Primăria Băleşti a declarat mort un om viu! Decedatul a dat declaraţii la IPJ Gorj că este în viaţă şi fiul a vrut să-i ia averea
Angajaţii Inspectoratul Judeţean de Poliţie(IPJ) Gorj au fost puşi în 2011 în situaţia de a lua declaraţii de la un localnic din Băleşti, declarat mort în actele de proprietate. Ion I. D. Găvănescu aflase cu puţin timp înainte că fiul său a anunţat Primăria Băleşti că el ar fi decedat cu 7 ani în urmă, totul cu scopul de a lua averea tatălui său, Ion D. Găvănescu.
Deşi omul s-a prezentat atât la poliţie cât şi la Primăria Băleşti să le arate agenţilor şi funcţionarilor că era viu, nici până în prezent nu a putut anula adeverinţa de proprietate şi procesul verbal de punere în posesie primit de fiul său de la autorităţile locale. Nici măcar acum după ce ,,mortul” a trecut în lumea celor drepţi, primarul de Băleşti, Aristică Paicu nu a îndreptat eroarea.
În anul 2004, Ion. I. Găvănescu, aflat momentan în Italia, găseşte metoda de a intra în posesia averii bunicului său, Ion D. Găvănescu, adică a unei case situate în comuna Băleşti, sat Băleşti, şi a unei parcele de teren pe care se ridicase locuinţa în cauză. Tănărul pe atunci Ion I. Găvănescu, acum în vârstă de 43 de ani, decide să treacă peste tatăl său, Ion I. D. Găvănescu, care ar fi moştenit direct averea bunicului defunct pentru că o primise ca zestre de la părinţi şi să intre el, chiar ilegal, în posesia bunurilor mobile şi imobile ale bunicului său.
Acesta se adresează, în numele tatălui său, Primăriei Băleşti cu o cerere prin care solicită autorităţilor locale o adeverinţă de proprietate şi un proces verbal de punere în posesie pentru averea lui Ion D. Găvănescu, decedat în 1986. Autorităţilor nu li se pare nimic ieşit din comun că fiul cere documente de proprietate pentru averea defunctului său tată, lumea ştiind că casa şi terenul i-au fost lăsate lui Ion I. D. Găvănescu ca zestre.
La cinci zile după, fiul abil primeşte încă un document, tot la cererea sa, de la instituţia publică, potrivit căruia tatăl său ar fi decedat la scurt timp după ce a adresat solicitarea Primăriei Băleşti. Astfel, pe 3 februarie 2004, Primăria Băleşti, îl declară, în acte, mort pe Ion I. D. Găvănescu, deşi omul era viu, dar îi eliberează ,,mortului” şi actele de proprietate solicitate, ca viu. Asta însă abia în 2007, perioadă în care Primăria Băleşti nu reuşeşte să se edifice că solicitantul, declarat decedat, era bine mersi şi viu pe deasupra.
Trei ani, mort în documente
Primăria Băleşti îi eliberează pe 23 februarie 2007 ,,mortului” acte de proprietate în care nu figurează că Ion I. D. Găvănescu ar fi decedat, însă titlul se eliberează fiului acestuia care, mai mult, seamnează în numele tatălui. Cel din urmă nu ştie astfel că devenise proprietar.
Pe procesul de punere în posesie, la proprietar apare o semnătură deşi în acest document Ion I. D. Găvănescu apare ca decedat. Funcţionarul Primăriei Băleşti în faţa căruia s-a semnat documentul este pasibil de fals, uz de fals şi de abuz în serviciu. Pe actul din 2007 apare semnătura specialistului în măsurători topografice, a Comisiei Locale formate din ing.V.Mărăcine şi ing. A. Burnescu.
Actele eliberate mai poartă semnăturile lui Ion Popescu, primar, şi a secretarului de atunci, Vasile Cârlogea, în prezent pesionat.
Mortul află de acţiunile fiului abia în 2011
Ion I. D. Găvănescu află despre şmecheria pusă la punct de fiul său, care a reuşit astfel să îşi bată joc de funcţionarii Primăriei Băleşti, inducându-i în eroare, sau de ce nu, mituindu-i, abia în 2010. Asta după ce nepotul său, Dumitru Ghe. Găvănescu îi face o plângere la Parchetul Târgu-Jiu vărului plecat în Italia. ,,Mortul” în vârstă de 76 de ani este chemat astfel la IPJ Gorj, instituţie care face ancheta în dosarul penal, şi declară că nu ştia că fiul său l-a anunţat decedat pentru a lua averea bunicului defunct.
,,Fiul meu, Ion I. Găvănescu este plecat în Italia la muncă de peste un an de zile şi nu cunosc când se va întoarce acasă, întrucât este plecat cu familia sa, iar în legătură cu cererea adresată la Primăria Băleşti nr. 1362/2004 şi cu adeverinţa nr. 3147-2004, respectiv procesul verbal de punere în posesie nr. 16374/2004 făcute în numele meu, în care sunt trecut ca <
,,Fac precizarea că nu aveam la cunoştinţă că fiul meu, în anul 2004, a făcut cerere la Primăria Băleşti, în numele meu, şi că s-au eliberat adeverinţa şi procesul verbal de punere în posesie, în care sunt menţionat <
Doi ani mai târziu, mortul moare
Dosarul se închide, reclamantul renunţând la judecată cu fiul învinuit, iar doi ani mai târziu, cel declarat mort în acte chiar moare, nereuşind să anuleze actele de proprietate obţinute de odrasla sa, ilegal. Asta deşi acesta solicitase îndreptarea lucrurilor la Primăria Băleşti, condusă de Aristică Paicu de la PSD. Nici până în ziua de astăzi, edilul local nu a anulat actul de proprietate emis ilegal deşi a dat ochi cu ,,mortul” şi a auzit solicitarea acestuia de a se anula documentul în cauză.
Mai mult, fiul incriminat este tot în Italia, venit în ţară în 2013, şi-a îngropat tatăl pe care l-a declarat mort cu 9 ani în urmă şi a revenit în Peninsulă. Averea obţinută pe cârca tatălui mort este în continuare în posesia sa chiar dacă nu locuieşte nimeni, permanent, acolo.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
12.08.2014. 02:53
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu