Cazierul îl ţine pe Fluerătoru în arest
Claudiu Matei
claudiu.matei @ scandaldegorj.ro
M-am tot întrebat ce temeiuri legale mai subzistă, după şapte ani de la comiterea faptelor, pentru ca liderul sindical Cristea Fluerătoru şi cei doi ingineri din minerit să primească 29 de zile de arest. După atâta timp nu cred că mai puteau influenţa în vreun fel, martori, experţi, sau derularea anchetei, în cazul în care, de la sesizarea Parchetului şi până în prezent, procurorii şi-au făcut treaba. O spun de fiecare dată, indiferent cine sunt persoanele, sau ce hram poartă, acuzate de vreo infracţiune, că arestarea este excepţia, iar cercetarea şi judecarea în stare de libertate, regula.
Doar dacă infracţiunile nu sunt comise cu violenţă şi nu intră în sfera crimei organizate sau corupţiei. În cazul „Miculeşti”, când nici măcar nu se conturează infracţiuni conexe celor de corupţie, fiind vorba de abuz în serviciu şi complicitatea la această faptă, am crezut că e un exces de autoritate al procurorilor să propună arestarea. După două soluţii, Judecătorie şi Tribunal, lucrurile par să nu stea întocmai aşa.
Cu toate astea susţin în continuare că mai important în acest caz era instituirea sechestrului decât aruncarea la beci a celor trei. Mai important, în toate cazurile în care prejudiciul este considerabil, iar banii pot fi recuperaţi la bugetul statului, sau la bugetul unei societăţi la care statul este acţionar majoritar, ca în cel de faţă, este acoperirea acestuia prin vânzarea unor bunuri ale celor găsiţi vinovaţi.
Însă, deocamdată, nu putem vorbi de vinovaţi până la un verdict definitiv al instanţelor. Revenind, mi-am amintit că Scandal de Gorj scria în urmă cu un an şi jumătate despre o condamnare a lui Fluerătoru la un an de închisoare cu suspendare, pentru vătămare corporală, după ce l-a bătut crunt pe doctorul Khraibani, acesta având nevoie de 60 de zile de îngrijiri medicale.
Această condamnare a atârnat extrem de greu la cazierul sindicalistului şi, cred, că în ceea ce-l priveşte e unul din motivele pentru care nu a scăpat de arest. Mai grav e că Fluerătoru va păţi, din punct de vedere juridic, exect ce a păţit Becali: în cazul unei condamnări în acest dosar, îi va fi revocată suspendarea la pedeapsa de un an, aflându-se în termenul de încercare de 3 ani, şi aceasta îi va fi contopită cu noua pedeapsă, care obligatoriu va fi cu executare.
Evident, există şi posibilitatea ca cei trei să fie achitaţi. Eliberarea sub control judiciar poate îndrepta un pic lucrurile cam forţate din acest dosar. Şi când afirm asta am în vedere timpul scurs de la comiterea faptelor şi până la luarea măsurii preventive.
Atât!
Recomandă acest articol:
23.07.2013. 10:02
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu