Secretele Serviciilor Secrete: Foști ofițeri ai Serviciului Secret al MAI, aplică metode securistice în afaceri. Amenințări și șantaj, în numele Legii
Informația înseamnă putere! Cei care au lucrat în acest domeniu al informațiilor știu ce putere conferă cunoașterea, așa că, după ieșirea din ”Sistem” mulți și-au deschis un business, iar în afaceri, acest dicton este o axiomă. Problema e că, fără insigna de ofițer de informații și fără mecanismele pe care le pune în mișcare o astfel de postură, informațiile sunt tot mai greu de cules. Asta simt foștii ofițeri ai serviciilor secrete, pensionați și intrați în afaceri, astfel că, din această poziție apelează la metode securistice, milițienești, pentru a obține informații cu scopul de a le folosi în interes economic.
Businessmani cu grade
Firma Allcrisguard SRL, societate care oferă servicii de pază și protecție, este deținută de Ion Netedu și Sorin Trotea, fiecare deținând câte 50% din părțile sociale.
Ion Netedu a fost, până în urmă cu câțiva ani, ofițer în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) și se ocupa cu informațiile clasificate la IPJ Gorj. În trecut, Netedu a fost ofițer al Securității, având gradul de locotenent, în 1988, în cadrul Direcției a IV-a, Serviciul 5A, Biroul 1, Penitenciarul Jilava unde a supravegheat deținuții politici, fiind declarat, în urmă cu câțiva ani, de către CNSAS, agent al poliției politice comuniste.
Sorin Trotea este comisar șef de poliție, finul lui Netedu, și fost superior al acestuia pe linie de serviciu cât timp a deținut funcția de șef al structurii județene a DGPI.
În ultimii ani, societatea Allcrisguard SRL a derulat contracte cu mai multe instituții din Gorj și Hunedoara, printre care DGASPC, respectiv Teatrul ”I.D. Sârbu”, iar la începutul acestui an a câștigat un contract pe patru ani cu Direcția Silvică Gorj, în valoare de 650.000 de lei.
Insinuări, în numele Legii
Pentru a-și maximiza profiturile însă, fostul șef al structurii județene a Serviciului Secret al Ministerului Administrației și Internelor, Sorin Trotea, apelează la metode securistice de intimidare a șefilor instituțiilor publice din județ.
Sub pretextul obținerii unor informații de ”interes public”, prin intermediul unor adrese semi-analfabete, comisarul șef de poliție (r) Trotea, solicită instituțiilor și societăților de stat din Gorj informații despre serviciile de pază și contractele comerciale aflate în derulare, pe care le folosește, ulterior, din postura de om de afaceri, asociat al Allcrisguard SRL.
În așa zisele adrese este folosit un ton mai mult decât imperativ, abundă amenințările și insinuările, derapaje care frizează, pe alocuri, penalul, iar unele formulări sună de-a dreptul a șantaj.
”Dacă nu ați ales prețul cel mai mic, vă rog să îmi comunicați criteriul care a făcut diferența. Culoarea uniformei? <
Fostul șef al DGPI aplică metodele de anchetă milițienești la adăpostul Legii privind liberul acces la informațiile de interes public și solicită copii după contractele pentru servicii de pază, fără să ia în calcul eventuale clauze de confidențialitate și trece la insinuări.
”...să îmi oferiți aceste copii indiferent de opțiunea furnizorului de pază, așa cum ați invocat dvs ignorând legea, ori după legea dvs. Sunt luni de zile de când aștept copie după contract, iar dvs. m-ați ignorat fiind prins între interesele a două firme de pază cu care ați ales să lucrați pe criterii doar de dumneavoastră știute, și care și-au greșit coordonatele ambele fiind <
Iată o mostră de amenințare...
... la adresa șefului unei instituții, în contextul în care exprimarea excede în mod vădit formularii tip folosită în cazul unei adrese în baza Legii 544/2001.
”Voi reveni, după acest răspuns, cu solicitare și pentru alte achiziții făcute de instituția condusă vremelnic de dumneavoastră, modul de eficientizare a cheltuielilor publice fiind oarecum dubios”.
Deci, din start, Trotea consideră ca fiind dubios modul de atribuire a contractelor de servicii, iar, ca urmare a acestui lucru, șeful instituției ar putea să-și piardă funcția. Ba mai mult, în fraza imediat următoare, fostul ofițer trece, delicat, spre șantaj, însă o reglează, în final, invocând justiția.
”Fac mențiunea că răspunsurile dumneavoastră trecute, prezente și viitoare vor face obiectul unui articol postat pe facebook pentru știința tuturor cetățenilor plătitori de taxe și, dacă se impune, unei plângeri la parchetul competent”.
Este clar: Trotea confundă blogul personal, unde este el scriitor, cu o adresă către o instituție. ”Și, pentru că tot se discută de stat paralel, de persoane din securitate implicate în instituții, fac precizarea că acțiunile dumneavoastră mă fac să înțeleg că există posibilitatea ca aceste noțiuni să nu fie simple sintagme (...)”.
În loc de concluzii
Dacă acestea sunt metode ortodoxe pe care le folosește un afacerist pentru a obține contracte și profit, poate ne spun foștii colegi ai lui Sorin Trotea din Serviciul Secret al MAI, sau poate ofițerii de informații ai SRI, ori organele judiciare.
Cert este că, șefii unor instituții publice gorjene se sperie de tonul agresiv folosit de Trotea în așa zisele adrese și îi comunică copii ale contractelor din care ”omul de afaceri” își ia informațiile necesare: prețuri și tarife practicate de firmele concurente ori alte date...confidențiale.
Divizia DGPI
Allcrisguard SRL a fost înființată în 2012, are sediul la Runcu, într-o vilă pe care Netedu a scos-o la vânzare pentru 100.000 de euro, iar anul trecut, a avut o cifră de afaceri de 581.000 de lei și un profit de 44.000 de lei.
Potrivit unor informații, divizia DGPI din firma de pază s-a completat, relativ recent, când a fost angajat un alt fost lucrător al Serviciului Secret al MAI, Longin (Ginu) Pătrașcu, ofițer informații clasificate care avea responsabilități pe linie de poliție.
Cristian Popescu
Recomandă acest articol:
16.10.2018. 00:20
Comentarii
Ciumpalacii astia au ,, vegheat ,, la buna functionare , la protectia informativa a IPJ Gorj ? Atunci se explica nivelul ridicat de coruptie in randul lucratorilor institutiei .
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu