Deţinutul Roman, considerat apt pentru permisie de actuala conducere a PMS Tg-Jiu - Investigatii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Investigatii · Deţinutul Roman, considerat apt pentru permisie de actuala conducere a PMS Tg-Jiu

Deţinutul Roman, considerat apt pentru permisie de actuala conducere a PMS Tg-Jiu

Deşi bolnav psihic, conform rapoartelor a patru penitenciare 

În urmă cu aproape un an de zile, un deţinut al Penitenciarului cu Regim de Maximă Siguranţă (PRMS) Târgu-Jiu făcea deliciul amatorilor de ştiri de senzaţie fiind arestat în direct de la o emisiune tv după ce a plecat în permisie şi n-a mai vrut să se întoarcă la locul de detenţie. Show-ul oferit de Constantin Roman ar fi putut să nu aibă loc dacă reprezentanţii PRMS Târgu-Jiu ar fi ţinut cont de problemele psihice ale deţinutului, confirmate prin acte medicale, şi nu i-ar fi permis părăsirea penitenciarului. Iresponsabilitatea lor a dus însă la un întreg circ care s-ar fi putut încheia tragic pentru Roman care a vrut să se sinucidă în faţa a zeci de mii de telespectatori. După capturarea spectaculoasă, în direct, cazul a fost închis fără urmări pentru deţinut şi pentru cei responsabili de lăsarea sa în libertate. Mai mult decât atât, vinovaţii au avansat, între timp, devenind unul director al Penitenciarului Târgu-Jiu, iar celălalt director adjunct la departamentul cultural educativ.

Istoricul unui deţinut problemă
Povestea lui Constantin Roman începe cu vreo 10 ani în urmă când a fost arestat şi condamnat, pentru înşelăciune, la 12 ani de închisoare, în urma emiterii de file CEC fără acoperire, după ce făcuse avere din comerţul cu ţigări. În scurt timp, după gratii, a devenit un personaj legendar care îşi ocupa timpul cu susţinerea propriei nevinovăţii şi aşa zise invenţii care mai de care mai trăsnite gen bretele anti-înec, „sigur bloc” – bloc anti-cutremur – sau complexe turistice plutitoare. Din spatele gratiilor a devenit mult mai cunoscut decât ar fi fost în libertate, pentru că mass-media i-a prezentat pe larg povestea şi „invenţiile”. Însă, în spatele articolelor de presă, Constantin Roman a fost şi este un deţinut labil care a creat multe probleme prin penitenciarele pe unde a trecut.
În timpul „cazării” în PRMS Târgu-Jiu a fost sancţionat de două ori , o dată cu 10 zile de izolare severă pentru că nu a vrut să se supună percheziţiei corporale, iar a doua oară cu mustrare pentru atitudine necuviincioasă în faţa instanţei de judecată, însă fiecare penitenciar prin care a trecut a notat în dosarul său impresii care nu coincid deloc cu atitudinea unui deţinut model.
I.P.J Buzău, Compartimentul Arest, a notat în dosarul de penitenciar al lui Roman că: „ deţinutul are intenţii de evadare, nu suportă să stea închis într-o celulă şi a căutat în mai multe rânduri să ajungă la procuror sau să fie dus la spital”.
Spitalul Penitenciar Bucureşti l-a inclus pe acelaşi individ în categoria deţinuţilor cu grad sporit de periculozitate pe considerentul că: „nu suportă să stea închis şi are intenţii de evadare”. Aceeaşi instituţie l-a diagnosticat cu tulburare de personalitate de tip polimorf.
Din cauza comportamentului său oscilant, Constantin Roman a avut şi perioade bune datorită cărora a fost scos  de câteva ori din categoria deţinuţilor periculoşi, dar a fost repede reintrodus după câte o faptă necugetată.
Spitalul Penitenciar Colibaşi îl caracteriza ca un deţinut „cu intenţii de suicid şi de evadare”, iar Spitalul Penitenciar Bucureşti l-a clasificat din nou „ca fiind cu grad sporit de periculozitate pentru intenţii de sinucidere şi intenţii de evadare”.  Cu acest statut a ajuns în 2005, din nou, la Târgu-Jiu, iar trei ani mai târziu era lăsat să plece în învoire pentru a-şi reface relaţiile cu familia.
 
Bolnav psihic, apt pentru permisie
Cu câteva luni înainte de a intra în comisia de eliberări, Constantin Roman a ajuns în faţa unei alte comisii care stabilea dacă poate fi lăsat în libertate vreme de trei luni „pentru apropierea de familie”. Comisia, condusă de directorul de atunci al PRMS Tg-Jiu, Constantin Bălă, devenit celebru mai târziu în cazul Gorbunov, a hotărât în favoarea sa, decisivă fiind caracterizarea deţinutului făcută de şeful Serviciului Intervenţie Psihosocială, subinspector şef Gheorghe Enache şi subinspector şef Lucia Prunariu.
Ignorând problemele psihice semnalate în repetate rânduri de diverse spitale penitenciare din ţară, cei doi au hotărât declasificarea lui Roman din categoria deţinuţilor periculoşi, lucru care a decis eliberarea sa temporară. Motivaţia celor doi a fost că: „deţinutul Roman Constantin a contribuit permanent la îndreptarea propriului comportament, manifestându-şi dorinţa de participare la activităţi socio-educative, dând dovadă de receptivitate faţă de procesul de socializare”.  
Caracterizarea s-a dovedit a fi tendenţioasă ca şi motivul eliberării de altfel, ţinând cont că Roman a plecat în permisie pentru a se împăca cu o familie pe care nu o mai avea. Concubina, cu care avea două fete, părăsise, împreună cu copii, ţara şi se stabilise în Grecia alături de noul său iubit.
 
Tentativă de sinucidere în direct
După ce perioada de permisie a expirat, Constantin Roman a decis să nu se mai întoarcă la penitenciar, motiv pentru care a fost dat în urmărire generală. După câteva zile de stat prin pădure şi o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu în care-i îi cerea : „să mă graţiaţi vă rog pentru a ieşi din acest stres imens (urmărit general)” pentru că altfel: „în caz că voi fi capturat 100% mă voi sinucide”, Roman, „deţinutul cu comportament corespunzător regimului penitenciar”, aşa cum îl caracterizaseră Enache şi Prunariu a apărut într-o seară la OTV cu un recipient cu sodă caustică în mână punând pe jar poliţiştii de la Serviciul Urmărire din cadrul Poliţiei Capitalei şi luptătorii de la Serviciul de Intervenţie şi Acţiuni Speciale din IGPR care au reuşit să-l imobilizeze şi aresteze în direct în timp ce Roman striga isteric: „Ajutor Uniunea Europeană! Ajutor preşedintele Băsescu!”.
După păţanie, deţinutul devenit vedetă, s-a întors la Târgu-Jiu unde nici măcar nu s-a făcut un raport de incident, iar Agenţia Naţională a Penitenciarelor n-a dispus nicio măsură de pedepsire a sa, sau a celor care i-au permis plecarea.
Între timp, Constantin Bălă a fost numit director al Penitenciarului Craiova, unde n-a făcut mulţi purici fiind demis în urma scandalului întreruperii pedepsei lui Serghei Gorbunov. La Penitenciarul Târgu-Jiu locul său a fost luat tocmai de principalul vinovat în scandalul Roman, Gheorghe Enache, individ puternic susţinut atât la nivelul instituţiei, cât şi la nivel de Bucureşti.
 
Enache, un director cu „pile”
Gheorghe Enache şi-a văzut împlinit visul de a deveni directorul puşcăriei în urma ajutorului primit din partea finului său, Drulă, fostul lider al sindicatului „Solidaritatea” din cadrul penitenciarului, actual preşedinte al celui de-al treilea sindicat din PRMS Târgu-Jiu, pe care l-a înfiinţat după ce n-a mai fost ales preşedinte al celui dintâi.  Enache a fost puternic susţinut şi de vărul său dr. Emanuel Părăuşeanu, devenit celebru după implicarea sa în scandalul ajuns la DNA privind achiziţionarea de aparatură medicală pentru Spitalul Penitenciar Rahova. Doctorul se poate lăuda cu un tată şi mai bine plasat decât el, acesta îndeplinind o vreme funcţia de şef de cadre la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În rândul celor care lucrează în penitenciar se vorbeşte că Enache se bucură şi de susţinea ministrului Victor Ponta. Cu astfel de prieteni lui Gheorghe Enache nu i-a fost greu să se eschiveze de la o eventuală tragere la răspundere pentru povestea cu Constantin Roman dar şi să-i creeze în continuare facilităţi. Recent, Constantin Roman a intrat în comisia de eliberări a Penitenciarului Târgu-Jiu, comisie care nu i-a aprobat eliberarea amânând cu trei luni acest moment. Ajuns în faţa Judecătoriei Târgu-Jiu amânarea i-a fost redusă cu o lună de zile şi nu este cu siguranţă o coincidenţă faptul că soţia directorului penitenciarului, Ileana Enache, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, face parte de obicei din comisia de eliberări.  
Roman nu este însă singurul deţinut privilegiat în Penitenciarul Târgu-Jiu existând şi alţii, mai ales din rândul celor potenţi financiar. Aceştia sunt de obicei repartizaţi la gospodăria instituţiei, unde regimul de detenţie este mai uşor, iar telefoanele mobile, băutura şi chiar femeile ajung fără probleme. Patru dintre VIP-urile puşcăriei au beneficiat de Ziua Rromilor de învoire din partea conducerii penitenciarului, fapt unic în istoria Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, instituţie care ar avea de descoperit lucruri interesante dacă ar face un control la PRMS Târgu-Jiu.  
 
Neli Matei


Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  26.05.2009. 03:08

Comentarii

Florin
30.05.2009. 18:43

Cum să mai zică oamenii ceva de nereguli când un anume lider de sindicat îi terorizează cu o eventuală desfinţare. Mai îndrăzniţi să comentaţi ceva de conducere, că tot voi o să fiţi transferaţi!

shelley
30.05.2009. 18:39

Chiar credeţi că se vor lua măsuri?
La Craiova au fost drastice, la Tg-Jiu deloc, minunată coerenţă. Domnilor ANP-işti, chiar nu vedeţi că Penitenciarul Tg-Jiu a luat-o la vale? Trei sindicate, 300 cadre, 300 deţinuţi, oare câţi hoţi? Chiar nu vă interesează?

Papu
29.05.2009. 02:15

Pacat ca nu se autosesizeaza Adminstratia Nationala a Penitenciarelor de toate neregulile care sunt in acest penitenciar.Pacat ca nu se iau masuri pentru a inlatura adevaratii „delicventi„ din aceste institutii!!!!

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: