Bugetul de stat, Codurile penale şi civile şi codul fiscal - priorităţi ale Senatului
Adoptarea bugetului de stat pe 2009, a Codurilor penal şi civil şi de procedură penală şi civilă, dar şi Codul fiscal reprezintă câteva dintre priorităţile senatorilor în prima sesiune parlamentară din legislatura 2008-2012.
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, consideră că adoptarea Codurilor penale şi civile, aprobarea bugetului pentru 2009 şi reorganizarea sistemului energetic reprezintă priorităţile comisiei pentru această sesiune parlamentară.
“Cele patru coduri ar trebui să ajungă într-o formă corespunzătoare la Parlament în cursul lunii martie. Acest termen ar fi ideal, pentru că aceste coduri trebuie examinate cel puţin în comisiile juridice. Dacă vom constata, pentru că în comisii sunt reprezentanţi ai tuturor partidelor politice, că aceste coduri au o formă corespunzătoare, un conţinut corespunzător, probabil că vom fi de acord ca ele să fie adoptate prin asumarea răspunderii guvernamentale, pentru a scurta termenul de adoptare a acestora”, a spus preşedintele Comisiei juridice din Senat.
El a mai precizat că definitivarea acestor coduri reprezintă o responsabilitate imensă.
“Ele oricum nu vor intra în vigoare imediat, pentru că este un termen în care trebuie adus la cunoştiinţa specialiştilor şi a publicului. Asta va fi o muncă titanică, pentru că nu este uşor să-ţi asumi răspunderea politică şi juridică pentru nişte coduri care vor reglementa cvasimajorităţii relaţiilor sociale din România”, a mai arătat Toni Greblă.
De asemenea, Greblă a menţionat că, printre priorităţile membrilor comisiei pe care o conduce, se mai află proiectul de buget pentru 2009, organizarea unor activităţi profesionale, precum şi examinarea tuturor proiectelor legislative moştenite de la precedentul Legislativ.
“Desigur, trebuie să discutăm si ordonanţa privind reorganizarea sistemului energetic, să vedem, dacă în actuala conjunctură europeană a energiei, constituirea acestei companii în forma actuală, fără să privim sistemul energetic în ansamblul său, este cea mai bună soluţie sau trebuie gândită reorganizarea sistemului cu consultarea specialiştilor, a partenerilor sociali şi apoi să fie luată o decizie”, a mai afirmat preşedintele Comisiei juridice din Senat.
Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe a Senatului, Ion Ariton (PDL), consideră că, pe lângă adoptarea proiectului de Buget de stat pentru anul 2009, moficarea Codului fiscal şi reducerea bugetului Senatului sunt câteva dintre priorităţile primei sesiuni din legislatura 2008-2012.
Ariton a spus că, după ce Proiectul de buget de stat pentru anul 2009 a fost definitivat la Guvern, acesta va intra, de săptămâna care urmează (care începe pe 2 februarie, n.r.), în dezbaterea Comisiilor pentru buget ale celor două Camere.”De luni o să primim proiectul de Buget la comisie, să îl parcurgem, să facem amendamente”, a spus el.
Întrebat dacă poate estima în cât timp acest buget va trece de comisia pe care o conduce, Ion Ariton a evitat să dea un răspuns precis, menţionând că timpul în care comisia va reuşi să adopte raportul la proiectul de buget va depinde, în mare măsură, de numărul amendamentelor formulate parlamentari.
În ceea ce priveşte modificarea Codului Fiscal, Ariton a precizat că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a avut discuţii exploratorii cu membrii comisiei pentru a ajunge la un punct de vedere comun privind modificările care trebuie să fie aduse Codului fiscal.
Ariton a arătat că ministrul lucrează, în prezent, la un proiect de lege de modificarea a Codului fiscal, proiect care ar urma să fie finalizat în aproximativ o lună şi va intra, ca prioritate, în circuitul legislativ la Senat.
Referitor la bugetul Senatului, a cărui reducere a fost cerută de Ministerul Finanţelor, senatorul a declarat că acesta va fi discutat începând de luni. “Vom discutat şi vom analiza, în săptămâna viitoare, la ce capitole de cheltuieli vor fi făcute reducerile de 20 la sută care au fost cerute”, a mai spus democrat-liberalul Ion Ariton.
Potrivit deciziei Biroului Permanent al Senatului, îşi vor continua procedura legislativă la Senat în legislatura 2008-2012 un număr de 210 proiectele de lege şi propuneri legislative.
Recomandă acest articol:
02.02.2009. 18:04
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu