Prima pagină ·
Investigatii · Loga cântă şi instituţiile statului joacă
Recomandă acest articol:
Loga cântă şi instituţiile statului joacă
Aplanarea bruscă a conflictului dintre comercianţii vitregiţi de calea de acces spre magazinele pe care le deţin la etajul Pieţei Centrale şi afaceriştii Victor Loga şi Cristian Popescu, cei care au obţinut de la Primăria Târgu-Jiu dreptul absurd de a construi în faţa locaţiei, are o explicaţie extrem de simplă dacă stai să-i asculţi pe cei care-şi fac veacul la „terasa Loga”. Aceştia povestesc că banii au fost cei care au liniştit spiritele în războiul dintre mahării zonei şi comercianţii mărunţi care se revoltaseră în faţa nedreptăţii.
Dacă misterul în ceea ce priveşte stingerea subită a acestui conflict, care ajunsese deja în instanţă, a fost spulberat, încă nu este clar de ce municipalitatea face atâtea favoruri unor afacerişti care tind să devină stăpânii absoluţi ai Pieţei Centrale.
Accept tacit pe bani mulţi
Cu toate că cei implicaţi preferă să ţină subiectul departe de ochii opiniei publice şi să nu explice de ce au renunţat la războiul împotriva lui Loga şi Popescu, limbile celor care ştiu câte ceva se dezleagă încet-încet după câteva ore la „o bere” servită pe proprietatea lui Loga. Marian Drăguţ, unul dintre cei opt contestatari ai proiectului de extindere a spaţiului comercial deţinut de Loga în Piaţa Centrală,
ar fi primit pentru „a se linişti” o sumă de aproximativ 20.000 Euro. Cel puţin aceasta este suma vehiculată într-o discuţie de un comesean care, e drept, era la a doua bere. Dar cum „nu iese fum fără foc” şi „in vino veritas” înclinăm să credem că ceva adevăr este în această afirmaţie. Contactat telefonic pentru a confirma sau infirma informaţia aflată de la chefiu, Drăguţ a negat declarând că a renunţat să-şi mai caute dreptatea pentru că a obosit să se lupte pentru o cauză pierdută şi, începând cu 1 iulie, consideră chestiunea de domeniul trecutului. „Aşa a fost să fie”, a conchis comerciantul.
La fel de repede s-au resemnat, motivat sau nu, şi ceilalţi şapte indivizi care iniţial au fost atât de revoltaţi de ceea ce se întâmplă încât au apelat la ajutorul justiţiei pentru a stopa lucrările care au demarat în trombă. De ce au cedat oamenii se poate citi printre rânduri, dar rămân însă nelămurite o grămadă de chestiuni cum ar fi faptul că în cazul proprietăţii asupra imobilelor căile de acces, inclusiv scările, acoperişul şi structura de rezistenţă a acestora constituie proprietate indiviză a tuturor coproprietarilor, ceea ce înseamnă că toţi cei care deţin spaţii comerciale la etajul Pieţei Centrale erau proprietari ai scării şi platformei pietonale demolate de către Viagio Serv SRL, firma lui Cristian Popescu.
Primăria înhăitată cu afaceriştii
Ciudat este faptul că Primăria Târgu-Jiu, coproprietar alături de comercianţi ai bunurilor amintite nu a ripostat în vreun fel atunci când Viagio le-a demolat fără să aibă vreun act de proprietate asupra lor care să-i dea dreptul să facă acest lucru. De fapt, scările şi platforma pietonală au fost ignorate de la început cu ajutorul celui care a întocmit planurile cadastrale, Paul Nistor, în momentul în care s-a încheiat contractul de concesiune. În planurile respective nici scările şi nici platforma pietonală nu apar, lucru care i-a determinat pe comercianţii care s-au simţit neîndreptăţiţi de extinderile din faţa pieţei să facă plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu împotriva lui Nistor.
Cum cei interesaţi s-au împăcat cu gândul că Loga şi Popescu sunt mai puternici ca ei de dosarul de la Parchet s-a ales praful, nefiind audiat nimeni până în acest moment.
Din toată această situaţie o concluzie este clară: municipalitatea ştia despre intenţiile celor care construiesc la piaţă, motiv pentru care, de acord cu aceştia, s-a evitat specificarea în planurile cadastrale a construcţiilor ce erau amplasate pe terenul care a fost concesionat, adică scările şi platforma pietonală.
Gurile rele spun că există o serie de motive din care primăria este atât de permisivă cu Loga şi Popescu. Pe lângă relaţii de amiciţie cu persoane influente din cadrul primăriei, bazate pe un trecut comun, cel de-al doilea patron, Popescu are şi rude cu influenţă, care pot fi de folos la nevoie. Fiica sa, Cristiana Fumureanu este procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, iar ginerele său, Gelu, avocat în Baroul Gorj. Pe acesta din urmă mai toţi cei care ajung pe mâna Parchetului judeţean îl cunosc fiind omul de casă al procurorilor care-l solicită deseori să semneze declaraţiile după ce audiază acuzaţii fără ca la interogatoriu să fie prezent şi un apărător.
Adrian Iovan
adrian.iovan@scandaldegorj.ro
Recomandă acest articol:
10.07.2009. 00:15
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu