Şmenurile lui Surupăceanu l-au lăsat dator vândut pe fostul primar Viaşu - Ancheta - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Ancheta · Şmenurile lui Surupăceanu l-au lăsat dator vândut pe fostul primar Viaşu

Şmenurile lui Surupăceanu l-au lăsat dator vândut pe fostul primar Viaşu

Şmenurile lui Surupăceanu l-au lăsat dator vândut pe fostul primar Viaşu
Septuagenarul Haralambie Viaşu, fostul primar a comunei Cătunele a rămas fără casă şi plăteşte, din pensie, pentru afacerile păguboase derulate, în urmă cu opt ani, cu firma fostului prefect Mugurel Surupăceanu.

Trei milioane de lei vechi i se reţin, în fiecare lună, acestuia pentru recuperarea prejudiciului creat bugetului public, prin cumpărarea unor „fiare vechi”, de la una din societăţile comerciale ale lui Surupăceanu, care stau şi acum nefolosite în curtea Primăriei Cătunele.

Candidat al PSD pentru un mandat de deputat, Surupăceanu nu a trecut nici măcar odată să vadă care e situaţia financiară a bătrânului care a fost condamnat penal pentru „afacerea” din care firma sa a scos peste cinci miliarde de lei vechi.

Adrian Iovan

A rămas fără casă...

Fostul primar al comunei Cătunele, Haralambie Viaşu, aflat la venerabila vârstă de 75 de ani, plăteşte şi acum, lunar, din pensie, pentru şmenurile făcute împreună cu Mugurel Surupăceanu.

Fără a avea aprobarea consiliului local, Viaşu a achiziţionat de la firma lui Surupăceanu, în urmă cu opt ani, autoturisme şi utilaje agricole, de peste cinci miliarde de lei vechi. Organele de control au stabilit, la aproape un an de la derularea afacerii, un prejudiciu, adus bugetului public, de aproape 1,5 miliarde de lei vechi, din care 300 de milioane i-au imputat fostului primar. După ce organele penale, sesizate de Camera de Conturi Gorj, au trimis dosarul în instanţă, judecătorii au hotărât, iniţial, condamnarea fostului primar la o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi recuperarea prejudiciului creat de acesta bugetului public. Hotărârea definitivă, în acest caz, a schimbat doar cuantumul pedepsei, la doar şase luni de închisoare cu suspendare, menţiunea privin recuperarea banilor rămânând neschimbată însă, la cei 300 de milioane aplicându-se penalităţile aferente.

Aşa se face că, fostului primar i-a fost scoas la vânzare singurul bun al său, şi anume casa în care locuia. Norocul bătrânului nu a venit din partea lui Surupăceanu, aşa cum poate aţi crede, ci din partea unui nepot care i-a răscumpărat casa, plătind Primăriei Cătunele 110 milioane de lei vechi. Suma datorată de fostul primar era de acum mult prea mare pentru a putea fi acoperită aşa că, pentru recuperarea acesteia i s-a pus poprire pe o parte din pensie. Mai exact, trei milioane de lei i se reţin din pensie, în fiecare lună, lui Viaşu, numai că, între timp, din cauza penalităţilor, datoria a ajuns să fie acum de aproape 600 de milioane de lei vechi.

...din cauza afacerii penale

Primăria comunei Cătunele a achiziţionat, în anul 2000, de la firma lui Mugurel Surupăceanu, SC AKTYV SRL Tg-Jiu, o combină Gloria, un tractor U650, un autoturism Dacia şi două ARO, toate la mâna a doua, şi mobilier, pentru care a plătit peste cinci miliarde de lei vechi.

Camera de Conturi Gorj a contestat, în urma controlului din august 2001, că decontarea propriu-zisă nu s-a efectuat prin trezorerie, evitându-se astfel plata impozitelor către stat, plata catre SC AKTYV efectuându-se prin procese verbale de stingere a datoriilor, nu a existat lista de investiţii aprobată de Consiliul Local Cătunele pentru aceste activităţi şi nici viza de control financiar preventiv pe documentele care angajau patrimoniul primariei.

Mai mult, Primăria Cătunele nu a înregistrat cele trei oferte de preţ şi nici contractul de vânzare-cumpărare cu societatea lui Surupăceanu. Camera de Conturi a descoperit că, între preţul din ofertă şi cel din factură, pentru autoturismele ARO şi Dacia, exista o diferenţă de 220 de milioane de lei vechi, prin calcularea de TVA dublu, de către societatea lui Surupaceanu, iar diferenţa între preţul pieţei şi cel plătit de primărie pentru bunurile achiziţionate depăşea 1,5 miliarde de lei vechi. Asadar, Primăria Cătunele a plătit, nejustificat, către SC AKTYV SRL, aceste sume.

Ştiind că atât ofertele, cât şi contractul de vânzare cu SC AKTYV sunt sub incidenţa legii, fostul primar Haralambie le-a ţinut ascunse acasă până în iunie 2000, când a pierdut alegerile iar şmenul a ieşit la iveală.

Camera de Conturi a sesizat, la vremea respectivă organele de cercetare penală pentru a stabili vinovaţii însă, Surupăceanu devenise deja secretar executiv al PSD Gorj, sub aripa protectoare a baronului Mischie şi deja avea cimentată o anumită relaţie cu unii capi ai poliţiei şi Parchetului, singurul vinovat fiind, în opinia organelor de cercetare, fostul primar Haralambie Viaşu.Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  01.10.2008. 12:53

Comentarii

smecheru de la CER
02.10.2008. 22:06

Stai sa vezi la ROVINARI pe mosie ce o sa gaseasca PD-ul dupa alegeri.Comisiile de licitatie ale directorului SURDU,numite de directorul CIUREL vor avea ce plati pina la a n-a generatie.Daca PNL pierde puterea o sa aiba verde Curtea de Conturi sa calculeze diferentele fata de pretul pietei......la greu.
Ar fi chiar din COMPLEX destui care sa puna umarul.Chiar daca au schimbat garda pina la esalonul patru gindeste-te ca de dat afara pe cine voiau lnu au prea reusit.
Si cind te gindesti ca pe vremuri CIUREL era baiat bun....dar de,ce sa-i faci....anturajul bata-l vina...

Eu
01.10.2008. 14:36

Ce-i Curtea de Conturi? organul care nu-si face datoria decat fata de cei care nu -i ung. De ce nu plateste nimeni din cadrul conducerii Complexelor Energetice sau SNLO , cu propriul buzunar,pentru ceace se intampla acolo? Au cu ce mitui mai departe.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: