Mischie: Nu mă sperie dacă voi fi condamnat la închisoare. Omul e dator să suporte orice!
Cu doar 12 zile înainte de a împlini vârsta de 68 de ani, cel mai cunoscut şi controversat om politic al Gorjului, Nicolae Mischie, va afla dacă îşi va petrece următorii patru ani după gratii, într-un dosar penal ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce s-a aflat pe rolul a diferite instanţe, încă din anul 2005. Retras definitiv din viaţa politică dar şi din cea publică din cauza mai multor probleme de sănătate, Mischie are acum de partea lui doar familia şi un site elogios la adresa sa şi critic cu privire la presa care a scris despre el de-a lungul vremii.
„E posibil ca cei care au instrumentat dosarul să răspundă”
Nicolae Mischie aştepta, luni, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie acasă, la Tg-Jiu, sperând că nu se va da o sentinţă definitivă, ci hotărârea Curţii de Apel Timişoara, ultima dată în acest caz, va fi casată iar cauza va fi trimisă spre rejudecare: „Dacă există corectitudine mă aştept să caseze sentinţa şi să retrimită dosarul spre rejudecare. Dacă nu se va întâmpla asta am un mare semn de întrebare despre cum se judecă în România”, a declarat Mischie.
Având în vedere că preşedintele completului de judecată care l-a condamnat la Timişoara a făcut opinie separată faţă de restul magistraţilor susţinând că Mischie ar fi trebuit achitat pentru luare de mită, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj spune că acesta a avut o părere corectă pentru că nu poţi condamna pe cineva doar pe baza unui autodenunţ fără a avea alte probe. Mischie spune că el nu este vinovat, lucru demonstrat de actele de la dosar, iar denunţătorul său, Clement Mocanu a fost categoric o „unealtă a celor care au vrut să plec din politică şi de la vârful consiliului judeţean. Eu cred că prin plecarea mea judeţul a pierdut foarte mult. Am sprijinit oameni şi am realizat foarte multe pentru Gorj.”
Nicolae Mischie nădăjduieşte că dosarul său va fi analizat corect de către magistraţii de la curtea supremă şi astfel va fi dată o soluţie echitabilă. În caz contrar: „E posibil ca cei care au instrumentat dosarul să răspundă. Nu m-am gândit încă dacă o să mă adresez CEDO. În funcţie de decizia de astăzi voi analiza această posibilitate”, a precizat fostul preşedinte al consiliului judeţean.
El spune că, din cauza problemelor pe care le-a avut în ultimii ani, s-a îmbolnăvit: „Am probleme cardiace, am diabet. Ei m-au îmbolnăvit. Nu mă sperie dacă voi fi condamnat la închisoare. Omul e dator să suporte orice!”
Mischie consideră că unul dintre cei responsabili pentru situaţia în care se află este fostul premier Adrian Năstase, dar cu toate astea nu îi poartă pică: „Mie mi-a părut rău de Adrian Năstase. El rămâne un politician de anvergură. Chiar dacă mie mi-a făcut rău nu sunt supărat. I-am spus-o. Poate nu trebuia să plec din partid şi să aştept decizia forului de conducere, dar asta a fost!”
Preşedintele completului care l-a condamnat, a făcut opinie separată
Problemele penale ale lui Nicolae Mischie au început în anul 2005 când pe rolul instanţei a ajuns un dosar penal în care era acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită din cauza legăturii pe care a avut-o cu omul de afaceri Clement Mocanu, un personaj dubios cu foarte multe probleme penale la rândul său. Mischie a fost acuzat, după ce Mocanu s-a autodenunţat, că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, a facilitat firmei sale, SC ARC Târgu-Cărbuneşti, încheierea a două contracte finanţate de către instituţia pe care o conducea în schimbul unor construcţii, renovări şi dotări cu electrocasnice la proprietăţile acestuia din Târgu-Jiu, comuna Godineşti şi Bucureşti.
Dosarul care-l priveşte pe Mischie s-a încâlcit în iţele legistaţiei penale ani de zile ajungând ca în iulie 2007, fostul preşedinte al CJ Gorj să fie condamnat de către Tribunalul Gorj la patru ani de închisoare cu executare pentru cele două infracţiuni de care este acuzat. Curtea de Apel Timişoara a menţinut decizia instanţei de fond, în iunie, anul trecut. Deşi sentinţa a fost una dură, preşedintele completului de judecată care l-a condamnat, judecătorul Constantin Costea, a făcut opinie separată pe care şi-a justificat-o detaliat.
Magistratul este de părere că Nicolae Mischie nu trebuia condamnat pentru luare de mită deoarece, după părerea sa, infracţiunea nu se conturează. Conform Codului penal, luarea de mită presupune din partea făptuitorului o acţiune de pretindere, primire de bani sau alte promisiuni ori de a accepta promisiunea unor astfel de foloase. După părerea lui Costea, din probatoriul administrat în dosar nu rezultă fără dubiu că foloasele obţinute de Mischie şi concretizate în lucrări efectuate de ARC în valoare de 4,4 miliarde de lei vechi şi contravaloarea unui autoturism ARO estimat la peste 189 de milioane, au fost primite ca urmare a promisiunii preşedintelui consiliului judeţean că-i va facilita lui Mocanu dobândirea contractelor de lucrări la Casa Gănescu.
Judecătorul Costea mai precizează că Mocanu nu a făcut nicio referire, în denunţul pe care l-a făcut în aprilie 2004, la contractele încheiate cu Consiliul Judeţean Gorj aducându-şi aminte de el abia într-o altă declaraţie dată în septembrie acelaşi an. Mai mult decât atât în organizarea licitaţiilor care au desemnat câştigătoare firma ARC, Mischie nu ar fi avut niciun fel de atribuţii de serviciu.
Constantin Costea şi-a încheiat opinia separată considerând că Nicolae Mischie ar fi trebuit să fie achitat pentru luare de mită. Cu toate astea, fostul şef al Consiliului Judeţean Gorj a fost condamnat pentru ambele capete de acuzare la patru ani de închisoare iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
20.02.2013. 00:09
Comentarii
Buna seara si la mulți ani!
Cine sunt boii din poza?
Multumesc anticipativ,sa traiti!
Cine sunt cei doi ramatori din poza?
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu