În timp ce firmele lor prosperă,
Tandemul Condescu – Berbecel a dus afacerile sindicatelor miniere în pragul falimentului
Marin Condescu şi Mădălina Berbecel sunt un duo de milioane de euro, bani proveniţi atât din afacerile personale, cât şi din cele derulate în sectoarele mine-energie, unde el, se ştie, este marele boss, iar ea, administatorul unei firme a sindicatelor. Deşi banii curg din toate părţile, cei doi nu administrează cu aceeaşi tragere de inimă business-ul personal, ca şi pe cel al statului, motiv pentru care societăţile la care sunt acţionari, de exemplu FNME sau USMO, au înregistrat profituri infime, comparativ cu cifra de afaceri şi datorii uriaşe, problemele financiare atrăgând iminente executări silite din partea ANAF. Pe de altă parte, societăţile la care cei doi sunt acţionari sau au interese o duc din ce în ce mai bine şi înregistrează anual profituri deloc de neglijat.
Afacerile sindicale, datorii uriaşe
SC Turism Sind Min SRL, având ca unic acţionar Federaţia Naţională Mine Energie, care este reprezentantă în adunarea generală a firmei de Biroul Executiv, condus, bineînţeles, de către preşedintele Marin Condescu, a avut în ultimul timp, cu excepţia a două contracte, exclusivitate pentru distribuirea biletelor de odihnă ale minerilor şi energeticienilor. Pentru anul 2009, SNLO a plătit către Turism Sind, servicii în valoare de 6,6 milioane de lei, adică aproximativ 1,5 milioane de euro, exemplul fiind urmat şi de către CE Rovinari, care a achiziţionat de la firma respectivă bilete de odihnă şi tratament în cuantum de 1.135.000 de lei. Deşi în anul 2009, complexul a cumpărat de la Turism Sind doar o parte din bilete, în 2010 i-a acordat exclusivitate de contract şi a plătit 950.000 de lei pentru serviciile oferite. În acelaşi an, SNLO a decontat peste 6,7 milioane de lei, iar în 2011, 4.325.000 de lei.
În primele zile ale acestui an, Complexul Energetic Turceni a încheiat şi el un contract exclusiv cu turoperatorul sindicatelor, de 2,8 milioane de lei, pentru biletele de odihnă şi tratament ale salariaţilor.
Cu toate că sumele încasate de către SC Turism Sind Min au fost substanţiale, societatea a înregistrat datorii, în ultimii trei ani de activitate, semn că Marin Condescu nu-i poartă noroc, chiar dacă sediul său se află în Bucureşti, în acelaşi imobil cu FNME.
SC Tursind Min SRL, firmă la care acţionari sunt Sindicatele Miniere Oltenia, Federaţia Centrală Naţională Minieră, Clubul Sportiv „Pandurii Lignitul” şi Olservmin - fiecare dintrele ele deţinând 25% din acţiuni – este condusă de către Mădălina Berbecel, chiar din locuinţa acesteia, unde societatea îşi are sediul. Deşi, teoretic, firma ar fi trebuit să nu aibă probleme financiare, SNLO derulând anual contracte pentru cursuri de formare a personalului din minerit, la Hotel Mina din Rânca, Tursind Min a ajuns în pragul falimentului, fiind executată silit de ANAF, care i-a scos la vânzare, la începutul lunii martie a.c., un set de canapele, mobilier bar şi recepţie, nişte rafturi şi o Dacie 1307 - pick-up. Totalul datoriilor firmei sindicatelor, în 2010, era de aproape 450.000 de lei.
Firmele tandemului Condescu-Berbecel, mereu pe profit
Motivul din care Mădălina Berbecel nu a putut să se ocupe de bunul mers al societăţii de unde primeşte bani pentru funcţia de administrator ar putea fi că propriile firme, din ce în ce mai înfloritoare, îi ocupă mai tot timpul şi îi consumă energia.
SC Caesar 76 SRL, ce îşi are sediul în acelaşi loc ca şi Tursind Min SRL, adică la reşedinţa Mădălinei Berbecel şi are acelaşi obiect de activitate cu ambele societăţi ale sindicatelor, a avut afaceri, în ultimii trei ani, care au oscilat între 220.000 şi 350.000 de lei. Firma la care Marin Condescu deţine 50% din acţiuni a avut, cu excepţia anului 2010, profituri considerabile, bucurându-se pe de altă parte şi de un aport important de capital, venit din partea lui Condescu ,care a contribuit, în urmă cu câţiva ani, la capitalul social al acesteia, cu 30.000 de lei şi trei terenuri în Târgu Jiu, aflate pe str. Prelungirea Panduri, a căror valoare se ridică la 524.000 de lei. Pentru că afacerile merg strună, Caesar 76 şi-a extins domeniu de activitate, ocupându-se în prezent şi de o agenţie de voiaj, dar şi de un salon de înfrumuseţare.
SC Elmerom Construct SRL este o altă firmă care are legătură cu Mădălina Berbecel şi implicit cu Marin Condescu. Berbecel a fost asociat şi administrator la această societate, până în momentul în care a ajuns pe mâinile lui Eugeniu George Cârstoiu şi Constantin Moşilă, ambii cunoscuţi ai lui Marin Condescu. Cârstoiu este partener de afaceri într-o altă firmă, cu una dintre fiicele lui Marin Condescu, iar Moşilă este directorul Olservmin.
Elmerom Construct a derulat, în ultimii trei ani, mai multe contracte, atât cu SNLO, cât şi cu complexurile energetice, câştigând de pe urma acestora peste 1,5 milioane de lei. În anul 2010, societatea a avut o cifră de afaceri de 530.000 de lei şi un profit de 77.000 de lei.
Berbecel, expertă în energie, târguri şi congrese
Casa destul de încăpătoare a Mădălinei Berbecel mai găzduieşte şi o altă firmă, Romriviera Group, înfiinţată în anul 2009 şi având ca obiect de activitate producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice. Societatea aparţine unui cetăţean portughez, Emidio Mendes, preşedintele Riviera Grup, care a mandatat-o pe Mădălina Berbecel să se ocupe de firmă la Târgu Jiu. Riviera Grup este compania care îşi manifesta, în urmă cu patru ani, interesul pentru construirea a două termocentrale în Gorj, deocamdată proiectul rămânând doar la stadiul de intenţie.
Pentru că a prins deja gustul banilor şi al influenţei date de ei, Mădălina Berbecel şi-a extins aria de interes şi către domeniu de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor, deţinând în Bucureşti firma Planxpert Events, împreună cu două prietene.
Societatea a organizat deja două evenimente, chiar la Hotelul din Rânca al sindicatelor miniere, acestea fiind şi unul dintre sponsorii şi partenerii societăţii lui Berbecel, alături de cele două complexuri energetice. Chiar dacă firma a fost înfiinţată cu doar câteva zile înainte de organizarea primului eveniment la Rânca, în 2010, aceasta a scos profit din primul an, sau mai bine zis din primele patru luni de funcţionare.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
03.04.2012. 08:09
Comentarii
Pai si vedeti vreo problema in asta ? Toti ei si ai lor raman .
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu