VULGARITATEA CARE MACULEAZĂ LIMBAJUL ADOLESCENŢILOR! - Opinii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Opinii · VULGARITATEA CARE MACULEAZĂ LIMBAJUL ADOLESCENŢILOR!

VULGARITATEA CARE MACULEAZĂ LIMBAJUL ADOLESCENŢILOR!

prof. Vasile Gogonea
redactie@scandaldegorj.ro

Poate o să fiţi uşor surprinşi, stimaţi cititori, dacă vom începe să analizăm astăzi, unele dintre aspectele pe care le implică limbajul tinerilor din jurul nostru, al copiilor noştri sau al elevilor care învaţă în şcoală, prin tot ceea ce înseamnă forme de comunicare care frizează comportamentul atipic şi exhibarea accentelor de vulgaritate, pornind de la reperele comportamentale şi de la o serie de trăsături de caracter!

Folosirea limbajului, oricum, nu înseamnă doar simpla repetare de cuvinte sau simple reflexe condiţionate, un aspect care determină ca unii psihologi să considere că structurile limbajului sunt înnăscute.Deşi copiii sunt diferiţi în ceea ce priveşte ritmul în care învaţă limba, totuşi, se poate spune că ei parcurg o ordine similară în învăţarea sensului şi a semnificaţiei cuvintelor, prin însuşirea regulilor generale de folosire a lor, având în vedere că dezvoltarea limbajului se încheie la vârsta pubertăţii sau ceva mai târziu, dar nicidecum după adolescenţă. În acest fel vom putea înţelege motivele pentru care limba română devine victima unei game largi de perversiuni!

Se pare că limba română nu mai e de multă vreme „dulce şi frumoasă”, ba, mai mult, e maculată, denaturată şi slută, dar de multe ori credem că au avut grijă s-o aducă în starea aceasta deplorabilă şi oamenii de televiziune şi radio, preocupaţi de un perpetuu viol asupra graiului strămoşesc, maltratările şi perversiunile la care e supusă sistematic, dar şi exprimarea media au făcut uneori obiectul unei monitorizări atente realizate de către echipe de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, în colaborare cu CNA. Concluziile, inevitabile, au zugrăvit un peisaj audiovizual ticsit de greşeli şi aberaţii, iar, deşi abundă pleonasmele şi clişeele, nici dezacordurile nu lipsesc din dotarea lucrătorilor în televiziuni şi radiouri. Analizele de tot felul scot la iveală multiple forme de neglijenţă şi ignoranţă, deoarece, de nenumărate ori, trecând peste „nimicuri” precum accentuările greşite sau erorile de pronunţie, se ajunge la favoritele limbajului media. Unul dintre inamicii redutabili este pronumele relativ „care”, utilizat în cele mai bizare construcţii şi situaţii: „Piciorul care mi l-am rupt cu motocicleta”, „Le-aş recomanda-o din suflet celor care le-a plăcut la vremea lor”, „Orice om sănătos la cap are doi pantofi în picioare, care l-a lăsat Dumnezeu cu două picioare”, dar mai sunt nenumărate asemenea aberaţii lingvistice!

Hotărât lucru, limbajul este activitatea individuală de comunicare prin intermediul limbii, iar comunicarea(transmiterea de informaţii)presupune vehicularea unor semnificaţii între un „emiţător” şi un „receptor”, ceea ce nu se poate realiza decât prin utilizarea unor „coduri” care să permită materializarea acestor „mesaje”, codurile putând fii semnele(cuvintele) diferitelor limbi naturale sau limbajul mimico-gesticular (specific surdo-muţilor), ca să nu mai amintim şi de alfabetul Morse!

O altă componentă esenţială a unui sistem de comunicare este conexiunea inversă, care are rolul de a regla emisia mesajelor în funcţie de efectele produse.

Limbajul fiind “limba în acţiune” sau limba preluată (interiorizată) şi utilizată de fiecare subiect uman (care o găseşte la naştere gata constituită), înseamnă că limbajul preia şi latura semantică(privitoare la sens) a limbii. Această latură semantică a limbajului, nu se suprapune, însă, integral pe cea a limbii, întrucât, pe de o parte, individul nu-şi poate însuşi toate semnificaţiile cuvintelor existente în lexicul unei limbi, iar pe de altă parte, fiecare individ adaugă semnificaţiei principale a unui cuvânt alte sensuri secundare, strâns legate de experienţa sa personală. De exemplu, cuvântul “matematică” semnifică “ştiinţa exactă a numerelor şi a relaţiilor dintre ele”, dar la această semnificaţie, valabilă pentru oricine, se asociază trăiri subiective( predominant afectiv-motivaţionale) diferite în cazul unui elev premiant la olimpiada de matematică, faţă de un elev corigent. Acestea sunt tocmai sensurile personale ale cuvântului respectiv, rezultate din experienţele specifice, unice, ale fiecărui elev în legătură cu această disciplină de studiu, pentru a oferi doar un exemplu dintre nenumăratele care se pot da în orice fel de analiză care se respectă! De aceea, funcţiile (rolurile) esenţiale ale limbajului, la nivelulu sistemului psihic uman(SPU) sunt inseparabile, deoarece funcţia de comunicare se realizează în strânsă legătură cu cea cognitivă(de cunoaştere), ambele fiind dependente de cea reglatorie, funcţia persuasivă(de convingere) ar fi imposibilă în absenţa raţionamentelor, atâta vreme cât funcţia dialectică a limbajului este implicată chiar în soluţionarea conflictelor problematice legate de apariţia gândirii!

La nivelul personalităţii, limbajul, în toate formele sale, este un indicator cert al capacităţii intelectuale, bogăţia vocabularului, corectitudinea gramaticală, cursivitatea logică dezvăluind flexibilitatea şi fluenţa gândirii. În acelaşi timp, dovada înţelegerii, deci, a funcţionalităţii gândirii, nu se poate face doar prin intermediul verbalizării, al exteriorizării prin limbaj a ideilor!

În concluzie, unitatea în interacţiunea reciprocă a gândirii şi a limbajului poate fi considerată un punct de pornire cu un rol central în înţelegera interdependenţei tuturor fenomenelor în cadrul complexului sistem psihic uman şi al integrării acestuia în mediul socio-cultural care îl condiţionează.

Desigur, am ales aceată temă deoarece există o strânsă legatură între om şi limbajul său, cele două realităţi psihice completându-se, deoarece aceastea sunt, încă de la apariţia omului, emblema spirituală, iar gândirea şi limbajul sunt atributele care ne deosebesc radical de celelalte vieţuitoare!

La şcoală, de multe ori ni se propune fiecăruia dintre noi să alegem o limbă străină pe care să ne-o apropiem cât mai profund posibil, cunoscându-i nu doar cuvintele, dar şi structura intimă gramaticală, care reprezintă, practic, matricea lingvistică a culturii şi a istoriei poporului care o vorbeşte. Altfel zis, dacă ne-am dori să învăţăm engleza, ar trebui să ne-o însuşim de o aşa manieră încât să şi gândim în limba lui Shakespeare, ba chiar să fim capabili să simţim în limba engleză.

Desigur, o astfel de performanţă, care excede caracterul funcţional al învăţării unei limbi străine, nu poate decât să ne ajute să-i înţelegem mai bine pe cei cu care venim în contact. De multe ori, avem rezerve sau suntem şocaţi de limbajul tinerilor din jurul nostru, când auzim “perle” veritabile ale limbajului de gaşcă legate de exprimarea lingvistică a acestora. Chiar şi formula „limbă personală adoptivă” îmi pare suficient de contradictorie în capacitatea ei de a acoperi conceptul. Până la urmă, prezenţa adjectivului „adoptivă”, cel puţin în limba română, nu poate însemna altceva decât ceea ce constituie “primit” în familie, în existenţa ta, cu drepturi şi obligaţii egale, identice cu limba ta maternă.

De bună seamă, limba literară a trecut pe parcursul timpului prin multe metamorfoze, iar cuvintele licenţioase(vulgare) au căpătat din ce în ce mai multă importanţă. De pildă, astăzi, pentru a scrie un bestseller, autorii trebuie să abordeze probleme care în urmă cu ceva ani constituiau veritabile tabuuri, despre sexualitate, violenţă împinsă la extrem, atitudini antisociale, terorism, toate devenind motive pentru cititorul care alege o anumită carte. În multe privinţe, cred că literatura a coborât din turnul de fildeş şi s-a apropiat mai mult de publicul său ţintă, de acei tineri care încă mai citesc, încercând să le ofere produse pe gustul lor “modernizat”!(VA URMA)Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  06.04.2008. 00:46

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: