Cele 164 de milioanele de euro de la şlamul dens de la Turceni, împărţite în instanţă - Ancheta - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Ancheta · Cele 164 de milioanele de euro de la şlamul dens de la Turceni, împărţite în instanţă

Cele 164 de milioanele de euro de la şlamul dens de la Turceni, împărţite în instanţă

Lucrările la instalaţia de şlam dens de la CE Turceni sunt în pericol de a nu fi terminate la timp. Unul dintre subantreprenori a dat în judecată complexul şi firmele contractante, procesul urmând să înceapă abia în ianuarie, anul viitor, în condiţiile în care o parte a instalaţiei ar trebui pusă în funcţiune la finele acestui an.
Conflictul comercial riscă să pericliteze termenul stabilit pentru alinierea la Normele Europene de Mediu şi de Eficientizare Energetică prevăzute prin tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană.

Proces cu bătaie lungă

Societatea comercială Desa Engineering Construction SRL din Bucureşti, aparţinând cetăţenilor de origine turcă Erkan Demirezen, Veysel Sidar Çoban şi Ahmet Dağlıoğlu, a intentat un proces comercial Complexului Energetic Turceni şi firmelor contractante Romelectro SA şi Energoconstrucţia SA, pentru nerespectarea contractului. Mai exact, Desa solicită instanţei să le oblige pe acestea să achite contravaloarea unei părţi din lucrările care au fost executate şi neplătite.
Plângerea a fost adesată instanţei încă din luna mai şi primise termen abia în noiembrie 2012 însă, în urmă cu trei săptămâni, Tribunalul Bucureşti a admis cererea Desa Engineering şi a preschimbat termenul de judecată la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor.
După demersul în instanţă al Desa, prima care a reacţionat a fost Romelectro, care a cerut în justiţie anularea contractului încheiat cu aceasta dar şi cel cu Energoconstrucţia. O soluţie în acest caz va fi mult aşteptată, mai ales că primul termen a fost stabilit tot în luna ianuarie.
La începutul lui septembrie, firma care a executat mare parte din lucrările de la CET, a cerut instanţei, într-un nou proces, investirea cu formulă executorie a contractului cu Energoconstrucţia, pentru neplata la termen a lucrărilor, fiind vorba de sume colosale percepute, în clauzele acestuia, ca penalizări pentru întârziere.

Contractul la şlam dens a crescut, în doi ani, cu 304 milioane de lei

Relaţia contractuală dintre Desa Engineering Construction şi Energoconstrucţia a început în octombrie, anul trecut, când cele două au semnat un contract pentru realizarea concentratorului la grupurile energetice 5 şi 6. Lucrările constau în predarea „la cheie” a staţiei de preparare şi evacuare şlam dens şi includea toate materialele necesare realizării acesteia şi manopera. Energoconstrucţia era în parteneriat cu Romelectro, însă doar pe lucrările civile de la instalaţia de şlam dens.
Până la închiderea ediţiei, nimeni nu a putut spune dacă aceste lucrări au fost finalizate, sau care este stadiul acestora. Nici despre conflictul economic nu am putut afla mai multe, reprezentanţii Desa Engineering fiind foarte reticenţi când e vorba de presă.
Contractul pentru evacuarea cenuşii şi zgurii în sistem „şlam dens” a fost încheiat de către Complexul Turceni, la 24 septembrie 2009, cu firma Romelectro, valoarea acestuia fiind de 404.079.049 de lei, adică aproape 95 de milioane de euro. După doi ani de la parafarea acestuia, Ministerul Economiei a precizat că, la finele anului trecut, suma alocată pentru şlamul dens de la Turceni este de 708.150.000 de lei,  adică 164 milioane de euro, cu 304 milioane de lei mai mult decât valoarea declarată iniţial.
Termenul pentru finalizarea proiectului este stabilit pentru septembrie 2012, însă având în vedere conflictul comercial apărut între firmele implicate în acesta, există riscul ca termenul să nu fie respectat. CE Turceni  Funcţionarea complexului depinde de realizarea, până în 2012, a investiţiilor majore de mediu, inclusiv instalaţia de şlam dens, iar dacă termenul nu va fi respectat mastodontul energetic nu se va putea conforma normelor europene în domeniul protecţiei mediului şi riscă să fie închis.

Desa a luat caşcaval şi de la desulfurare

La momentul inaugurării instalaţiei de desulfurare, conducerea CE Turceni dădea asigurări că începând cu sfârşitul acestui an instalaţia de evacuare a zgurii, cenuşii şi gipsului în şlam dens va deveni funcţională fiind în fază de finalizare lucrările de construcţii şi se derulează lucrările de montaj ale echipamentelor mecanice.
Compania cetăţenilor turci a lucrat, ca subcontractant şi la instalaţia de desulfurare de la CET.

În urma încheierii a două contracte cu TMUCB SA şi Synergy Construct, firmă deţinută de  alţi doi turci, Huseyin Karali şi Savas Gunata, Desa a montat structura metalică la instalaţia de uscare gips, a executat structura de susţinere a canalului pentru gaze arse şi fundaţia de susţinere a reţelei de conducte.

Claudiu Matei



Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  09.10.2011. 22:33

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: