De altfel, toate biletele de tratament descoperite în timpul anchetei au fost acordate pentru 12 zile. Deci, toţi membrii familiei mergeau la tratament, inclusiv copiii.
Operaţiunile ilegale cu bilete de odihnă şi tratament se desfăşurau cam după această reţetă: în numele salariaţilor cu venituri scăzute, care planificaseră să plece în concediu, se completau cereri de compensare a biletelor, vizate de diriginte şi alţi directori şi aprobate de sindicat.
Pentru a întocmi însă dosarul de concediu în lipsa «titularului», toate documentele erau luate de la Resurse Umane. Pentru că titularul nu ştia că a cumpărat un bilet de tratament, decontat parţial de companie, şi banii nu puteau fi încasaţi decât de acesta, fosta conducere a DRP Craiova întocmea note de plată interne către anumite oficii, în special din Craiova.
Casierele de la oficiile anume desemnate dădeau banii persoanelor trimise de conducere să îi ridice. O parte din banii obţinuţi prin operaţiunile ilegale au fost utilizaţi pentru a cumpăra bilete mai scumpe de vacanţă pentru persoane din companie sau din afara ei, în funcţie de interesele celor care gestionau această afacere. În prealabil, comenzile iniţiale de bilete către agenţia de turism se anulau.
Tragerea la răspundere patrimonială a vinovaţilor
Oficialii poştei au solicitat şi tragerea la răspundere patrimonială şi penală a persoanelor implicate, cu privire la faptele sesizate în raport, care, practic, şi-au însuşit bani rezultaţi din decontările pe care Poşta Română le efectua pentru biletele de odihnă şi tratament ale salariaţilor.
Mai mult, salariaţi cu venituri mari din Poşta Română au plecat în concedii în ţări exotice în numele unor angajaţi cu venituri mult mai mici pentru a obţine bani necuveniţi, fără ca angajaţii în numele cărora se făcuse cererea să ştie sau să fi fost plecaţi în concediu.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
25.06.2013. 05:58
Comentarii
si eu am fost pusa in situatia sa depun marturie mincinoasa de dna visa camelia si normal nu am acceptat.desi nu am beneficiat nici macar de zilele de concediu,sau macar sa mi pot lua un liber sa merg cu fetita la spital.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu