Aplicele şi candelabrele lui Ceauşescu au ajuns la Mânăstirea Lainici
Zeci de aplice şi candelabre de la Muzeul de Artă din Târgu-Jiu, fosta casă de protocol al lui Nicolae Ceauşescu, au fost donate anul trecut Mănăstirii Lainici, de către conducerea instituţiei culturale.
Gestul ,,creştinesc” s-a datorat însă încercării conducerii muzeului de a acoperi o lucrare fără proiect de înlocuire a părţii electrice din clădire. Aplicele şi candelabrele vechi trebuiau astfel să dispară pentru a fi cumpărate altele noi, evident din bani publici. De asemenea, preţul lucrării trebuia umflat, pentru ca firma care a realizat ,,investiţia” să încaseze cât mai mult.
Casa de protocol a Ceauşeştilor de la Târgu-Jiu, unde Nicolae Ceauşescu nu a fost însă găzduit niciodată, deoarece clădirea s-a finalizat în 1989, a fost transformată în muzeu de artă în 1993. Aici făcuse doar o beţie, înainte de inaugurare, Nicu Ceauşescu, odrasla şefului de stat, care, se spune, că şi-a petrecut o noapte de chef în actualul muzeu. Clădirea a fost însă construită, ca pentru familia prezidenţială, din cele mai bune materiale de construcţii şi dotată cu aparate de gătit, interfon şi alte noutăţi tehnice ale vremii. Unele au dispărut treptat, altele au ajuns la Consiliul judeţean, care deţine o parte din tapiţerii şi mobilier, iar altele au ajuns pe mâna unor neaveniţi.
Cum se face, cum nu se face, obiectele rămase aici, ca prin minune, dispar încet, încet din iniţiativa unora cică de ,,bună credinţă”.
Aşa au dispărut câteva zeci de aplice şi candelabre, vechi de peste două decenii. Asta pentru ca unii să încaseze nişte bani pentru nişte lucrări de reparaţii extinse care nu erau necesare.
Investiţie pentru că trebuie
O astfel de lucrare de reparaţie a părţii electrice a muzeului s-a făcut anul trecut. Fără licitaţie, în timp de şeful firmei care a executat lucrarea a fost încadrat ca angajat al muzeului judeţean. Firma acestuia, omul devenind chiar salariat pe perioadă determinată a muzeului, face lucrarea care implică şi înlocuirea aplicelor şi candelabrelor vechi, fără să se explice prea bine de ce era necesară investiţia.
Nu se respectă, din acest motiv, niciuna dintre normele de conservare a patrimoniului naţional, adică a tablourilor iluminate de aceste corpuri, puse însă deasupra lucrărilor preţioase ca la orice apartament.
Lucrările în ulei, de sticlă, depozitate aici necesită lumini speciale care lipsesc şi acum când aplicele vechi au fost înlocuite cu unele noi.
Bunuri aurite din epoca de aur
Pentru că nu aveau ce face cu aplicele şi candelabrele vechi, reprezentanţii muzeului au luat decizia să le doneze, adică să facă un aşa-zis act de caritate, creştinesc. Au ales Mănăstirea Lainici pentru cadourile ,,luminoase”, iar darul a fost primit. Unele obiecte au dispărut însă pe drum, cei care le-au dus gândindu-se să-şi oprească câteva pentru propriul uz, ca amintire a epocii de aur, asta mai ales că unele erau de culoare aurie, fiind din alamă.
Nimeni nu a mai verificat însă dacă aplicele şi candelabrele ,,comuniste” au ajuns cu bine la destinaţie…
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
25.03.2014. 03:57
Comentarii
Am sa.ti spun gratuit pen ce trebuie sa crezi Popescule, pen ce ca cladirea de *******are faci matale vorbire , are o arhitectura remarcabila ,gandita si proiectata de un arhitect remarcabil, cunoaste bine chestiunea conu Iulian carevasazica,persoana inportanta cum o sa se zica Popescarule ,pen ce ca au fost si sant norme de conservatiune la expozitiune si pastrare de temp. umiditate si lumina fiul popii,pen ce ca lucrarile de arta trebuie sa bucure constiintele umane ale Popestilor si Protopestilor de maine mai Popovici,pen ce ca muzeele mult iubitei noastre tarisoare,nu fac danii popilor si hotilor din cardasia lor Popov, pen ce ca fost o afacere oneroasa de care ai stiinta poponautule,pen ce ca aceste candelabre de alama si cristal de Medias au fost si sant mandria oricarui muzeu din lume , dar tu ai beut cerneala poponarule, pen ce ca preturile de achizitie pentru minunile de plastic frizeaza cinismul,iar daca ai inteles pen ce trebuie sa crezi i.mi iau poponarul inapoi Popescule .Ti ne aproape ca nu stii ce pierzi.
Daca acea cladire nu a fost constrita cu destinatia muzeu, de ce am crede ca erau mai bune corpurile de iluminat "cu o vechime de peste 20 de ani" pentru picturi? Articol de... *******ao!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu