MAREA PROBLEMĂ A CURSEI PREZIDENŢIALE E CRIZA DE ÎNCREDERE! - Opinii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Opinii · MAREA PROBLEMĂ A CURSEI PREZIDENŢIALE E CRIZA DE ÎNCREDERE!

MAREA PROBLEMĂ A CURSEI PREZIDENŢIALE E CRIZA DE ÎNCREDERE!

Suntem la începutul unei curse prezidenţiale în care protagoniştii lansează şarje şi acuze în drepta şi în stânga, dar, dincolo de orice tentaţie retorică şi vituperantă, cred că marea problemă a fiecăruia dintre cei care se întrec pentru fotoliul de la Cotroceni rămâne lipsa de credibilitate a mesajului politic şi excedarea tentaţiilor demagogiei politicianiste. Privim cu atenţie şi constatăm că nu este un secret faptul că politica românească pare dominată de orgolii şi nu este motivată de criza economică, de criza morală cu care se confruntă ţara în prezent, în timp ce privitorul care analizează orice fenomen social, orice caz real şi explică de ce o persoană a ajuns într-o situaţie disperată şi încalcă orice normă legală, răspunsul pare departe de a fi unul acceptabil. De foarte multe ori, oamenii ajung să devină frustraţi, mai ales atunci când sunt influenţaţi de toţi cei care îi înconjoară şi nu realizează cum pot trece mai uşor peste momentele grele ale vieţii cotidiene.

Fără îndoială, în fiecare dintre noi există o doză de realitate în aceste sloganuri lansate cu dezinvoltură, pentru că nu totul este ficţiune, dar apreciez cel mai mult faptul că românii adoptă o comunicare directă şi fără menajamente. Şi dacă mă întrebaţi, care este candidatul preferat, vă răspund fără nici o urmă de îndoială, că cel mai mult îmi place omul care inspiră mai multă încredere, cu o personalitate puternică, şi care descrie clar şi uman intenţiile sale realizabile şi coerente, bazate pe o experienţă anterioară.

Am citit şi citesc mereu literatură politică, dar nu poţi citi printre rânduri descrierea unui mesaj de câteva pagini, aşa cum o face alegătorul grăbit şi îngrijorat de ziua de mâine, mai ales că teama de viitorul incert este aceea care apasă cel mai greu în sufletul omului! Ştim cu toţii că acest model se aplică în toate aspectele vieţii noastre, chiar şi în cel mai profund substrat al vieţii spirituale, şi nu este un secret faptul că una dintre căile prin care suntem ispitiţi să ne complacem în banalităţi este chiar lumea materială, lumea valorilor materiale, dacă nu chiar lumea controversată a banilor, câtă vreme neîncrederea este în fond o promisiune acoperită doar parţial de cel care o face, în care nu sunt expuse toate condiţiile şi consecinţele într-un viitor apropiat. Cultivarea încrederii nu neagă nicidecum acea conştiinţă socială, apărută anterior dreptului de a înţelege, despre care uneori se face multă vorbărie, ci o pune într-o lumină nouă şi o valorifică prin apariţia şi consacrarea instituţionalizării acesteia. Dar, omule de bună credinţă, care vrei să mergi la vot, ţi-ai creat libertatea ta, ai gândit-o îndelung şi ai cumpănit îndeajuns? Un simulacru, dacă vrei să accepţi, o umbră a unei Idei care te urmăreşte, îţi spune că astfel nu mai poate merge, nu-i aşa? Mereu ţi se clamează despre concepte, teorii noi, revoluţii, despre „liberté, fraternité, égalité!“, de parcă tu ai fi o paiaţă neştiutoare şi netrecută pe la vreo uşă de biserică! Ce omenesc şi desacralizat ecou al intrigilor şi al scandalurilor interminabile! Ecou de cizmă lustruită, ritm sacadat de minciuni devorate, macadam cu atâtea gropi ale pierderii memoriei, dar, în care Istoria nu se regăseşte! Ce vei vedea în viitor? Poate o trecere pe sub Arcul de Triumf! Care triumf? Doamne, câte potenţialităţi ai aşezat în noi! De pildă, gustul pentru deşertăciuni prezidenţiale şi discursuri care dezvăluie o superbă etimologie a intoxicării şi a dezinformării!

În conseciţă, simţi că tăcerea este singurul moment „triumfal“ al căderii tale, omule care votezi în disperare, un moment al tuturor durerilor tale rămase fără medicamente compensate, că despre acestea mai avem dreptul să vorbim, nu-i aşa? Atât ai reuşit să conştientizezi! Să „cerşeşti“ darurile otrăvite ale pretendenţilor la funcţia supremă în stat, o roată a norocului care se învârteşte prin soarta jalnică ce ţi-ai făurit-o, fiind incapabil s-o provoci, pentru că nu ţi-ai dorit o recompensă a faptei tale şi nici n-ai fost conştient de acest gest, încât Însuşi Dumnezeu să fie nevoit să se lase strivit de „cizma“ care lasă urme dureroase în conştiinţa ta. Neîncrederea care te apasă, asta-i singura victorie pe care ar trebui s-o valorifici, pentru că el, candidatul providenţial, ţi-a oferit-o spre a te regăsi, în sfârşit, acolo unde ţi-e locul, în cabina de vot! Omule, care simţi că a venit momentul să te trezeşti la viaţă, ascultă cuvintele inimii tale, nicidecum ale altora, pentru că ecoul lor îţi împietreşte inima. Şi iar vei spune: „parcă am o piatră pe suflet”, dar, oare, piatra pe care şi eu ţi-o simt, nu e însăşi inima ta? Liniştea se pare că ne dă echilibrul în viaţă, pentru că omul de bună credinţă este ca un copil!

Dacă ar fi să se facă o comparaţie între firile celor care ne propun să-i votăm, clipa decisivă se structurează pe o soluţie de moment, indiferent de situaţie, pe când candidaţii tind să se panicheze mai repede şi cu accentul perdant al cuvintelor uitate. De fapt, o să afirm un lucru pe care l-au evocat mulţi alţii înaintea mea, acela care îmi spune că în spatele unui candidat de succes se află întotdeauna o femeie puternică pe care ne place s-o numim Fortuna! Poate spun un lucru banal, dar cred că românii nu mai au vocaţia viitorului ! Cu o undă de regret, spun asta! Mulţi oameni au ajuns, chiar să nu mai aibă planuri de viitor, să nu-şi mai facă speranţe, de teama deşertăciunii. Totul este în declin, iar cei care pot face ceva ca să schimbe situaţia, acei oameni cu minţile luminate, devin tot mai rezervaţi, poate aşteptând ca mulţi alţii să-şi unească forţele pentru a da o altă turnură acestei situaţii. Sunt votantul care cumpăneşte şi alege omul în care speră, iar în acest fel dovedesc celorlalţi că sunt o fiinţă prosocială ! Sunt mulţumit şi fericit când ceilalţi se simt bine lângă mine, pentru că restul lucrurilor vin de la sine! Ce nu-mi place la unii dintre candidaţi? Nu agreez impostura şi duplicitatea oamenilor care conduc vremelnic şi nu-mi plac cei care vor să pară ceea ce nu sunt şi nu vor fi niciodată!
În mintea frământată de grija zilei de mâine, singurul gest legitim ce te poate aduce din nou în Adevăr, în centrul fiinţei tale, unde îl vei regăsi pe cel pierdut, cred că este încrederea, dar nu aceea care se dovedeşte doar o metaforă! Cu nimic nu poate fi înlocuită spre a te însenina, spre a te deschide şi a primi ceea ce ţi s-a făgăduit în campania electorală. Şi când vei primi recompensa morală, orice sfâşiere lăuntrică dispare ca norii duşi de vânt, până dincolo de orizontul aşteptării tale! Nu e nici o filosofie la mijloc! E însăşi raţiunea noastră de a exista, de a ne exprima încrederea ce a fost investită în noi! E mult? E puţin? E suficient! Da, ştiu, nu e la îndemâna oricui, ci numai a aceluia care sădeşte ÎNCREDERE fără cusur. Tu crezi? Tu ai încredere în tine însuţi? Cum ai dobândit-o? Şi n-ai mutat încă munţii din loc! Nici eu! Să începem, atunci, cu piatra despre care-ţi vorbeam, cu piatra filosofală. Vine frigul şi bat la munte ninsorile, chiar dacă soarele mai zâmbeşte cu dinţi şi cu neîncredere!

În toate se manifestă o aşteptare, fără bătăile ceasului, când e vorba de bătălia electorală! În mintea unor candidaţi, parcă e frică, e întuneric, e scrâşnire de vorbe spuse printre dinţi! Dar, când n-a fost aşa ceva? Nu-l mai învinuiţi pe omul care nu vine la vot, sărmanul! Şi el a moştenit frica de ziua de mâine, la fel ca noi toţi. Iar, când acţionezi cu o asemenea frică, ce crezi că poate rezulta? Alte baricade şi mai sofisticate, şi mai înspăimântătoare împotriva fricii de ceilalţi! Cu ele, însă, ucidem iubirea cea tămăduitoare şi cea liniştitoare a sufletului! Vom spune apoi, am votat ce am vrut, ni s-a dat ce am cerut, dar neîncrederea şi decepţia ne-au trimis mai multă slăbiciune în sufletele noastre, biete creaturi neascultătoare ce suntem! Dar, oameni buni, chiar, nu se mai schimbă nimic în cetatea asta? Care cetate? Până acum, ce vorbirăm? Cetatea eşti tu însuţi, omule de bună crtedinţă! Începe cu tine! Ştiu, e greu de unul singur! Dar, El, candidatul prezidenţial, ţi-a spus că fără promisiunea lui, nu poţi face nimic! Aş vrea să scriu de pe acum pericopa evanghelică a duminicii de 22 noiembrie, doar pentru a uita că tema principală a campaniei electorale a fost bogăţia materială, deşertăciunea sufletului omenesc! Mai exact, modul în care aceasta este utilizată spre mântuirea sau spre pierderea unui suflet în care domneşte neîncrederea! În încheiere, aş dori să amintesc doar cuvintele lui Panait Istrati, care spunea că „învinşi sunt toţi oamenii care se află, către sfârşitul vieţii, în dezacord sentimental cu cei mai buni semeni ai lor”, tocmai pentru a reitera că dincolo de orice idei şi prejudecăţi, campania prezidenţială pentru Cotroceni rămâne mereu o cursă a crizei de încredere!

prof. Vasile Gogonea
redactie@scandaldegorj.roRecomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  26.10.2009. 05:34

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: