Cele 164 de milioanele de euro de la şlamul dens de la Turceni, împărţite în instanţă
Lucrările la instalaţia de şlam dens de la CE Turceni sunt în pericol de a nu fi terminate la timp. Unul dintre subantreprenori a dat în judecată complexul şi firmele contractante, procesul urmând să înceapă abia în ianuarie, anul viitor, în condiţiile în care o parte a instalaţiei ar trebui pusă în funcţiune la finele acestui an.
Conflictul comercial riscă să pericliteze termenul stabilit pentru alinierea la Normele Europene de Mediu şi de Eficientizare Energetică prevăzute prin tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană.
Proces cu bătaie lungă
Societatea comercială Desa Engineering Construction SRL din Bucureşti, aparţinând cetăţenilor de origine turcă Erkan Demirezen, Veysel Sidar Çoban şi Ahmet Dağlıoğlu, a intentat un proces comercial Complexului Energetic Turceni şi firmelor contractante Romelectro SA şi Energoconstrucţia SA, pentru nerespectarea contractului. Mai exact, Desa solicită instanţei să le oblige pe acestea să achite contravaloarea unei părţi din lucrările care au fost executate şi neplătite.
Plângerea a fost adesată instanţei încă din luna mai şi primise termen abia în noiembrie 2012 însă, în urmă cu trei săptămâni, Tribunalul Bucureşti a admis cererea Desa Engineering şi a preschimbat termenul de judecată la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor.
După demersul în instanţă al Desa, prima care a reacţionat a fost Romelectro, care a cerut în justiţie anularea contractului încheiat cu aceasta dar şi cel cu Energoconstrucţia. O soluţie în acest caz va fi mult aşteptată, mai ales că primul termen a fost stabilit tot în luna ianuarie.
La începutul lui septembrie, firma care a executat mare parte din lucrările de la CET, a cerut instanţei, într-un nou proces, investirea cu formulă executorie a contractului cu Energoconstrucţia, pentru neplata la termen a lucrărilor, fiind vorba de sume colosale percepute, în clauzele acestuia, ca penalizări pentru întârziere.
Contractul la şlam dens a crescut, în doi ani, cu 304 milioane de lei
Relaţia contractuală dintre Desa Engineering Construction şi Energoconstrucţia a început în octombrie, anul trecut, când cele două au semnat un contract pentru realizarea concentratorului la grupurile energetice 5 şi 6. Lucrările constau în predarea „la cheie” a staţiei de preparare şi evacuare şlam dens şi includea toate materialele necesare realizării acesteia şi manopera. Energoconstrucţia era în parteneriat cu Romelectro, însă doar pe lucrările civile de la instalaţia de şlam dens.
Până la închiderea ediţiei, nimeni nu a putut spune dacă aceste lucrări au fost finalizate, sau care este stadiul acestora. Nici despre conflictul economic nu am putut afla mai multe, reprezentanţii Desa Engineering fiind foarte reticenţi când e vorba de presă.
Contractul pentru evacuarea cenuşii şi zgurii în sistem „şlam dens” a fost încheiat de către Complexul Turceni, la 24 septembrie 2009, cu firma Romelectro, valoarea acestuia fiind de 404.079.049 de lei, adică aproape 95 de milioane de euro. După doi ani de la parafarea acestuia, Ministerul Economiei a precizat că, la finele anului trecut, suma alocată pentru şlamul dens de la Turceni este de 708.150.000 de lei, adică 164 milioane de euro, cu 304 milioane de lei mai mult decât valoarea declarată iniţial.
Termenul pentru finalizarea proiectului este stabilit pentru septembrie 2012, însă având în vedere conflictul comercial apărut între firmele implicate în acesta, există riscul ca termenul să nu fie respectat. CE Turceni Funcţionarea complexului depinde de realizarea, până în 2012, a investiţiilor majore de mediu, inclusiv instalaţia de şlam dens, iar dacă termenul nu va fi respectat mastodontul energetic nu se va putea conforma normelor europene în domeniul protecţiei mediului şi riscă să fie închis.
Desa a luat caşcaval şi de la desulfurare
La momentul inaugurării instalaţiei de desulfurare, conducerea CE Turceni dădea asigurări că începând cu sfârşitul acestui an instalaţia de evacuare a zgurii, cenuşii şi gipsului în şlam dens va deveni funcţională fiind în fază de finalizare lucrările de construcţii şi se derulează lucrările de montaj ale echipamentelor mecanice.
Compania cetăţenilor turci a lucrat, ca subcontractant şi la instalaţia de desulfurare de la CET.
În urma încheierii a două contracte cu TMUCB SA şi Synergy Construct, firmă deţinută de alţi doi turci, Huseyin Karali şi Savas Gunata, Desa a montat structura metalică la instalaţia de uscare gips, a executat structura de susţinere a canalului pentru gaze arse şi fundaţia de susţinere a reţelei de conducte.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
09.10.2011. 22:33
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu