Noul director de la Turceni coproprietar de vilă la Rânca, alături de un interlop. Diţescu a fost dator 50.000 de euro la unul dintre acţionarii Gecorom
Drumul spre postul suprem de la SE Turceni, trece prin bătătura Romelectro, via OLAF
Acţionarul firmei preferate de CE Craiova , darnic cu Diţescu
Noul director al Sucursalei Electrocentrale Turceni (SET), Corneliu Diţescu, este un personaj extrem de controversat, de numele său legându-se mega-scandalul atribuirii contractului de şlam dens la Complexul Energetic Craiova, în vremea când compania era condusă de acesta, afacerea fiind anchetată ulterior de către Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).
Diţescu a ieşit din sistem şi a fost angajat de către Romelectro, tocmai firma care a câştigat, în urma unor decizii ale CNSC, contractul de 60 de milioane de euro.
Actualul şef de la Turceni este cunoscut în Craiova pentru legăturile sale cu oamenii de afaceri din zonă, dar şi cu unele personaje dubioase din lumea interlopă doljeană. Mai precis cu unul dintre asociaţii firmei Gecorom, societate preferată la multe contracte cu fostul complex energetic de la Craiova şi cu interlopul Lucian Bîltac, judecat pentru mai multe infracţiuni alături de fostul lider doljean al PDL, Constantin Iancu.
Diţescu, sub lupa OLAF
Corneliu Diţescu, a fost numit, prin hotărârea Directoratului Complexului Energetic Oltenia din 1 martie a.c., în funcţia de director al Sucursalei Electrocentrale Turceni. Acesta a mai fost angajat al termocentralei de la Turceni, în urmă cu câţiva ani, perioadă în care a deţinut funcţii importante în cadrul unităţii de unde, conform unor informaţii aflate în spaţiul public, a plecat cu plăţi compensatorii.
În 2007 însă, Diţescu apare din nou în sistem ca director tehnic la Complexul Energetic Craiova, ca mai apoi, în vremea guvernării PDL, deşi presa locală scria că este apropiat mai mult de PSD, să fie numit director general al companiei energetice. Doar cinci luni de zile a rezistat Diţescu în acest post, în perioada august 2008 - ianuarie 2009, fiind înlocuit cu Constantin Bălăşoiu, după izbucnirea scandalului privind atribuirea contractului pentru investiţiile de mediu de la CE Craiova către firma Romelectro.
Mai exact, este vorba despre contractul denumit „Instalaţie comună de desulfurare gaze de ardere la blocurile 1 şi 2 SE Craiova II“, cu o valoare de 57,4 milioane de euro. În perioada demarării procedurilor de atribuire, Diţescu a făcut parte din comisia de evaluare a ofertelor, iar licitaţia a fost câştigată de filiala italiană a grupului francez Alstom Power. În urma unor contestaţii depuse la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, compania italiană a fost descalificată, din cauza neconformităţii ofertei, iar în iulie 2009, după o reevaluare a ofertelor, firma Romelectro a fost declarată câştigătoare a contractului. Alstom a atacat deciziile CNSC în instanţă, dar a făcut şi o plângere la Oficiul European de Luptă Antifraudă.
Transferul la Romelectro
În octombrie 2009, adică la trei luni după ce CNSC a admis plângerea Romelectro şi i-a descalificat pe cei de la Alstom, Corneliu Diţescu pleacă din funcţia de director exploatare pe care o ocupa în cadrul CE Craiova şi este angajat tocmai de Romelectro. Transferul a fost considerat cel puţin straniu, la vremea respectivă însă, mai târziu s-a dovedit că achiziţia acestuia la biroul deschis de Romelectro la Craiova a fost cât se poate de firească.
Într-un drept la replică remis unei publicaţii de către preşedintele Romelectro, Viorel Gafiţa, acesta recunoaşte că „după luna octombrie 2009, lună din care domnul Diţescu este angajat al Romelectro, instanţele de judecată au soluţionat favorabil firmei noastre toate contestaţiile şi litigiile iniţiate de Alstom şi alţi competitori ai nostri”. Cu alte cuvinte, Diţescu cunoştea toate lacunele din documentaţia de atribuire şi noul său angajator, Romelectro, a ştiut pe ce să-şi fundamenteze acţiunile ca să câştige licitaţia.
Împrumutat la un acţionar al Gecorom
Firma Gecorom din Craiova a fost denumită de către presa doljeană „căpuşa din cenuşă”, din cauza mai multor contracte cu CE Craiova, în special pentru lucrările la depozitul de zgură şi cenuşă de la SE Işalniţa. Societatea a început timid colaborarea cu compania energetică prin 2007. În 2008, cât timp la conducerea unităţii a fost Corneliu Diţescu, firma a obţinut alte contracte cu complexul, ca mai apoi, în 2011 şi 2012, valoarea acestora să depăşească 5 milioane de euro. Societatea Gecorom pare a avea strânse legături cu Romelectro, dacă luăm în calcul faptul că firma doljeană apare ca subcontractant al companiei bucureştene la câteva lucrări importante, printre care şi la depozitul de zgură şi cenuşă de la Rovinari. Care este legătura dintre cele două firme? Nimic mai simplu: printre cei cinci acţionari ai firmei Gecorom se află şi Eugen Sîrbu, un fost angajat al CE Craiova, care deţinea 16% din acţiuni, prieten al lui Corneliu Diţescu, şeful
biroului din Dolj al Romelectro.
Legătura dintre cei doi este oficializată chiar de o declaraţie de avere a lui Diţescu din noiembrie 2009. Potrivit documentului, în acel an, acţionarul de la Gecorom l-a împrumutat pe Diţescu cu 50.000 de euro, termenul scadent fiind în octombrie 2011. Sîrbu s-a retras din acţionariatul Gecorom chiar în luna în care i-a acordat împrumutul lui Diţescu, dar preia controlul asupra altei firme, Semcor SRL, care a făcut şi ea afaceri cu CE Craiova.
Proprietar de cabană împreună cu un interlop
Dincolo de legăturile de afaceri pe care Diţescu le are cu diferite personaje din Dolj, o proprietate imobiliară scoate la iveală apropierea acestuia faţă de un temut interlop din Craiova. Actualul director al SE Turceni deţine o casă de vacanţă, de 100mp, la Rânca împreună cu Lucian Bîltac.
Acesta a devenit cunoscut în martie 2009 când procurorii DIICOT Craiova l-au trimis în judecată pe Constantin Iancu, fost vicepreşedinte PDL şi ex-director ANIF, alături de Lucian Bîltac şi cei doi fii ai acestuia Geromin Victor ,respectiv Robert Ştefăniţă şi alte două persoane, sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, lipsire de libertate în mod ilegal, ameninţare şi lovire, trafic de persoane şi proxenetism. Potrivit anchetatorilor un cetăţean român, rezident în Austria, nu dorea sub nicio formă să se asocieze cu Constantin Iancu în locul asociaţilor săi fraţii Bîltac, care aveau datorii financiare la acesta.
Cei trei împreună cu Lucian Bîltac şi alte persoane, toţi fiind în autoturisme, l-au blocat în trafic pe „austriac” şi pe soţia acestuia i-au condus forţat pe cei răpiţi cu autoturismele în Craiova, la unul dintre birourile familiei Bîltac unde au fost sechestraţi până după lăsarea întunericului. Instanţele i-au achitat definitiv, în noiembrie 201, pe cei implicaţi.
Vila de la Rânca pe care o deţin în mod egal Corneliu Diţescu şi Lucian Bîltac a fost cumpărată în 2003 şi peste câţiva ani făcut obiectul unui dosar de partaj, după ce soţia interlopului a divorţat de acesta, însă partea directorului SE Turceni a rămas neatinsă.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
05.03.2013. 07:01
Comentarii
meserie nea claudiu . bine informat , ca de obicei.
Merita promovat! la ce ati prezentat e intradevar specialist si nu in energie.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu