Boşii Diviziei Miniere încasează miliarde de lei, anual, din drepturi de proprietate intelectuală
Fostele complexuri energetice gorjene şi fosta companie minieră au plătit, anual, sume colosale pentru aşa zise drepturi de autor şi conexe în urma unor sentinţe judecătoreşti.
Chiar şi după înfiinţarea colosului CE Oltenia, aceste drepturi vor trebui plătite către cei care deţin un brevet de invenţie pentru soluţiile tehnice aplicate în minerit şi energie. Fostele companii au produs ani de zile pe bandă rulantă înventatori, însă un lucru este cel puţin curios: cum se face că doar şefii din minerit şi energie par să fi fost preocupaţi de găsirea unor soluţii tehnice pentru care încasează anual miliarde de lei vechi?
Potrivit unor informaţii din sistem, multe dintre aşa zisele „invenţii” n-au fost puse niciodată în practică cu scopul de a constitui adevărate soluţii tehnice însă, doar pentru simplu fapt că autorii acestora deţin un brevet de invenţie, fostele complexuri energetice şi compania lignitului, au fost obligate să plătească drepturi băneşti reprezentând aplicarea acestora.
Până la urmă s-a dovedit că invenţiile în domeniu au fost şi încă mai sunt o adevărată afacere din care boşii din minerit şi energie câştigă miliarde de lei vechi, anual. De la înfiinţarea CE Oltenia, nu s-a pus încă problema în ce condiţii se vor plăti drepturile de autor mai ales că până acum directorii „inventatori” au acţionat în instanţă, pentru obţinerea drepturilor băneşti, chiar unităţile unde erau angajaţi, respectiv complexurile sau fosta SNLO, juriştii acestora fiind puşi în postura de a apăra interesele companiilor în litigii chiar cu şefii lor, având în vedere că majoritatea creatorilor de soluţii minune în minerit sunt mahări care ocupă sau au ocupat la un moment dat o funcţie importantă în domeniu.
Miliarde de lei vechi pentru un procedeu de extragere a cărbunelui
Cinci şefi din cadrul Diviziei Miniere a CEO şi un fost director în fosta SNLO deţin un brevet de invenţie pentru un „procedeu privind extragerea cărbunelui din taluzele definitive ale exploatărilor miniere la zi”. Oprea Scorţariu, inginer şef Proiecte Programe Productive, Nicolae Popescu, inginer şef investiţii, Ion Guran, inginer şef producţie, toţi în cadrul Diviziei Miniere, Matyas Moise, director şi Ion Pistol, director economic la EMC Roşia – Peşteana, precum şi Mihai Dafinoiu, fost director de producţie în cadrul SNLO, au obţinut, în 2011, brevetul de invenţie de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Cei şase au beneficiat de venituri substanţiale, chiar din acel an, pentru acea invenţie. Mai precis, Ion Pistol şi Matyas Moise au încasat câte 104.000 lei, fiecare, de la fosta companie minieră. Ceilalţi patru colegi ai acestora nu şi-au postat declaraţiile de avere deşi, cel puţin trei dintre aceştia aveau această obligaţie.
Boldor şi Râbu, sute de milioane din drepturi de autor
Un alt şef din cadrul Diviziei Miniere care a încasat drepturi de proprietate intelectuală este Corneliu Boldor. Actualul director al EMC Berbeşti a încasat în 2011, peste 15.000 de lei drepturi de autor de la EC Roşia.
Şi Vasile Râbu, director al EMC Motru, a acţionat în judecată fosta companie a lignitului să-i plătească drepturi de autor şi drepturi conexe pentru unele soluţii tehnice oferite de el în exploatarea abatajelor în Cariera Ploştina în semestrele I şi II ale anului 2009 şi semestrul I al anului 2010. Magistraţii gorjeni au obligat, la acea vreme, societatea să-i plătească lui Râbu 25.555 lei, sumă cuvenită pentru perioada 01.12.2008-31.12.2009 şi semestrul I din anul 2010, precum şi la plata a 1000 de lei cheltuieli de judecată către reclamant.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
26.03.2013. 02:09
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu