Prima pagină ·
Investigatii · Deţinutul Roman, considerat apt pentru permisie de actuala conducere a PMS Tg-Jiu
Deţinutul Roman, considerat apt pentru permisie de actuala conducere a PMS Tg-Jiu
Deşi bolnav psihic, conform rapoartelor a patru penitenciare
În urmă cu aproape un an de zile, un deţinut al Penitenciarului cu Regim de Maximă Siguranţă (PRMS) Târgu-Jiu făcea deliciul amatorilor de ştiri de senzaţie fiind arestat în direct de la o emisiune tv după ce a plecat în permisie şi n-a mai vrut să se întoarcă la locul de detenţie. Show-ul oferit de Constantin Roman ar fi putut să nu aibă loc dacă reprezentanţii PRMS Târgu-Jiu ar fi ţinut cont de problemele psihice ale deţinutului, confirmate prin acte medicale, şi nu i-ar fi permis părăsirea penitenciarului. Iresponsabilitatea lor a dus însă la un întreg circ care s-ar fi putut încheia tragic pentru Roman care a vrut să se sinucidă în faţa a zeci de mii de telespectatori. După capturarea spectaculoasă, în direct, cazul a fost închis fără urmări pentru deţinut şi pentru cei responsabili de lăsarea sa în libertate. Mai mult decât atât, vinovaţii au avansat, între timp, devenind unul director al Penitenciarului Târgu-Jiu, iar celălalt director adjunct la departamentul cultural educativ.
Istoricul unui deţinut problemă
Povestea lui Constantin Roman începe cu vreo 10 ani în urmă când a fost arestat şi condamnat, pentru înşelăciune, la 12 ani de închisoare, în urma emiterii de file CEC fără acoperire, după ce făcuse avere din comerţul cu ţigări. În scurt timp, după gratii, a devenit un personaj legendar care îşi ocupa timpul cu susţinerea propriei nevinovăţii şi aşa zise invenţii care mai de care mai trăsnite gen bretele anti-înec, „sigur bloc” – bloc anti-cutremur – sau complexe turistice plutitoare. Din spatele gratiilor a devenit mult mai cunoscut decât ar fi fost în libertate, pentru că mass-media i-a prezentat pe larg povestea şi „invenţiile”. Însă, în spatele articolelor de presă, Constantin Roman a fost şi este un deţinut labil care a creat multe probleme prin penitenciarele pe unde a trecut.
În timpul „cazării” în PRMS Târgu-Jiu a fost sancţionat de două ori , o dată cu 10 zile de izolare severă pentru că nu a vrut să se supună percheziţiei corporale, iar a doua oară cu mustrare pentru atitudine necuviincioasă în faţa instanţei de judecată, însă fiecare penitenciar prin care a trecut a notat în dosarul său impresii care nu coincid deloc cu atitudinea unui deţinut model.
I.P.J Buzău, Compartimentul Arest, a notat în dosarul de penitenciar al lui Roman că: „ deţinutul are intenţii de evadare, nu suportă să stea închis într-o celulă şi a căutat în mai multe rânduri să ajungă la procuror sau să fie dus la spital”.
Spitalul Penitenciar Bucureşti l-a inclus pe acelaşi individ în categoria deţinuţilor cu grad sporit de periculozitate pe considerentul că: „nu suportă să stea închis şi are intenţii de evadare”. Aceeaşi instituţie l-a diagnosticat cu tulburare de personalitate de tip polimorf.
Din cauza comportamentului său oscilant, Constantin Roman a avut şi perioade bune datorită cărora a fost scos de câteva ori din categoria deţinuţilor periculoşi, dar a fost repede reintrodus după câte o faptă necugetată.
Spitalul Penitenciar Colibaşi îl caracteriza ca un deţinut „cu intenţii de suicid şi de evadare”, iar Spitalul Penitenciar Bucureşti l-a clasificat din nou „ca fiind cu grad sporit de periculozitate pentru intenţii de sinucidere şi intenţii de evadare”. Cu acest statut a ajuns în 2005, din nou, la Târgu-Jiu, iar trei ani mai târziu era lăsat să plece în învoire pentru a-şi reface relaţiile cu familia.
Bolnav psihic, apt pentru permisie
Cu câteva luni înainte de a intra în comisia de eliberări, Constantin Roman a ajuns în faţa unei alte comisii care stabilea dacă poate fi lăsat în libertate vreme de trei luni „pentru apropierea de familie”. Comisia, condusă de directorul de atunci al PRMS Tg-Jiu, Constantin Bălă, devenit celebru mai târziu în cazul Gorbunov, a hotărât în favoarea sa, decisivă fiind caracterizarea deţinutului făcută de şeful Serviciului Intervenţie Psihosocială, subinspector şef Gheorghe Enache şi subinspector şef Lucia Prunariu.
Ignorând problemele psihice semnalate în repetate rânduri de diverse spitale penitenciare din ţară, cei doi au hotărât declasificarea lui Roman din categoria deţinuţilor periculoşi, lucru care a decis eliberarea sa temporară. Motivaţia celor doi a fost că: „deţinutul Roman Constantin a contribuit permanent la îndreptarea propriului comportament, manifestându-şi dorinţa de participare la activităţi socio-educative, dând dovadă de receptivitate faţă de procesul de socializare”.
Caracterizarea s-a dovedit a fi tendenţioasă ca şi motivul eliberării de altfel, ţinând cont că Roman a plecat în permisie pentru a se împăca cu o familie pe care nu o mai avea. Concubina, cu care avea două fete, părăsise, împreună cu copii, ţara şi se stabilise în Grecia alături de noul său iubit.
Tentativă de sinucidere în direct
După ce perioada de permisie a expirat, Constantin Roman a decis să nu se mai întoarcă la penitenciar, motiv pentru care a fost dat în urmărire generală. După câteva zile de stat prin pădure şi o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu în care-i îi cerea : „să mă graţiaţi vă rog pentru a ieşi din acest stres imens (urmărit general)” pentru că altfel: „în caz că voi fi capturat 100% mă voi sinucide”, Roman, „deţinutul cu comportament corespunzător regimului penitenciar”, aşa cum îl caracterizaseră Enache şi Prunariu a apărut într-o seară la OTV cu un recipient cu sodă caustică în mână punând pe jar poliţiştii de la Serviciul Urmărire din cadrul Poliţiei Capitalei şi luptătorii de la Serviciul de Intervenţie şi Acţiuni Speciale din IGPR care au reuşit să-l imobilizeze şi aresteze în direct în timp ce Roman striga isteric: „Ajutor Uniunea Europeană! Ajutor preşedintele Băsescu!”.
După păţanie, deţinutul devenit vedetă, s-a întors la Târgu-Jiu unde nici măcar nu s-a făcut un raport de incident, iar Agenţia Naţională a Penitenciarelor n-a dispus nicio măsură de pedepsire a sa, sau a celor care i-au permis plecarea.
Între timp, Constantin Bălă a fost numit director al Penitenciarului Craiova, unde n-a făcut mulţi purici fiind demis în urma scandalului întreruperii pedepsei lui Serghei Gorbunov. La Penitenciarul Târgu-Jiu locul său a fost luat tocmai de principalul vinovat în scandalul Roman, Gheorghe Enache, individ puternic susţinut atât la nivelul instituţiei, cât şi la nivel de Bucureşti.
Enache, un director cu „pile”
Gheorghe Enache şi-a văzut împlinit visul de a deveni directorul puşcăriei în urma ajutorului primit din partea finului său, Drulă, fostul lider al sindicatului „Solidaritatea” din cadrul penitenciarului, actual preşedinte al celui de-al treilea sindicat din PRMS Târgu-Jiu, pe care l-a înfiinţat după ce n-a mai fost ales preşedinte al celui dintâi. Enache a fost puternic susţinut şi de vărul său dr. Emanuel Părăuşeanu, devenit celebru după implicarea sa în scandalul ajuns la DNA privind achiziţionarea de aparatură medicală pentru Spitalul Penitenciar Rahova. Doctorul se poate lăuda cu un tată şi mai bine plasat decât el, acesta îndeplinind o vreme funcţia de şef de cadre la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În rândul celor care lucrează în penitenciar se vorbeşte că Enache se bucură şi de susţinea ministrului Victor Ponta. Cu astfel de prieteni lui Gheorghe Enache nu i-a fost greu să se eschiveze de la o eventuală tragere la răspundere pentru povestea cu Constantin Roman dar şi să-i creeze în continuare facilităţi. Recent, Constantin Roman a intrat în comisia de eliberări a Penitenciarului Târgu-Jiu, comisie care nu i-a aprobat eliberarea amânând cu trei luni acest moment. Ajuns în faţa Judecătoriei Târgu-Jiu amânarea i-a fost redusă cu o lună de zile şi nu este cu siguranţă o coincidenţă faptul că soţia directorului penitenciarului, Ileana Enache, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, face parte de obicei din comisia de eliberări.
Roman nu este însă singurul deţinut privilegiat în Penitenciarul Târgu-Jiu existând şi alţii, mai ales din rândul celor potenţi financiar. Aceştia sunt de obicei repartizaţi la gospodăria instituţiei, unde regimul de detenţie este mai uşor, iar telefoanele mobile, băutura şi chiar femeile ajung fără probleme. Patru dintre VIP-urile puşcăriei au beneficiat de Ziua Rromilor de învoire din partea conducerii penitenciarului, fapt unic în istoria Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, instituţie care ar avea de descoperit lucruri interesante dacă ar face un control la PRMS Târgu-Jiu.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
26.05.2009. 03:08
Comentarii
Florin
30.05.2009. 18:43
shelley
30.05.2009. 18:39
Papu
29.05.2009. 02:15
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu