Pădurarii care au fost sancționați de șefi, după ce au sesizat organele judiciare în cazul jafului din pădurile de la Peștișani acuză: ”Justiția din Gorj, cumpărată de Obștea Peștișani și hoții de lemne!”
În timp ce în Capitală peste cinci mii de persoane au ieșit în stradă împotriva mafiei lemnului, în Gorj, doi pădurari care au dat în vileag metodele prin care firmele unor potentați locali exploatau ilegal pădurea, au fost sancționați de șefii ocolului silvic la care erau angajați și se luptă în justiție pentru anularea sancțiunilor. La tribunalul Gorj le-au fost respinse acțiunile împotriva deciziilor de sancționare, cu toate că în urma sesizărilor acestora poliția a deschis dosar penal, iar Ministerul Mediului recunoaște, oficial, jaful din pădurile de la Peștișani.
În urmă cu exact un an…
… Gheorghe Popescu, pădurar angajat la Ocolul Silvic ”Brâncuși”, o entitate privată care are contract cu Obștea Peștișani pentru paza pădurilor acesteia, a sesizat că într-un canton în care firma Valforest SRL, a omului de afaceri Valu Mucenic, avea o exploatare, au fost tăiați peste 20 de arbori, cu diametru de aproape un metru, fără să fi fost marcați legal. De fapt, pădurarul a descoperit că fusese folosită o marcă falsă, care încerca să o imite pe a sa, cu scopul de a putea tăia ilegal zeci de arbori pe lângă cei doborâți cu acte în regulă. Cei care au aplicat marca falsă, evidentă pe cioatele rămase în pădure, au mizat pe faptul că iarna era aproape, se acopereau urmele și nimeni nu mai e interesat de acea problemă.
Pădurarii Popescu și Cristi Plai au sesizat poliția, la acea vreme, iar în zonă s-a deplasat o echipă pentru a strânge probe. La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut a fost înființată o comisie, însă din verificările efectuate s-au constatat 23 de cioate pe care era aplicată o marcă contrafăcută.
De atunci, dosarul penal, constituit la sesizarea pădurarilor, e încă în lucru la organele judiciare.
La scurt timp…
…după acest episod au început presiunile pe cei doi pădurari, iar acestora le era teamă că o să-și piardă locurile de muncă.
„Colegul a descoperit cazul cu mărcile false. Avem poze, sunt prezentate și celor de la Obște. Firma care taie lemnele acolo a mai avut probleme și în trecut, s-a mutat de la Tismana la Peștișani. A venit să distrugă pădurile și aici. Eu și colegul am luat primele măsuri când am descoperit mărcile false, iar șeful de ocol i-a strâns mâna colegului meu, spunând că va sesiza Poliția, ceea ce nu a mai făcut. Șeful de ocol, la presiunea președintelui Obștii, Ion Poenaru, cel care face, de fapt, tot jocul cu mafia organizată de aici, a spus că nu sunt atribuțiile noastre, că Poliția trebuie să facă cercetările. A format o comisie la nivel de ocol și nu ne-a prezentat și nouă documentele. Acum ne așteptăm ca în orice zi să ne spună că nu mai e nevoie de noi pentru că, de fapt, asta s-a urmărit”, afirma în presa locală, la acea vreme, Cristi Plai.
În loc să fie felicitați pentru descoperirea făcută, cei doi pădurari au fost mutați în alte cantoane și sancționați, iar de atunci a început o luptă în justiție pentru anularea acestora.
În luna aprilie a acestui an…
… Tribunalul Gorj a constatat existența unui conflict negative de competență între secțiile sale și a declinat soluționarea acțiunilor inițiate de cei doi pădurari la Curtea de Apel Craiova. În câteva zile judecătorii de la Craiova au stabilit competentă pentru soluționarea litigiului dintre pădurari și Ocolul Silvic Brâncuș, Secția Conflicte de Muncă a Tribunalului Gorj. La jumătatea lunii septembrie, magistrații gorjeni i-au respins contestația la decizia de sancționare lui Cristinel Plai, iar la finele lunii octombrie a.c., aceeași decizie a primit și cel de-al doilea pădurar, Gheorghe Popescu.
Revoltat de deciziile instanțelor, unul dintre cei doi pădurari au acuzat, pe facebook, că ”JUSTIȚIA DIN GORJ este cumpărată de OBȘTEA PEȘTIȘANI și hoții de lemne . În luna octombrie anul 2018 au fost acoperite unele hoții de către anchetatori, iar noi PĂDURARI am fost sancționați de cetățeanul POENARU ION interlopul acestei mafii și distrugătorul munților”.
Jaful din pădurile din Peștișani a fost confirmat și de către Ministerul Mediului, într-un răspuns la o interpelare a deputatului Dan Vîlceanu, în care se precizează că, în urma verificărilor în teren au fost descoperite nereguli care sunt anchetate de polițiști.
Recomandă acest articol:
05.11.2019. 14:00
Comentarii
Valu Mucenic este infiripat cu afaceri si in primaria tismana el face dezapezirile
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu