Averea ex-directorului BCR Gorj, sub sechestru
Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj, proprietarul celei mai luxoase pensiuni din județul Gorj, unde au fost cazați ex-premierul României, Emil Boc, dar și actorul american Nicolae Cage, a primit o pedeapsă cu închisoarea de trei ani, dar fără executare. El riscă să rămână falit, deoarece instanţa a hotărât să pună sub sechestru toate bunurile. Contoloru a fost judecat, alături de importanţi oameni de afaceri şi funcţionari bancari, într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupţie, pentru o fraudă de aproape 800 miliarde de lei vechi.
Cum se acționa
Creditele erau acordate în baza unor documente nereale, mai multor firme, care făceau parte din aceeași grupare. Banii circulau, astfel încât din creditele noi se achitau împrumuturile mai vechi, iar suma care rămânea era împărțită între membrii rețelei. Cea mai mare parte a banilor ajungea la Petre Paul Țârdea, cel considerat de procurorii anticorupție drept «creierul» întregii operațiuni.
Acesta era, la vremea respectivă, un apropiat al lui Teodor Stolojan, liderul de atunci al PNL. Societățile care au luat cele mai multe împrumuturi au fost cele care erau administrate de Ion Marin. „Împreună cu inculpatul Sorin Popescu și cu sprijinul inculpatei Marilena Giurcă, inculpatul Dumitru Contoloru a coordonat efectuarea multiplelor transferuri de sume de bani între societățile constituite în grupul „Marin Luminita” sau aflate în legătură cu acest grup, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni (abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată) în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora. În plus, inculpații Dumitru Contoloru, Sorin Popescu si Ion Marin, în asociere cu alte persoane trimise în judecată în alte dosare legate de fraudarea sucursalei BCR Novaci, și cu sprijinul unor funcționari bancari din sucursală și administratori de societăți comerciale, au organizat și derulat un mecanism de creditări încrucișate în condiții nelegale, prin folosirea de documente false și transferuri de importante sume de bani fără justificare economică, având drept scop obținerea de resurse financiare pentru firmele din grupul «Marin Luminița»”, se precizează în rechizitoriu DNA.
Ordine de plată semnate în alb
Din rechizitoriul DNA rezulta că Gabriel Matyas a obţinut şi emis ordine de plată, în favoarea a două societăţi comerciale din Bucureşti, documente transmise sucursalei BCR Novaci. Acesta a garantat, în condiţii ilegale, un credit de 126 de miliarde lei, credit solicitat şi folosit de Marin Ion.
De precizat este faptul că sucursalei BCR Novaci îi fusese limitată competenţa pentru creditare, încă din decembrie 2002. Din probele administrate de procurori, s-a constatat că cele două documente au fost semnate în alb şi transmise de la un fax public din capitală, între societăţile bucureştene şi firma reprezentată de Marin Ion neexistând operaţiuni comerciale reale.
Organele de anchetă au stabilit că în perioada 2002-2003, s-a dezvoltat o adevărată reţea, care a cuprins mai multe judeţe din ţară. În cazul BCR Novaci, frauda a fost estimată la 788 de miliarde de lei, prin operaţiuni de creditare, cu încălcarea legii. După arestarea lui Sorin Popescu şi Ion Marin, în iunie 2003, Matyas a încercat să scape de unele acte din contabilitatea mai multor firme din Bucureşti, pe care le reprezenta şi care avuseseră legături cu firmele lui Ion Marin. Ulterior, Matyas a acţionat în instanţă firme ce aparţineau lui Marin, în vederea reorganizării judiciare şi falimentului, deşi le datora sume de ordinul a câteva sute de miliarde de lei.
Dumitru Contoloru s-a îmbogățit după ce a plecat de la BCR
Averea fostul director al BCR Gorj a crescut considerabil după ce a fost trimis în judecată. Familia acestuia a redobândit în instanță proprietatea a zeci de hectare de teren, la marginea municipiului Târgu Jiu, ce au aparținut boierului Danielescu. Printre bunurile redobândite se numără și un conac boieresc, ce a fost transformat în pensiune de lux, în care au fost cazați renumitul actor Nicolas Cage, în timpul filmărilor din Gorj, precum și fostul prim ministru Emil Boc.
Dumitru Contoloru locuiește într-o vilă din centrul municipiului Târgu Jiu, pe aceeași stradă cu interlopul Habitu și se plimbă cu o mașină de teren, care valorează câteva zeci de mii de euro.
Procesul a durat aproape patru ani și s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. Instanța de judecată a Tribunalului Sibiu i-a condamnat pe cei 11 inculpați din dosarul creditelor de milioane de euro, acordate în mod ilegal, la pedepse cu închisoarea, cuprinse între un an și opt luni și opt ani. Toate pedepsele sunt cu executare.
Dumitru Contoloru a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de trei ani pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Cele mai grele pedepse le-au primit Ion Marin, om de afaceri din județul Vâlcea, Petre Paul Țârdea, fostul președinte interimar al PNL Gorj și considerat de procurorii DNA drept «creierul» operațiunilor, și Gabriel Viorel Matyas, omul său de încredere. Ion Nicolae, administratorul societății Foraj Sonde Târgu-Cărbunești a fost condamnat la o pedeapsă de șapte ani de închisoare. Tot șapte ani de închisoare a primit și Sorin Popescu, fostul director al sucursalei BCR Novaci, prin care au fost derulate creditele. Alți șase lucrători de la BCR Novaci au primit pedepse cuprinse între un an și patru luni și trei ani, pentru abuz în serviciu și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Despăgubirile stabilite în acest dosar de instanța de judecată se ridică la 36 milioane de lei.
Mircea Andrei
Recomandă acest articol:
10.04.2012. 00:12
Comentarii
Oare lucrurile intamplate la Sucursala BCR Novaci se puteau intampla fara stiinta si indicatiile conducerii BCR de atunci? Dr. Nicolae Danila (fost presedinte BCR), Dr. Ilie Mihai (fost vicepresedinte BCR) nu au avut nicio responsabilitate, nu mai vorbesc de "reclama" din mass-media sau vreo pedeapsa pronuntata de instanta de judecata? Stie cineva cum a ajuns Dr. Nicolae Danila 43 mil. euros, el fiind toata viata doar salariat?
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu