Strămutat de lux, achitat – CEO trebuie să recupereze un prejudiciu de 238.000 de lei
Strămutările de lux de care au beneficiat o mulţime de personaje importante de la nivelul judeţului şi nu numai continuă să lase găuri serioase în bugetele fostelor unităţi economice care compun Complexul Energetic Oltenia, cu toate că ecourile acestor afaceri, la modă în urmă cu câţiva ani, s-au stins de mult.
Dacă în unele cazuri s-a ajuns şi la pedepse privative la libertate pentru cei care au beneficiat de case noi, construite din banii mineritului, au fost situaţii în care fosta SNLO nici nu s-a constituit parte civilă în procesele împotriva celor care au profitat, deşi prejudiciile pe care le-a suferit nu sunt deloc de neglijat.
O vilă crescută ca-n poveşti
Alexandru Busuioc este un personaj meteoric în viaţa judeţului Gorj fiind, pe vremea când prefect era Toni Mihail Greblă, inspector guvernamental cu atribuţiuni şi în zona noastră. Auzind şi el despre modul facil în care îţi faci casă dacă deţii o bojdeucă într-o zonă apropiată de o exploatare minieră, Busuioc s-a declarat, în 2001, proprietar de gospodărie ţărănească serioasă, în comuna Fărcăşeşti, întinsă pe o suprafaţă de 724 mp. Pentru a o demola în folosul sectorului minier, inspectorul guvernamental a acceptat ca fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia să-i construiască, în Craiova, o vilă decentă, compusă din parter şi etaj, cu patru camere, două băi, bucătărie, holuri, beciuri şi garaj la subsolul parterului, terase la parter şi etaj.
Construcţia, de care urma să se ocupe Exploatarea Minieră Roşiuţa, ca şi parte componentă a CNLO, nu trebuia să depăşească 117 mp, dar de fapt a ajuns să măsoare 705,25 mp şi să se întindă pe patru niveluri.
La contractul iniţial care trebuia să aibă o valoare de 1,5 miliarde de lei s-au tot adăugat acte adiţionale până a ajuns la 13 miliarde de lei vechi, bani plătiţi de CNLO. De pe urma acestei afaceri, Alexandru Busuioc s-a ales cu un dosar penal fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, fals şi uz de fals, iar cauza a ajuns pe rolul instanţei.
275 de lei contra unei vile de 13 miliarde
Deşi era perfect normal şi legal ca CNLO să dorească să recupereze suma de bani pe care a plătit-o în plus pentru ca fostul inspector guvernamental să-şi construiască o casă mare cât un palat, compania nu s-a constituit parte civilă în procesul deschis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj împotriva lui Busuioc, motiv pentru care nici în prezent prejudiciul n-a fost recuperat. Raportul Corpului de Control al Primului Ministru arată că există un prejudiciu de 238.268,27 de lei, pentru care s-a achitat TVA în sumă de 45.270,95 de lei, nerecuperat încă.
Cu alte cuvinte, CNLO a pierdut de două ori, o dată când a plătit în plus şi a doua oară când a scos din conturi contravaloarea TVA-ului la suma achitată. Cu toate astea nimeni n-a dorit să recupereze banii. În plus, Alexandru Busuioc a fost achitat de către Curtea de Apel Braşov pentru toate capetele de acuzare şi a plătit, nu miliarde aşa cum era normal, ci doar 275 de lei cheltuieli judiciare.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
23.07.2013. 10:01
Comentarii
ba,sunteti prosti?cine drac va da ma informatiile astea???pai omu asta de la farcasesti se trage,parintii lui,la farcasesti stau.e normal sa i se faca casa daca il demoleaza.*******alinoiu e de la valcea si tot are 2 case in primaverii.de el nu spuneti nimic??
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu