Spitalul de Urgenţă Tg-Jiu cumpără soluţii software de 12 miliarde de lei vechi de la băieţii deştepţi şi penali din IT
Suma alocată pentru implementarea unui sistem informatic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu a atras firme importante din domeniul IT care îşi dispută contractul de un an de zile de zile, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a anulat de mai multe ori procedura de atribuire.
Banii au fost alocaţi de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale care a gestionat un proiect cu fonduri europene, iar la cei aproape 1,2 milioane de lei de la Tg-Jiu se lipise şi fosta firmă a secretarului de stat Bebe Ionică în asociere cu o societate comercială la care acţionar este un off-shore cu sediul în Bahamas.
Dispensarul TBC stă să pice
Prin martie 2010, Dispensarul TBC de sub Pasarelă intra în subordinea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu şi se dorea transformarea sa într-un ambulatoriu de specialitate pentru Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa. Clădirea este în patrimoniul Consiliului Judeţean Gorj şi la vremea respectivă se vorbea despre reabilitarea şi renovarea dispensarului.
După doi ani de zile de la acel moment a apărut varianta că în imobilul respectiv va fi amenajat un muzeu al personalităţilor medicale din Gorj, iar activitatea dispensarului se va muta într-o clădire din apropiere.
Proiectele anunţate cu emfază de autorităţile judeţene nu s-au realizat şi după aproape cinci ani de zile Dispensarul TBC se află într-o stare improprie desfăşurării unui act medical, fiind într-un stadiu avansat de degradare cu tavanele şi pereţii gata să cadă, cu igrasie, cu duşumele uzate şi ferestrele şi uşile din lemn vechi şi roase de carii. Cu toate astea...
...spitalul îşi trage „infrastructură LAN”
La finele anului trecut, Spitalul de Urgenţă Tg-Jiu a scos la licitaţie contractul pentru achiziţionarea unor servicii de implementare sistem informatic integrat, investiţie derulată cu fonduri europene, printr-un program derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, dar şi cu bani din bugetul propriu.
Practic era vorba de achiziţionarea de către Spitalul Judeţean Târgu-Jiu a unor echipamente şi softuri, precum şi a unor servicii de instruire a căror valoare estimată este de 1.195.175 de lei, fără TVA.
În cursul acestui an, licitaţia a fost contestată de trei ori şi anulată de două, astfel procedura de atribuire a fost reluată de fiecare dată potrivit recomandărilor CNSC.
Mai multe firme s-au bătut pentru a le fi atribuit contractul, însă unele au renunţat pe parcurs, sau ofertele le-au fost declarate inadmisibile, singura consecventă a rămas SC Info World SRL Bucureşti care a participat de fiecare dată la licitaţie, în asocieri diferite.
Societatea este deţinută în proporţie de 99% de holdingul Medicarom Group, iar restul de 1% aparţin firmei Wellington Property Holdings Ltd. cu sediul în Bahamas, un off-shore despre care presa a scris că se află în spatele Info World. Societatea a derulat, începând cu anul 2005, mai multe contracte similare cu Ministerul Sănătăţii ajungând la un moment dat ca aproape 70% din spitalele din România să aibă închiriate echipamente de software de la SRL-ul din Bucureşti.
Centrul de Calcul SA, legat ombilical de banii diriguiţi de secretarul de stat Bebe Ionică
În luna august a acestui an, după ce licitaţia fusese reluată a treia oară, Info World s-a înscris în competiţie cu un asociat surpriză: Centrul de Calcul SA.
Societatea este binecunoscută şi a făcut parte din portofoliul de firme al lui Bebe Viorel Ionică până ca acesta să devină secretar de sta în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, când acţiunile sale au fost preluate de cei doi fii ai săi. Ulterior, aceştia au renunţat şi ei la acţiuni, pentru ca din firmă să dispară definitiv numele Ionică şi pentru a nu se mai putea face legătura cu secretarul de stat, acestea fiind preluate de Elena şi Dumitru Perişanu, „afacerişti” în vârstă de 64, respectiv 68 de ani.
Astfel, asocierea Info World SRL & Centru de Calcul SA are succes şi îşi atribuie contractul pentru implementatea sistemului informatic la Spitalul Judeţean Tg-Jiu, numai că, în urma unei contestaţii a Siveco Romania SA, CNSC anulează, în data de 13 octombrie, raportul de atribuire şi obligă spitalul să reanalizeze ofertele.
După reevaluarea documentaţiei Siveco Romania SA, în asociere cu alte două firme, este declarată câştigătoare, iar Info World a contestat şi ea rezultatul şi a cerut anularea deciziei comisiei de evaluare a ofertelor, însă fără succes, CNSC respingându-i contestaţia ca nefondată.
Siveco, implicată într-un scandal penal privind achiziţionarea se softuri
Irina Socol, preşedinte şi acţionar al SIVECO România, a fost reţinută de procurori, la începutul lunii septembrie într-un dosarul de evaziune fiscală, faptele având legătură tocmai cu comercializarea de programe informatice.
Potrivit Mediafax, din cercetări a reieşit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.
Potrivit unor surse judiciare, SIVECO ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip "fantomă". În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip "fantomă", iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei SIVECO, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.
Recomandă acest articol:
23.12.2014. 00:08
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu