În timp ce fabrica de mobilă din Tg-Jiu a intrat în insolvenţă
Patronul Rostramo a încercat să-l mituiască pe chestorul Fătuloiu cu un milion de euro
Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, arestat sub acuzaţia că a oferit mită în valoare de un milion de euro secretarului de stat în MAI, Valentin Fătuloiu, este acţionarul majoritar al Rostramo Târgu Jiu. Chelu a intrat în posesia pachetului majoritar de acţiuni, deţinut anterior de angajaţi, la finele lunii aprilie a.c., printr-o “manevră” orchestrată de un interspus al său, Valentin Badea, arestat şi el în cazul Fătuloiu, împreună cu directorul comercial al societăţii.
Peste doar cinci luni, firma a cerut deschiderea procedurii insolvenţei, tertip des folosit de Chelu şi în cazul altor societăţi pe care le-a preluat pentru o perioadă, suficient cât să le “mulg㔺i apoi să le bage în faliment.
Achiziţia fabricii de mobilă, controversată
Milionarul în euro a cumpărat fabrica de mobilă din Tg-Jiu la finele lunii aprilie a.c., preluând un pachet de 51% din acţiuni, deţinut anterior de angajaţi, cu ajutorul unui interpus, Valentin Badea şi al directorului comercial al Rostramo, Petre Vintilă. Metoda, pe cât de simplă pe atât de ingenioasă, a constat în plasarea lui Badea, ca angajat, în interiorul unităţii economice, acesta reuşind achiziţionarea, într-un timp relativ scurt, acţiunilor de la salariaţi. De altfel, o parte dintre salariaţi au protestat anul acesta, de câteva ori, în curtea unităţii deoarece nu îşi primiseră banii pe care trebuiau să îi încaseze pe acţiunile deţinute în cadrul societăţii.
Oamenii au acuzat, la ultimul protest, conducerea fabricii că îi poartă cu vorba, că şefii acesteia nu îşi respectă promisiunile făcute în aprilie de a le da banii datoraţi şi au ameninţat că îl vor da în judecată pe miliardarul Chelu, noul patron al societăţii, pentru recuperarea prejudiciului ce le-a fost creat. O parte dintre foştii salariaţi se judecă deja cu societatea. Implicarea în afacere a directorului comercial Vintilă a avut rolul de a credibiliza, în faţa angajaţiilor, vânzarea-cumpărarea acţiunilor acestora. De altfel, unele surse dădeau ca sigură şi implicarea directorului general Marcel Cocan în tranzacţia orchestrată meticulos de Chelu şi oamenii săi. Ulterior, Cocan a preferat să se retragă din funcţie şi din afacere, nu gratuit, spun aceleaşi surse. Miza lui Vintilă în afacerea Rostramo ar fi fost postul de director general la Alprom Piteşti, societate din oraşul unde locuieşte familia sa, o altă firmă deţinută de afaceristul Chelu.
Chelu pregăteşte preluarea patrimoniului Rostramo
După cinci luni de la Preluarea Rostramo, miliardarul Chelu îşi pune în aplicare manevra folosită şi în alte cazuri şi cere intrarea în insolvenţă a societăţii sub pretextul unei reorganizări, „unica soluţie de redresare a societăţii”, după cum afirma lichidatorul judiciar. De menţionat este că atunci când o firmă solicită intrarea în insolventă, poate propune instanţei lichidatorul judiciar cu care vrea să colaboreze în timpul procedurii.
Astfel, Tribunalul Gorj, Secţia Comercială, a admis, la data de 3 septembrie, cererea formulată de debitoarea Rostramo SA şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă a acesteia şi a numit administrator judiciar Cabinetul Individual de Insolvenţă Dişa Gheorghiţa din judeţul Dolj. În acest caz, misiunea lichidatorului e una destul de simplă, urmând să convoace creditorii societăţii şi să stabilească cuantumul datoriilor pe care le are Rostramo către aceştia. Aparent, Chelu a investit într-o afacere nerentabilă, având în vedere că la preluarea societăţii aceasta înregistra aproximativ 600.000 de lei datorii către ANAF, însă după achitarea acestora şi a altora către alţi creditori, prin vânzarea unei părţi din activele Rostramo, business-ul poate deveni profitabil.
Chelu e expert în astfel de combinaţii, având în vedere că alte societăţi achiziţionate de acesta şi aduse în situaţia Rostramo au vândut din active către alte firme ale afaceristului. Pe scurt, toată “ingineria” duce la dispariţia firmei cumparate, în acest caz Rostramo, patrimonial acesteia fiind transferat către alte societăţi, curate de datorii, ale lui Chelu, iar cei 700 de angajaţi pot ajunge şomeri la finalizarea operaţiunii. Cătălin Chelu este unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, averea lui fiind estimată, anul trecut, la peste 100 de milioane de euro. Acesta este un jucător controversat la Bursa de Valori Bucureşti, achiziţionând de-a lungul timpului mai multe firme privatizate în anii ’90 prin metoda MEBO al căror patrimoniu a ajuns ulterior la cele 48 de firme deţinute de afacerist.
Daniel Dumitriu
Recomandă acest articol:
22.11.2010. 17:48
Comentarii
Mai toti sunt in insolventa si prin executari silite nimic nou in ziua de azi
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu