Şmenurile lui Surupăceanu l-au lăsat dator vândut pe fostul primar Viaşu
Septuagenarul Haralambie Viaşu, fostul primar a comunei Cătunele a rămas fără casă şi plăteşte, din pensie, pentru afacerile păguboase derulate, în urmă cu opt ani, cu firma fostului prefect Mugurel Surupăceanu.
Trei milioane de lei vechi i se reţin, în fiecare lună, acestuia pentru recuperarea prejudiciului creat bugetului public, prin cumpărarea unor „fiare vechi”, de la una din societăţile comerciale ale lui Surupăceanu, care stau şi acum nefolosite în curtea Primăriei Cătunele.
Candidat al PSD pentru un mandat de deputat, Surupăceanu nu a trecut nici măcar odată să vadă care e situaţia financiară a bătrânului care a fost condamnat penal pentru „afacerea” din care firma sa a scos peste cinci miliarde de lei vechi.
Adrian Iovan
A rămas fără casă...
Fostul primar al comunei Cătunele, Haralambie Viaşu, aflat la venerabila vârstă de 75 de ani, plăteşte şi acum, lunar, din pensie, pentru şmenurile făcute împreună cu Mugurel Surupăceanu.
Fără a avea aprobarea consiliului local, Viaşu a achiziţionat de la firma lui Surupăceanu, în urmă cu opt ani, autoturisme şi utilaje agricole, de peste cinci miliarde de lei vechi. Organele de control au stabilit, la aproape un an de la derularea afacerii, un prejudiciu, adus bugetului public, de aproape 1,5 miliarde de lei vechi, din care 300 de milioane i-au imputat fostului primar. După ce organele penale, sesizate de Camera de Conturi Gorj, au trimis dosarul în instanţă, judecătorii au hotărât, iniţial, condamnarea fostului primar la o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi recuperarea prejudiciului creat de acesta bugetului public. Hotărârea definitivă, în acest caz, a schimbat doar cuantumul pedepsei, la doar şase luni de închisoare cu suspendare, menţiunea privin recuperarea banilor rămânând neschimbată însă, la cei 300 de milioane aplicându-se penalităţile aferente.
Aşa se face că, fostului primar i-a fost scoas la vânzare singurul bun al său, şi anume casa în care locuia. Norocul bătrânului nu a venit din partea lui Surupăceanu, aşa cum poate aţi crede, ci din partea unui nepot care i-a răscumpărat casa, plătind Primăriei Cătunele 110 milioane de lei vechi. Suma datorată de fostul primar era de acum mult prea mare pentru a putea fi acoperită aşa că, pentru recuperarea acesteia i s-a pus poprire pe o parte din pensie. Mai exact, trei milioane de lei i se reţin din pensie, în fiecare lună, lui Viaşu, numai că, între timp, din cauza penalităţilor, datoria a ajuns să fie acum de aproape 600 de milioane de lei vechi.
...din cauza afacerii penale
Primăria comunei Cătunele a achiziţionat, în anul 2000, de la firma lui Mugurel Surupăceanu, SC AKTYV SRL Tg-Jiu, o combină Gloria, un tractor U650, un autoturism Dacia şi două ARO, toate la mâna a doua, şi mobilier, pentru care a plătit peste cinci miliarde de lei vechi.
Camera de Conturi Gorj a contestat, în urma controlului din august 2001, că decontarea propriu-zisă nu s-a efectuat prin trezorerie, evitându-se astfel plata impozitelor către stat, plata catre SC AKTYV efectuându-se prin procese verbale de stingere a datoriilor, nu a existat lista de investiţii aprobată de Consiliul Local Cătunele pentru aceste activităţi şi nici viza de control financiar preventiv pe documentele care angajau patrimoniul primariei.
Mai mult, Primăria Cătunele nu a înregistrat cele trei oferte de preţ şi nici contractul de vânzare-cumpărare cu societatea lui Surupăceanu. Camera de Conturi a descoperit că, între preţul din ofertă şi cel din factură, pentru autoturismele ARO şi Dacia, exista o diferenţă de 220 de milioane de lei vechi, prin calcularea de TVA dublu, de către societatea lui Surupaceanu, iar diferenţa între preţul pieţei şi cel plătit de primărie pentru bunurile achiziţionate depăşea 1,5 miliarde de lei vechi. Asadar, Primăria Cătunele a plătit, nejustificat, către SC AKTYV SRL, aceste sume.
Ştiind că atât ofertele, cât şi contractul de vânzare cu SC AKTYV sunt sub incidenţa legii, fostul primar Haralambie le-a ţinut ascunse acasă până în iunie 2000, când a pierdut alegerile iar şmenul a ieşit la iveală.
Camera de Conturi a sesizat, la vremea respectivă organele de cercetare penală pentru a stabili vinovaţii însă, Surupăceanu devenise deja secretar executiv al PSD Gorj, sub aripa protectoare a baronului Mischie şi deja avea cimentată o anumită relaţie cu unii capi ai poliţiei şi Parchetului, singurul vinovat fiind, în opinia organelor de cercetare, fostul primar Haralambie Viaşu.
Recomandă acest articol:
01.10.2008. 12:53
Comentarii
Stai sa vezi la ROVINARI pe mosie ce o sa gaseasca PD-ul dupa alegeri.Comisiile de licitatie ale directorului SURDU,numite de directorul CIUREL vor avea ce plati pina la a n-a generatie.Daca PNL pierde puterea o sa aiba verde Curtea de Conturi sa calculeze diferentele fata de pretul pietei......la greu.
Ar fi chiar din COMPLEX destui care sa puna umarul.Chiar daca au schimbat garda pina la esalonul patru gindeste-te ca de dat afara pe cine voiau lnu au prea reusit.
Si cind te gindesti ca pe vremuri CIUREL era baiat bun....dar de,ce sa-i faci....anturajul bata-l vina...
Ce-i Curtea de Conturi? organul care nu-si face datoria decat fata de cei care nu -i ung. De ce nu plateste nimeni din cadrul conducerii Complexelor Energetice sau SNLO , cu propriul buzunar,pentru ceace se intampla acolo? Au cu ce mitui mai departe.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu