Creatorii fluxurilor tehnologice de stors miliarde
Benzile mineritului gorjean produc de ani de zile, pe lângă „cărbune ţării”, miliardari şi strămutaţi de lux care au agonisit averi atât de mari încât şi strănepoţii lor vor trăi fără griji în case construite de stat, având în conturi bani buni veniţi pe aceeaşi filieră.
Invenţiile şi soluţiile tehnice pentru diferite probleme din minerit sunt, tot de ani de zile, o modalitate sigură de îmbogăţire, zeci de potentaţi din minerit aplicând-o cu succes.
Neli Matei
neli.matei @scandaldegorj.ro
Despre inventatorii din sistem s-a scris de multe ori, însă niciodată subiectul n-a fost epuizat pentru că listele cu numele acestora sunt straşnic păzite şi destul de rar ajung să fie aduse în faţa opiniei publice, cu toate că fac parte din categoria informaţiilor de interes public.
În baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public am solicitat SNLO Târgu-Jiu, CE Rovinari şi CE Turceni să ne pună la dispoziţie numele celor care au inventat ceva, sau au oferit soluţii tehnice pentru bunul mers al instituţiilor respective, precum şi sumele încasate de către aceştia în perioada 2003-2008. SNLO a refuzat în baza unui articol din legea 544, reinventat de un consilier de presă răuvoitor, sau pur şi simplu neinformat; CE Rovinari ne-a asigurat de întreaga sa colaborare după care s-a făcut că plouă, iar CE Turceni a preferat să tacă. După ce toate trei au fost acţionate în contencios administrativ, urmând ca instanţa să dispună punerea la dispoziţie a informaţiilor solicitate, SC Complexul Energetic Turceni, prin Exploatarea Minieră Jilţ, a catadicsit să ne ofere datele cerute.
Băleanu încă stoarce bani de la EM Jilţ
Lista EM Jilţ conţine 28 de nume, majoritatea cunoscute foarte bine de către opinia publică din scandalurile strămutaţilor de lux, postură în care au ajuns după ce s-au folosit în modul cel mai josnic posibil de informaţii confidenţiale în interes personal. Petre Băleanu Ceauşescu, fost director al EMC Jilţ, este unul dintre cei cu vilă pe banii SNLO şi aproape 5,3 miliarde de lei vechi – din 2003 până în prezent - de pe urma unor soluţii tehnice pentru realizarea avansului treptelor superioare la Cariera Jilţ Nord şi fluxurilor tehnologice la Carierele Jilţ Sud şi Nord. Plecat cu tinicheaua de coadă din funcţia de director, arestat pentru 30 de zile pentru că şi-a construit vilă după ce cumpărase nişte cocioabe în zonele în care gospodăriile urmau să fie strămutate, Băleanu este încă remunerat de către fostul loc de muncă pentru aceste soluţii tehnice.
Pentru soluţiile oferite, Petre Băleanu este plătit încă din 2000, când EM Jilţ aparţinea de CNLO, iar din 2003 încoace se pare că munca prestată n-a mai fost atât de bine apreciată, având în vedere că şi-a obţinut majoritatea banilor în urma unor hotărâri judecătoreşti. 4,9 miliarde de lei vechi au fost dobândiţi după ce instanţele au considerat că îi se cuvin, mai ales că, de când EM Jilţ aparţine de CE Turceni, conducerea complexului a hotărât să nu-i mai dea niciun ban, iar Băleanu şi-i capătă de fiecare dată în faţa completului de judecată. El va trebui să apeleze la magistraţi până în 2009 când contractul va expira de drept. Oricum, acest lucru nu este o corvoadă pentru el, fiind obişnuit cu instanţele, având în vedere că încă se luptă să scape de puşcărie în povestea strămutatului de lux.
Inventatorii penali
Parte în proces, alături de Băleanu, pentru aceleaşi soluţii tehnice, este şi Dumitru Ungureanu care a încasat şi el din 2003 până în iulie a.c. aproape 5,3 miliarde de lei vechi pentru ideile inovatoare pe care le-a pus în sluijba mineritului gorjean. Din această sumă, 4,9 miliarde de lei vechi au fost câştigaţi, ca şi în cazul lui Băleanu, în urma acţiunilor din instanţă. Ungureanu este cunoscut opiniei publice în urma unui scandal de proporţii, care a ajuns la DNA, în cazul unor licitaţii pe care a încercat să le şmenuiască alături de fostul director al CE Turceni, Dumitru Ilinca.
Coleg de proces cu Băleanu şi Ungureanu este şi fostul director al Direcţiei de Dezvoltare din cadrul SNLO şi fost director al EMC Jilţ, Constantin Predoiu, care a încasat până în prezent, doar prin hotărâre judecătorească, peste cinci miliarde de lei vechi pentru soluţiile tehnice oferite minieritului. Predoiu este şi el obişnuit cu instanţele de judecată, fiind la un moment dat judecat pentru abuz în serviciu. Din postura de director al direcţiei de dezvoltare, Predoiu a intermediat un contract de vânzare-cumpărare a unor anexe gospodăreşti din comuna Fărcăşeşti între o localnică şi o altă femeie, Aurelia Sanda. După cumpărare, Sanda a negociat cu SNLO, care în locul acelor anexe, i-au construit o vilă de aproape două miliarde de lei vechi, deşi zona în care se aflau acestea nu era în aria de exploatare minieră şi, în plus, femeia nu era proprietar de trei ani, aşa cum prevedea legea. Deşi ilegalităţile comise în acest caz erau evidente, Predoiu a fost achitat de către Judecătoria Târgu-Jiu.
Fostul director al SNLO, Tiberiu Trotea, a oferit şi el soluţii tehnice pentru EM Jilţ, motiv pentru care a fost recompensat cu 5,2 miliarde de lei vechi, din care 4,9 i-a primit în urma unei hotărâri judecătoreşti.
În prezent, Trotea este consilier judeţean din partea PD-L, după o împăcare surpriză între el şi Ionel Manţog, cel care l-a acuzat de nenumărate ori că stă la baza problemelor sale cu dosarul vilei pe care şi-a construit-o ca şi ceilalţi strămutaţi de lux.
Recomandă acest articol:
08.10.2008. 04:17
Comentarii
Marciuc da-te cu pixul la ei!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu