Directorii penali, Cristea, Vasile şi Boiangiu, menţinuţi în funcţii după ce au prejudiciat CE Oltenia cu 836.000 de lei
Dumitru Cristea, Vasile Ioan Viorel şi Silvică Boiangiu, cei trei foşti directori care l-au ajutat pe fostul deputat PSD, Mugurel Surpăceanu, să pună în practică afacerea „Buldotancul” prejudiciind CE Turceni cu peste opt miliarde de lei vechi, continuă să-şi câştige existenţa din salariul plătit de unitatea pe care practic au furat-o, cu toate că nu cu mult timp în urmă au fost condamnaţi la închisoare de către Tribunalul Gorj. Mai mult decât atât ocupă fiecare câte o funcţie de conducerere, iar remuneraţia pe care o primesc însumează lunar câteva zeci de mii de lei pentru fiecare.
Salarizat de societatea pe care a prejudiciat-o
Pentru Dumitru Cristea funcţia de director general al Complexului Energetic Turceni a fost o binecuvântare şi un blestem pentru că postul l-a adus în situaţia de a se juca de-a stăpânul fără să ia în calcul legalitatea sau ilegalitatea a ceea ce face şi, până la urmă, l-a făcut să fie tras la răspundere penal pentru faptele sale. Cu toate că detaliile afacerii cu Surupăceanu demonstrează clar că omul se lasă tentat de foloase personale pe care le poate trage de pe urma funcţiei ocupate, factorii de decizie din conducerea CE Oltenia îl păstrează în funcţia de director al Direcţiei de Strategii-Dezvoltare a Sucursalei Electrocentrale Turceni, chiar dacă prima instanţă, Tribunalul Gorj, l-a condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut un avantaj patrimonial.
Beneficiile băneşti la care se referă magistraţii sunt materializate într-un autoturism de lux, un Rover 75, cumpărat, în 2004, în leasing de către societatea în care Dumitru Cristea şi Mugurel Surupăceanu erau asociaţi, SC Mentor SM SRL.
Valoarea autoturismului era pe atunci 26.000 de euro şi o bucată de vreme a fost folosit de către Mugurel Surupăceanu până când a fost „cumpărat” cu 17.800 de lei de către Dumitru Cristea, o sumă cu mult mai mică chiar şi decât ultima rată plătită la leasing - 40.000 de lei. Încă din faza în care dosarul se afla la DNA, procurorii au subliniat că achiziţionarea maşinii la un preţ mult sub cel real a fost o formă de recompensare a lui Cristea de către fostul partener de afaceri care l-a răsplătit pentru cumpărarea de către CE Turceni a buldotancului uzat la un preţ cu mult supraevaluat.
Reţinut de lux
Actualul director al Direcţiei de Strategii a avut o atitudine pe măsura infatuării funcţiei de atunci, cea de director general al CE Turceni, şi în momentul în care a fost arestat, în noiembrie 2008, considerând că e mai înţelept să continue să încalce legea decât să se supună ei. Aşa că, după 24 de ore petrecute în arest, în momentul în care s-a văzut din nou liber, Dumitru Cristea s-a gândit să facă tot posibilul să nu se mai întoarcă în beciul poliţiei.
Prin intermediul unei rude, după cum se specifică în dosar, directorul CE Turceni a încercat să influenţeze judecătorii care urmau să judece recursul la măsura arestării preventive, lucru care nu i-a reuşit. Chiar dacă n-a stat decât câteva zile în arest, cu siguranţă trecerea sa pe acolo a rămas memorabilă pentru angajaţii poliţiei pentru că nu de multe ori le e dat să vadă un arestat cu 28 de milioane de lei vechi bani de buzunar şi un ceas al cărui preţ poate ajunge şi la 26.000 de euro, un Girard Perregaux.
Vasile Ioan Viorel, fost director al Direcţiei Comerciale a CE Turceni, pe vremea când s-a făcut afacerea cu buldotancul, a fost şi el un personaj cheie în toată tărăşenia, complicitatea dintre toţi inculpaţii fiind demonstrată de sute de pagini de interceptări din acea perioadă. El a ascultat în totalitate indicaţiile şefului său Cristea, motiv pentru care magistraţii au stabilit că se face vinovat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi a fost pricopsit cu o pedeapsă cu suspendare de patru ani de închisoare şi se bucură în continuare de beneficiile postului de şef al Departamentului Managementul Calităţii din SET.
Aceeaşi pedeapsă de patru ani cu suspendare a primit-o şi Silvică Boiangiu, fost director la Investiţii, actualmente şef al Serviciului Achiziţii-Servicii-Lucrări al Sucursalei Electrocentrale Turceni. Boiangiu este până la urmă cel mai câştigat de pe urma locului de muncă în această unitate.
Cu ceva timp în urmă, când ancheta DNA în dosarul „Buldotancul” se finaliza, Boiangiu a părăsit CE Turceni cu 40.000 de lei în buzunar, disponibilizându-se la cerere. După o perioadă s-a reangajat iar acum îşi vede liniştit de funcţia de şef serviciu.
Cei care îi păstrează în posturi pe cei trei ar trebui să ţină cont de faptul că aceştia au prejudiciat unitatea cu 836.000 de lei şi, în final vor trebui să plătească companiei partea lor, de aproximativ 500.000 de lei, pentru că au fost corupţi să comită o infracţiune pentru care acum sunt, în primă instanţă, condamnaţi, ceea ce înseamnă că s-a creat deja un precedent.
Este inexplicabil totuşi, dacă au fost condamnaţi în solidar la plata prejudiciului, de ce au decis judecătorii să menţină sechestrul asigurator doar pe vila lui Dumitru Cristea şi pe un cont al acestuia în care are aproximativ 61.000 de lei, în condiţiile în care şi Vasile Ioan Viorel deţine un apartament şi o casă în Tg-Jiu, iar Boiangiu este proprietarul a două apartamente, în Bucureşti şi Tg-Jiu şi al unei case în Ţânţăreni.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
08.10.2013. 00:45
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu